Üdvözlet

Üdvözöljük a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület oldalán!


Kedves Látogatóink!

Örömmel tudatjuk, hogy a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület még nagyobb  körben szeretne hírt adni programjairól, terveiről, elért eredményeiről, ezért honlapot indított. Így a későbbiekben még szélesebb körben tudjuk tájékoztatni internetező honfitársainkat az Egyesület eddigi, jelenlegi és jövőbeni munkájáról.

Reméljük mindenkinek elnyeri tetszését és gyakran látogatja honlapunkat, részt vesz programjaink megvalósításában is.


Nagy László Sándorné elnökAdó 1%

Veszélyeshulladék-gyűjtés

Egy kis túra

Majális a Tájháznál

rendezvényeink

 

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület

ismét meg tudta tartani a május 1-i ünnepségét a Tájháznál

 

 

Tovább a Majális a Tájháznál cikkre >> 

Veszélyeshulladék-gyűjtés

Kutyák farsangja!

egyéb rendezvények

„Ha egy kutya egyszer úgy döntött, hogy szeret téged, akkor mindig és mindaddig szeretni fog, amíg csak élsz. Szinte lehetetlen rábírni arra, hogy meggondolja magát.
Tor Age Bringsvard”

 

Az új menhelyen nagyon megindult az élet, a nagyszabású megnyitó után, most farsangot tartottak a kutyáknak.
El lehet mondani, hogy aki ott volt, nagyon jól érezte magát, nemcsak beöltöztek farsangi ruhába az emberek, de programok is várták őket kutyasétáltatáson kívül. Azt hiszem emberek és kutyák nagy örömére.
Nagyon vidám nap volt. Jól érezte magát kutya, ember egyaránt!

 
De beszéljenek inkább a képek!

 

 

Képeket Kucsi Zsuzsi készítette A rendezvényt Kolák Anikó szervezte

Anikó Állatmentő és Természetvédelmi Alapítvány

egyéb rendezvények

2021.12.19-én eljött a régen várt nagy nap, és végre annyira elkészült a menhely, hogy át lehetetett költöztetni a kutyákat, és egy nagyszabású megnyitót tartani.

 

Anikó fáradságot nem tűrő munkája, és kitartása és kitűnő szervezése révén egy nagyszabású műsoros délutánnal összekötött ünnepség keretében adták át a nagyon szép menhelyet.

Sok küzdelem árán, de valóra vált Anikó nagy álma, és végre olyan helyen lehetnek a kutyusok, ahol nem zavarnak senkit, és a 25.000 m2-en van hely bőven a futkározásra, játszásra. Végre szabadok és kiegyensúlyozottak lehetnek az eddig kis helyen szorongó kutyák.

Aki követi az oldalát, az láthatja, hogy mennyi munka, fáradság áll e mögött a szép menhely létrejöttének lehetőségére.

 


 

Sokan ki tudtak menni  a megnyitóra, ahol nemcsak fellépők várták az odalátógatókat, hanem sétáltathatták a kutyákat és még  láthatták, hogy milyen szép helyre költöztek a kutyusuk.

Énekesek szórakoztatták a kint lévőket, kutyaiskola bemutatót tartott, de a kabala állatok is megjelente.
Nemcsak műsor volt, hanem a táborfalvi progármester asszony, Nagy Andrásné mondott köszönetet, majd Zsírosné dr. Pallaga Mária polgármester asszony is köszöntötte az ott levőket és ajándékkal is érkezett, mert átadott egy vásárlási utalványt, melyen tudnak tápot venni.

 

A fénypont mégis az volt, hogy átadták Anikónak a használatbavételi igazolást.
Ezután mindhárman átvágták a szallagot, így teljesen hivatalos lett a menhely!
A műsor végén egy kis vendéglátás is belefért a mennyitóba.
Még sok munka van, de majd apródonként az is kész lesz. Még a Gondozó házán van bőven munka, meg kellenek még kennelek is, meg még sok minden, amihez még sok pénz kell.

 

Azt hiszem mindenki felejthetetlen élménnyel tért haza.
Sok erőt és kitartást kívánunk a további munkához.
„Egy kutyamenhely meglátogatása szívfacsaró tapasztalat – az a sok reményvesztett teremtmény mind a figyelmünket próbálja meg magára vonni. Az engedékenyek könnyen járhatnak úgy, hogy tucatnyi négylábúval sétálnak ki a kapun.   Jilly Cooper”

 

További képek a galériában láthatók >>

A fotókat Szarvas Anikó és Six István készítette.

Karácsony 2021.

Állatok világnapja

„Küldetésünk egy olyan jövő megteremtése,

amelyben az emberiség és a természet

harmóniában él egymással.” 

 

 

Ebben az évben nem hirdettünk rajzpályázatot kialakult helyzet miatt
.Azért nem mondtunk le erről a programról végleg, reméljük, hogy még lesz lehetőségünk jövőre ezt a szép programot megtartani. 

 

 

 

„Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.  

 

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.  

 

Háziállataink jólétéről mi magunk tudunk gondoskodni, azonban a vadon élő veszélyeztetett fajok megóvásában is kivehetjük részünket. A WWF fajvédelmi tevékenységét támogathatjuk azzal, ha jelképesen örökbefogadunk egy vadlovat, tigrist vagy akár egy jegesmedvét. Amellett, hogy adományunkkal segítünk abban, hogy ezek az állatok továbbra is zavartalanul élhessenek természetes környezetükben gazdagabbak leszünk egy, az örökbefogadott állatot ábrázoló plüssfigurával és egy névre szóló nevelőszülői oklevéllel is. Az örökbefogadásról részletesebben a www.wwf.hu/orokbefogadas oldalon olvashatunk.„

Lillafüredi kirándulás

Buszkirándulást szerveztünk Lillafüredre.

 

Nagyon szép szerpentines úton  (Bükk) mentünk keresztül, mire Lillafüredre értünk. Sajnos a kisvonat nem közlekedett, de azért így is volt látnivaló elég. 

 

A libegő nagy szenzáció volt, majdnem mindenki felült rá. Majd elsétáltunk a Kastélyhoz, megnéztük a vízesést, a függőkertet, a Hámori tavat. Megnéztük a Szent István barlangot is, mert van több is. Próbáltunk minél több élményt szerezni sétálás közben. Nem is volt időnk mindent bejárni. 

 

 

Nagyon szép időt fogtunk ki, sokan kirándultak ezen a napon Lillafüredre, de mégis nyugodt csendes volt a hely.
Lillafüred magával ragadó környezete tartalmas kirándulás volt mindannyiunk számára. Az ezerarcú táj magával ragadja az odalátogatókat.
Ez a hely még József Attilát is megihlette, az Óda című versét írta erről a helyről: 

 

Itt ülök csillámló sziklafalon.
Az ifju nyár
könnyű szellője, mint egy kedves
vacsora melege, száll.
Szoktatom szívemet a csendhez.
Nem oly nehéz –
idesereglik, ami tovatűnt,
a fej lehajlik és lecsüng a kéz.
 

 

József Attila: Óda (részlet)”

2020-as év közhasznú jelentése

dokumentumok

Közhasznú jelentés 2020. (pdf)

 

Korábbi évek közhasznú jelentései:

Közhasznú jelentések (2003 - 2019.)

Nyugdíjas kirándulás

egyéb rendezvények

Mint minden évben  szokássá vált, hogy a nyugdíjasok 3 napra elmennek az országba valahová kirándulni, nem volt ez másként most sem.

 

Nagyon jó kirándulás volt, mint általában mindig. Első nap megálltunk Szarvason az Arborétumnál, ami nagyon szépen fejlődik. Egyre érdekesebb dolgokkal fejlesztik. Most a számunkra újdonság a mini Magyarország makettpark volt. Nem tudtuk az egész arborétumot bejárni, de a makettparkot igen. Nagyon szép és látványosan építették meg. Mi már voltunk egy hasonlóba, de össze sem hasonlítható a kettő. Voltunk hajókázni is, ami nagy élmény volt, mivel egy olyan kapitánnyal utaztunk, aki nagyon vidáman adta elő a látnivalókat, így mire végére értünk, sokat nevettünk. Nagyon jó volt hajókázni a Körösön. Felejthetetlen élmény. Utána még elmentünk Békéscsabára is, ott várost néztünk. Onnan pedig Gyulára mentünk a Fodor Halászcsárdába. Elmondhatjuk, hogy nagyon szépen fel van újítva, kívül-belül. Hangulatos Hotel lett belőle.

 


 

Második napon kisvonattal körülvittek bennünket a városon, így láthattuk Gyula nagy részét. Voltunk az Almásy-kastélyba, ahol idegenvezető megmutatta mi volt abban az időben. Ez is nagyon érdekes tárlatvezetés volt, mivel itt megtudhattuk az is, hogy már Almásy gróf idejében is volt csokoládé, és senki nem találná ki, hogy Tibi csokoládé volt a neve, a fia után nevezte el. És már abban az időben is ebben a kastélyban nagyon sok finomságot ettek, ami ma is szokás még.  

 

A gyulai vár is szépen fel van újítva, ahol színház is van, meg esküvőket, nagyobb rendezvényeket tartanak benne.  

 

 Ezek után a programok után, mindenki azt csinálhatott, amit akart. Egy páran elmentünk megáztattuk magunkat a Várfürdőbe, a többiek sétáltak és várost néztek. Este szokásunkhoz híven még egy kis mulatságot is rendeztünk Kovács Jani húzta a talpalá valót. 

 

Svédasztalos reggeli és vacsora várt bennünket, így mindenki azt ehetett, amit akart. Nagyon finom volt. 

 

Harmadik nap pedig ellátogattunk Kondorosra és Rózsa Sándorral együtt ebédeltünk. Hangulatos vendéglő és múzeum várt bennünket. Visszaadta azt a hangulatot, ami abban az időben volt. 

 

De ezzel még nem telt el a nap, mert Szolnokon is voltunk a Tisza partján, ahol nagyon érdekes látnivalók voltak. Főleg a gyalogos híd tett jó benyomást a rajtuk átkelőknek, mert ilyent még nem láttak. 

 

Ezzel vége volt a háromnapos kirándulásnak, ahol mindenki jól érezte magát. Dávid Zoltán gondoskodott róla, hogy szerencsésen megjárjuk ezt a 3 napot.

 

További képek a galériában láthatók >>

 

nné


Bölcsöde átadása

egyéb rendezvények

 Szeretném megosztani honlapunkat olvasokkal a tegnapi élményemet! Elérkezett ez a nap is, mikor végre a felújított Csicsergő Bölcsödét sikerült átadni. Nagyon szép környezetben lehetnek egész nap a kicsi bölcsisek.

 

Pogácsás Tibor államtitkár úr után Zsírosné dr. Pallaga Mária polgármester mondott egy pár szót, elmesélve, hogy mi minden volt már ez az épület. (lakóház, orvosi rendelő, idősek napközi otthona, óvoda, és már 4 éve bölcsőde). De most nyerte el azt a formáját, ami minden igényt kielégít. Van sok játékkal szép játszótér, van szép füves terület, vannak még tervek, amik mostanra nem készültek el, de már készülőben van.  

 

Az új udvarrészben pedig ültettek új fákat is. A volt bölcsisek, akik mára már óvisok szép műsorral kedveskedtek. Jó érzés volt látni, hogy milyen szépen felújították és birtokba vehették a kicsik.  

 

Sok erőt és egészséget kívánunk minden kisgyereknek, és gondozójuknak! 

 

nné

Generálási idő: 0.02 másodperc
2,420,098 egyedi látogató