Támogatóink

híreknews: karacsony.jpgA Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület ezúton mond köszönetet azoknak, akik munkáját támogatják adójuk 1 százalékával vagy egyéb módon.

Egyúttal kívánunk nekik boldog, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben, egészségben gazdag új esztendőt!


(Támogatóink neve itt olvasható, illetve elérhető a jobb oldali menüből is)

Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület

Klímabarát Otthon 2 - pályázati lehetőség

pályázat, felhívásKlímabarát Otthon 2: mérhető klímavédelem, csökkenő számlák - a KlímaBónusszal akár 60%-os támogatás is elérhető

news: dsc_85701a.jpgA Klímabarát Otthon Program részeként a zöldtárca decemberben pályázatot ír ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására. A kibocsátási kvótabevételekből kiírt második pályázattól Szabó Imre környezetvédelmi miniszter jó hatásfokú, mérhető széndioxid-kibocsátás csökkentést vár, amely egyúttal jelentős megtakarítást jelent a rezsiköltségekben. A tárcavezető saját klímabarát leányfalusi otthonában jelentette be az új klímavédelmi programot, ahol bemutatta azokat az átalakításokat, amelyekre most a lakosság széles köre pályázhat.

A teljes hír itt olvasható.

"Hulladékból még többet..." - pályázat

pályázat, felhívásA Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület pályázatot hirdet  az általános iskolásoknak.


A pályázat rövid leírása:
Diákok feladata, hogy műanyag zsákokba szedjék az összenyomott alumínium dobozokat és az extra töltött PET-palackokat (PET-palack mely 20db reklámtáskát tartalmaz).
A dobozokat és palackokat az iskola udvarában gyűjtjük.

Az egyesület vállalja, hogy az összegyűjtött aludobozokatt és töltött pet-palackokat elviszi és átadja a pályázatot kiíró

news: okoferrlogo2.jpg

részére, valamint vállalja a többi ezzel járó feladatot is.


news: extrapet.jpg

Extra PET


Hernád, 2009. november 23.

Tudod-e a hóbagolyról?

Gondoltad volna?news: hobagoly2.jpg... hogy azokban az években, amikor kevés a zsákmányállat, a hóbagoly lemond a költésről, és nem nevel utódokat.

... hogy mivel nyaranta a sarkkörön túl hónapokon nem megy le a nap, ezért a hóbagoly a legtöbb bagolyfajjal ellentétben a nappali életmódhoz alkalmazkodott.

... hogy a baglyok szeme nem mozog a szemüregükben, ezért csak a fejük forgatásával tudnak másfelé tekinteni.


Avarégetés helyett: komposztáljunk!

news: komposztalas3.gifItt van az ősz, itt van újra, s szép, mint mindig... bár meg kell hagyni, ezt a szépséget időről időre sűrűn gomolygó füstfelhő homályosítja el.

A langyos őszi napokon újra és újra megjelenik az évszakra oly jellemző bűzös mumus, a Lelkes Kerti Avarégetés.

A teljes írás a 'cikkek' részben olvasható.

Fenyőfa bérlés

híreknews: kar009.pngHernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesületnél az idén is bérelhető konténeres (gyökeres) ezüstfenyő.

A fenyőfa átvehető az Autóalkatrész üzletnél (Fő út 102.), 2009. december 7 – 12-éig, minden nap 9 -16 óráig, szombaton 9 - 12 óráig.

Mérete: kb 80 cm – 120 cm
Ára: 4000.- Ft/db

Ha nem szeretné a saját kertjében elültetni, akkor visszahozhatja az Egyesületnek, visszaváltjuk.

A visszaváltás ideje: 2009. január 8-án 9-16 óra között 1000.- Ft-ért (a bérlés helyén).
.
Ezúton kívánunk mindenkinek
boldog, békés karácsonyi ünnepeket és
eredményekben gazdag új esztendőt!

Az Egyesület tagjai

Mi legyen a használt étolajjal?

hírekNap mint nap használunk étolajat. A felhasználás után azonban közel az ötöde megmarad.
Mit tudunk a felesleggel kezdeni, hová tehetjük? Erre van már Hernádon is megoldás.

A teljes cikk itt olvasható.

Éveken belül megérkezhet Európába a sivatagi áram

hírekOktóber végén tizenkét európai, jórészt német cég alapított megakonzorciumot arra, hogy a Szaharában felépített naperőművekkel termelt áramot szállítsanak Európába. A sivatagban felállított naperőművek 2050-re kétbillió euró értékű elektromos áramot termelhetnének.

Hat éven belül elméletileg Magyarországon is a szaharai napsütésből származó elektromos árammal világíthatunk, ha megvalósulnak egy a napokban megalakult európai megakonzorcium tervei.

news: sivatagiaram.jpg

A teljes cikk itt olvasható.

Mire jó az égerfa!

Gondoltad volna?news: egerfa.gifÉgerfa (Alnus incana)
Égerfa, hamvaséger. (Alnus incana). Nyírfafélékhez (Betulaceae) tartozik. 6 - 24 m magasra nő. Levele tojásdad vagy kerülékes, kevésbé kihegyezett., fiatalon mindkét lapján szőrös, nem ragadós, felül kopasz. A termő fürtök szélső füzérei csaknem ülők. Terem patakok, folyók mentén hazánk magasabb hegyvidékein.

Használata:
Az égerfa levelei daganatokra kötve gyógyítólag hatnak. Fáradt tagokat az égerfa leveleiből készített főzettel kell mosni, hogy megélénküljenek. Égerfa leveleivel hintsd meg a szobádat s a bolhák kivesznek.

Amit a parlagfű elleni közérdekű védekezésről tudni kell

dokumentumokFigyelem! Felhívás a parlagfű elleni védekezésre!

Magyarországon a parlagfű elleni védekezésben az állampolgárok és a civil szervezetek mellett az állami szervek és az önkormányzatok is részt vesznek pl. tájékoztatás, szemléletformálás, parlagfű mentességet tanúsító matrica stb., azonban ezek közül a leghatékonyabb a közérdekű védekezés.

A 'Részletek'-re kattintva olvasható tovább, ahol kiderül, mekkora büntetésre lehet számítani, ha elmulasztjuk a parlagfű irtását..

221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet

dokumentumoka parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól.

A dokumentum letöltése (PDF)

Menhelyek, állatvédő szervezetek

dokumentumokAz alábbi dokumentumban a legfontosabb tudnivalók, címek találhatók a Budapesten és környékén található menhelyekről és állatvédő szervezetekről.


Közhasznú jelentések

közhasznú jelentések

Az alábbi linkre kattintva olvasható a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület egyszerűsített éves beszámolói (2003 - 2012. években)

Tartalma:
- egyszerűsített mérleg
- közhasznú eredménykimutatás


  
  
Generálási idő: 0.83 másodperc
1,611,522 egyedi látogató