Cikk hierarchia

Mit kell tudni a szelektív hulladékgyűjtésről?

Mit gyűjthetünk szelektíven?


 

 


Az italos kartondobozok (tejes és gyümölcsleves tégladobozok) gyűjtése szintén városonként eltér: a legtöbb helyen a papírhulladékokkal együtt gyűjthetjük ezt a csomagolóanyag típust, de előfordul, hogy a műanyag- vagy fémhulladékok közé kell dobni.


A gyűjtőedényekben elhelyezhető hulladékokról az edényeken lévő képek, piktogramok és felsorolások adnak tájékoztatást.


 


 


Mire kell ügyelni a szelektív hulladékgyűjtés során?
  • A gyűjtőszigetek mellé nem szabad vegyes hulladékot, lomot elhelyezni, mert az illegális hulladéklerakásnak minősül.
  • A pille (PET) palackokat és egyéb lapítható hulladékokat mindig laposra taposva helyezzük el a konténerben vagy a zsákban, hogy kevesebb helyet foglaljon. Így az utánunk érkező is el tudja helyezni hulladékát és a szállító autónak sem kell pazarló módon levegőt szállítania.
  • A zsíros, ételmaradékkal szennyezett hulladék sajnos nem újrahasznosítható, ezért kérjük, hogy azokat a kommunális (hagyományos kuka) edénybe tegyék!
 


Miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés?
  • A csomagolási hulladék érték: megfelelő válogatás után másodnyersanyagként felhasználható különböző termékek gyártásához.
  • A másodanyagok felhasználásával kíméljük az elsődleges nyersanyagokat (pl.: papírgyártásnál a fát), ami nagyon fontos, hiszen sok nyersanyagforrásunk már kimerülőben van, így nem szabad pazarlóan bánnunk velük.
  • A hulladék újrahasznosítása jelentős energiatakarékossággal is jár, mivel ezek a folyamatok kevesebb technológiai lépést igényelnek.
  • Csökken a hulladéklerakókra kerülő hulladék mennyisége, ezáltal megnő azok élettartama, és szükségtelen újabb lerakók költséges kiépítése.
  • Kevesebb hulladék kerül a környezetbe.Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.10 másodperc
3,562,325 egyedi látogató