Cikk hierarchia

Visszaemlékezés az elmúlt 20 évre. (2000.12.29.-2020.12.29.)

 

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesületet lakossági kezdeményezésre Károlyi Mihály alapította.

2004 óta én, Nagy László Sándorné vagyok a vezetője. Az évforduló alkalmából megpróbálom összefoglalni, mivel is foglalkoztunk az elmúlt 20 évben. Nem időrendi sorrendben, és lehet, hogy nem részletesen minden lépésünkkel, csak úgy nagyvonalban emlékezünk vissza.

 

 Kezdetben nagyrészt csak szemetet szedtünk, mert sajnos 20 évvel ezelőtt is szemeteltek az emberek, nem vigyáztak a környezetükre, mint ahogy napjainkban is tapasztaljuk. Munkánk eredményeként sikerült felszámolni az illegális lerakók jelentős részét, de sajnos, a szemétkupacok újra megjelentek, és mi minden évben kezdhettük elölről.

 

A szemétgyűjtés mellett sikerült megszervezni a lomtalanítást és a veszélyes hulladékok átvételét, ami a koronavírus járvány miatt az elmúlt évben elmaradt. 

 

A parlagfű elleni védekezésben is jelentős eredményeink voltak, sikerült mozgósítani a lakosság jelentős részét parlagfű gyűjtési akciókkal. 

 

Mi kezdeményeztük a "Tapossa laposra" játékot, amellyel a műanyag palackok környezetünkre káros hatásaira kívántuk felhívni elsősorban a gyermekek figyelmét. Ennek kapcsán megszerveztük a műanyag palackok gyűjtését az általános iskolában. Az összegyűjtött mennyiséget egy cég elszállította és valamennyit még fizetett is érte az iskolának. Ez a hulladék így biztosan jó helyre került, nem az erdőbe vagy az árokpartra.  

 

Aktív résztvevői voltunk minden rendezvénynek. Ott voltunk a falunapokon és gyermeknapokon, amelyeken általában versenyeket is szerveztünk. A versenyekkel környezetünk védelmének fontosságára kívántuk felhívni a figyelmet.
Teát főztünk a mikulásnapokon, gyönyörködve hallgattuk a karácsonyi templomi koncerteket, jókat főztünk és ettünk a gasztrorendezvényeken.
Minden évben megünnepeltük május elsejét, ahol jól éreztük magunkat a többi civil  szervezettel. 

 

Rajzpályázatokat is hirdettünk, amelyeknek témája a természethez, a környezetvédelemhez kapcsolódott. A gyerekek nagyon szerették, minden évben nagyon sok rajz készült. 

 

Ültettünk virágokat közterületekre, iskolaudvarra, virágtartókba, de ültettünk fákat is.
Szerveztünk  buszkirándulásokat, kerékpártúrákat, gyalogtúrákat, ismerkedtünk hazánk szép tájaival.
2020-ban sajnos minden programunk elmaradt, de nemcsak a miénk, hanem mindenkié, a koronavírus felülírt mindent. 

 

Erre az évre azért vannak terveink. Igaz, már semmi nem lesz a régi, de azért reméljük, hogy 2021-ben legalább néhány elképzelésünk megvalósulhat.
Ha ellátogatnak a faluszepito.hu honlapra (ami 2009-ben készült el és folyamatosan frissítjük), illetve a galériába ott bővebben tájékozódhatnak az elmúlt 20 évünkről.

 

Köszönjük az önkormányzatnak, a többi civil szervezetnek és a lakosságnak, hogy támogatták az egyesületünket. Kérjük, ebben az évben is legyenek partnereink, hogy programjaink sikeresek lehessenek 

 

Kívánunk mindenkinek vírusmentes, boldog új évet, és sok megtartható rendezvényt! 

 

az egyesület nevében: Nagy László Sándorné elnök

Generálási idő: 0.07 másodperc
3,610,043 egyedi látogató