Üdvözlet

Üdvözöljük a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület oldalán!


Kedves Látogatóink!

Örömmel tudatjuk, hogy a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület még nagyobb  körben szeretne hírt adni programjairól, terveiről, elért eredményeiről, ezért honlapot indított. Így a későbbiekben még szélesebb körben tudjuk tájékoztatni internetező honfitársainkat az Egyesület eddigi, jelenlegi és jövőbeni munkájáról.

Reméljük mindenkinek elnyeri tetszését és gyakran látogatja honlapunkat, részt vesz programjaink megvalósításában is.


Nagy László Sándorné elnökKarácsony 2020

Tulipánból festék, használt farmerből hangszigetelés készül

Gondoltad volna?

Használt farmerből hangszigetelés és lebomló ruhák: holland cégek járnak az élen abban, hogy bebizonyítsák, ami másnak hulladék és ezzel járó költség, az valójában nyersanyag és még bevételt is hozhat.

 


 

Rengeteg szó esik a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás hatékonyságának a javításáról, ám önmagában nem elég erre fókuszálni, egyre több szakértő hangsúlyozza, hogy a körforgásos gazdaság a cél. Ennek lényege, hogy elszakadjunk magától az alapanyaghasználattól (de legalábbis a lehető legkevesebbre csökkentsük), és gyártsunk minél hosszabb élettartamú, könnyen javítható és felújítható termékeket. Ez azonban újfajta társadalmi és gazdasági megközelítést is kíván.

 

 

A cikk folytatása a Humusz.hu oldalon olvasható >>

 


Kupakokkal fizetnek a szarkák az ételautómatánál

Gondoltad volna?

Ételadagolót épített egy robotfejlesztő szakember szarkáknak. A gép magokat és száraz tápot ad, ha a madarak egy kupakot helyeznek a megfelelő nyílásba.

 
Hans Forsberg a saját udvarában állította fel az automatát, és maga tanította be az állatokat annak használatára. 

Az ötletet az adta, amikor megfigyelte, hogy a kertben lakó szarkák a kültéri lámpák zárját próbálják kinyitni. Az állatok a gyertyákat akarták megszerezni, mert a varjúfélékhez hasonlóan szeretnek lopkodni. Forsberg arra gondolt, hogy munkára fogja az intelligens madarakat.

 

 

 

A cikk folytatása a Humusz.hu oldalon >>

Újra jön a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen – hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.

 


 

Tovább a cikkre >>

Szavazz a kedvenc fádra!

 Az idei évben 38 fát neveztek az Év Fája versenybe az ország különböző pontjairól. A zsűri 10 fát juttatott a döntőbe, ahol a te szavazatoddal megnyerheti a 2020-as Év Fája címet, és indulhat februárban az Európai Év Fája versenyen.

A voksolás 2020.07.01-től 2020.10.01-ig tart, de előtte egy héttel titkos lesz, így izgalmasabbá téve a verseny hajráját.
Az eredményhirdetés 2020. október közepén egy díjátadó keretében valósul meg.

 

Tovább a 2020 | Az Év Fája oldalra >>

Mi legyen 2021 év madara? - lakossági szavazás

hírek

A 2020. július 27. 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2021 év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését.

 

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély

(grafikák: Kókay Szabolcs)

 

 

Tovább Az év madara szavazáshoz >>

Veszélyeshulladék-gyűjtés

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület értesíti a lakosságot, hogy a kialakult helyzetre tekintettel az április 18-ra tervezett veszélyeshulladék-gyűjtés egyenlőre elmarad! Időben fogjuk értesíteni a lakosságot, hogy mikor lesz megtartva.
Köszönjük előre is megértésüket! 

 

Nagy László Sándorné elnök

 

 

-

Veszélyeshulladék-gyűjtés

egyéb rendezvények

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület 14 éve alatt sok veszélyes hulladékot gyűjtött össze. Ebben az évben már második alkalommal sikerült sikeresen lebonyolítanunk a gyűjtést. A mostani gyűjtésért kapott összeget az iskola javára ajánljuk fel.

 

 Bölcsen rendelé az úr
amikor kőbe vésette a törvényeket
a kövek persze elföldelhetők
mint bármely más veszélyes hulladék
de a köveknek nincs felezőidejük
elég egy ítéletidő
isten ments egy földindulás
a kövek bármikor felszínre kerülhetnek
és akkor bizony mondom néktek
kő kövön nem marad.
                              Kányádi Sándor

 

Nagy örömömre szolgált, hogy a lakosság nem hagyott cserben most sem. Péntek lévén nem hittem, hogy ennyi veszélyes hulladék összegyűlhet. Sikerült 3 tranzit autót megpakolni.
Köszönöm a fiamnak, hogy kölcsönadta az autóját, utánfutóját, a férjemnek és Tukodi Lászlónak, hogy segítettek a lakosság kérését is teljesíteni, és aki kérte, onnan elhozták a veszélyes hulladékot.

"Válasszunk bármilyen úti célt, ne felejtsük el soha, hogy ne hozzunk magunkkal mást, csak fotókat, és ne hagyjunk ott mást, csak a lábunk nyomát." 

Simon G. Dures

Az év fája: sajmeggy

A sajmeggyet nem tartják különösebben számon természetvédelmi, erdészeti, vagy erdei haszonvétel szempontjából, pedig mindhárom területen fontos szerepet tölt be. A fa termése sok madár-, rovar- és emlősfaj kedvelt tápláléka, így az erdei ökoszisztémában is jelentősége van, írja Bojtos Ferenc a csemete.com oldalon.

 

 

A sajmeggy vagy pipaszármeggy (Prunus mahaleb) a rózsafélék családjába tartozó növényfaj, amelyet török meggynek, szagos meggynek és mahaleb meggynek is neveznek. A latin fajnév (mahaleb) arab eredetű, jelentése: édes illatú, ami virágainak illatára utal.

 

A fajjal általában elegyfaként találkozhatunk, nem önálló erdőalkotó, ám a magyarországi középhegységekben viszonylag elterjedt. A napos, sziklás tetők és oldalak jellemző növénye, főként az alsó lombkoronaszint alkotója. Ahol a fényre törhet, ott ritkán a 10 m-es magasságot is elérheti.

 

Folytatás >>

   


Köszönjük!

A rajzpályázat eredményhirdetése

A Hernádi Környezetvédő-és Faluszépítő Egyesület ebben az évben is rajzpályázatot hirdetett az Állatok Világnapja alkalmából "Védett állataink"címmel, óvodások és általános iskolások számára.

 

A pályázatra a gyerekek 122 rajzot készítettek, s mivel egyik szebb volt, mint a másik,a bírálóbizottság tagjai nehezen tudtak dönteni. Végül mégis megszületett a sorrend, és 2019.október 11-én kihirdettük az eredményt.

 
A rendezvényen  az óvodások rövid műsort adtak, két iskolás kislány pedig verssel köszöntötte a megjelenteket.
Az ovisok csoportos elismerésben részesültek, az iskolások egyéni díjaknak örülhettek, de hogy senki ne maradjon ki, minden gyerek, aki rajzot készített, kapott egy szelet csokoládét.

Köszönjük Hernád Nagyközség Önkormányzatának a díjak megvásárlásához biztosított anyagifedezetet.                                                                                                                        

 

Zsné

 


 

 

 

„Az Állatok világnapja
Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.”    (wwf.hu)

Gasztronómiai rendezvény 2019

Immár 14. alkalommal, ebben az évben is sor került arra a gasztronómiai rendezvényre, amelyen civil szervezetek tagjai főztek maguknak és egymásnak.

 


 

Tájjellegű ételeket kellett készíteni, mi a palóc levest választottuk. Szerintünk nagyon jól sikerült, /köszönet érte Holiné Erzsinek és Zsadányiné Icának/, de igazán nem erre voltunk büszkék, hanem a pogácsasütő versenyen elért eredményünkre. Bár mi vagyunk a legkisebb létszámú egyesület, a versenyen az első és második helyet is megszereztük. Gratulálunk Tiszainé Julikának és Bálintné Sziráki Katinak.
A rendezvényen egyébként, mint korábban minden évben, nagyon jól éreztük magunkat. Ettünk, ittunk, beszélgettünk, a végén pedig, harmónikaszóra, mindenki
énekelni kezdett.
 

 

A szervezők megígérték, hogy jövőre, immár 15. alkalommal, ismét megrendezik a bulit, úgyhogy jövőre veletek ugyanitt.

Zsné


 

A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.
(Paul Gauguin)

Generálási idő: 0.10 másodperc
1,736,850 egyedi látogató