Üdvözlet

Üdvözöljük a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület oldalán!


Kedves Látogatóink!

Örömmel tudatjuk, hogy a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület még nagyobb  körben szeretne hírt adni programjairól, terveiről, elért eredményeiről, ezért honlapot indított. Így a későbbiekben még szélesebb körben tudjuk tájékoztatni internetező honfitársainkat az Egyesület eddigi, jelenlegi és jövőbeni munkájáról.

Reméljük mindenkinek elnyeri tetszését és gyakran látogatja honlapunkat, részt vesz programjaink megvalósításában is.


Nagy László Sándorné elnök1%

Mi legyen 2021 év madara? - lakossági szavazás

hírek

A 2020. július 27. 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2021 év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését.

 

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély

(grafikák: Kókay Szabolcs)

 

 

Tovább Az év madara szavazáshoz >>

Veszélyeshulladék-gyűjtés

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület értesíti a lakosságot, hogy a kialakult helyzetre tekintettel az április 18-ra tervezett veszélyeshulladék-gyűjtés egyenlőre elmarad! Időben fogjuk értesíteni a lakosságot, hogy mikor lesz megtartva.
Köszönjük előre is megértésüket! 

 

Nagy László Sándorné elnök

 

 

-

Veszélyeshulladék-gyűjtés

egyéb rendezvények

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület 14 éve alatt sok veszélyes hulladékot gyűjtött össze. Ebben az évben már második alkalommal sikerült sikeresen lebonyolítanunk a gyűjtést. A mostani gyűjtésért kapott összeget az iskola javára ajánljuk fel.

 

 Bölcsen rendelé az úr
amikor kőbe vésette a törvényeket
a kövek persze elföldelhetők
mint bármely más veszélyes hulladék
de a köveknek nincs felezőidejük
elég egy ítéletidő
isten ments egy földindulás
a kövek bármikor felszínre kerülhetnek
és akkor bizony mondom néktek
kő kövön nem marad.
                              Kányádi Sándor

 

Nagy örömömre szolgált, hogy a lakosság nem hagyott cserben most sem. Péntek lévén nem hittem, hogy ennyi veszélyes hulladék összegyűlhet. Sikerült 3 tranzit autót megpakolni.
Köszönöm a fiamnak, hogy kölcsönadta az autóját, utánfutóját, a férjemnek és Tukodi Lászlónak, hogy segítettek a lakosság kérését is teljesíteni, és aki kérte, onnan elhozták a veszélyes hulladékot.

"Válasszunk bármilyen úti célt, ne felejtsük el soha, hogy ne hozzunk magunkkal mást, csak fotókat, és ne hagyjunk ott mást, csak a lábunk nyomát." 

Simon G. Dures

Az év fája: sajmeggy

A sajmeggyet nem tartják különösebben számon természetvédelmi, erdészeti, vagy erdei haszonvétel szempontjából, pedig mindhárom területen fontos szerepet tölt be. A fa termése sok madár-, rovar- és emlősfaj kedvelt tápláléka, így az erdei ökoszisztémában is jelentősége van, írja Bojtos Ferenc a csemete.com oldalon.

 

 

A sajmeggy vagy pipaszármeggy (Prunus mahaleb) a rózsafélék családjába tartozó növényfaj, amelyet török meggynek, szagos meggynek és mahaleb meggynek is neveznek. A latin fajnév (mahaleb) arab eredetű, jelentése: édes illatú, ami virágainak illatára utal.

 

A fajjal általában elegyfaként találkozhatunk, nem önálló erdőalkotó, ám a magyarországi középhegységekben viszonylag elterjedt. A napos, sziklás tetők és oldalak jellemző növénye, főként az alsó lombkoronaszint alkotója. Ahol a fényre törhet, ott ritkán a 10 m-es magasságot is elérheti.

 

Folytatás >>

   


Köszönjük!

A rajzpályázat eredményhirdetése

A Hernádi Környezetvédő-és Faluszépítő Egyesület ebben az évben is rajzpályázatot hirdetett az Állatok Világnapja alkalmából "Védett állataink"címmel, óvodások és általános iskolások számára.

 

A pályázatra a gyerekek 122 rajzot készítettek, s mivel egyik szebb volt, mint a másik,a bírálóbizottság tagjai nehezen tudtak dönteni. Végül mégis megszületett a sorrend, és 2019.október 11-én kihirdettük az eredményt.

 
A rendezvényen  az óvodások rövid műsort adtak, két iskolás kislány pedig verssel köszöntötte a megjelenteket.
Az ovisok csoportos elismerésben részesültek, az iskolások egyéni díjaknak örülhettek, de hogy senki ne maradjon ki, minden gyerek, aki rajzot készített, kapott egy szelet csokoládét.

Köszönjük Hernád Nagyközség Önkormányzatának a díjak megvásárlásához biztosított anyagifedezetet.                                                                                                                        

 

Zsné

 


 

 

 

„Az Állatok világnapja
Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.”    (wwf.hu)

Gasztronómiai rendezvény 2019

Immár 14. alkalommal, ebben az évben is sor került arra a gasztronómiai rendezvényre, amelyen civil szervezetek tagjai főztek maguknak és egymásnak.

 


 

Tájjellegű ételeket kellett készíteni, mi a palóc levest választottuk. Szerintünk nagyon jól sikerült, /köszönet érte Holiné Erzsinek és Zsadányiné Icának/, de igazán nem erre voltunk büszkék, hanem a pogácsasütő versenyen elért eredményünkre. Bár mi vagyunk a legkisebb létszámú egyesület, a versenyen az első és második helyet is megszereztük. Gratulálunk Tiszainé Julikának és Bálintné Sziráki Katinak.
A rendezvényen egyébként, mint korábban minden évben, nagyon jól éreztük magunkat. Ettünk, ittunk, beszélgettünk, a végén pedig, harmónikaszóra, mindenki
énekelni kezdett.
 

 

A szervezők megígérték, hogy jövőre, immár 15. alkalommal, ismét megrendezik a bulit, úgyhogy jövőre veletek ugyanitt.

Zsné


 

A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.
(Paul Gauguin)

Veszélyeshulladék-gyűjtés

Állatok világnapja - Rajzpályázat

Makó, Hagymafesztivál

„Szereted, vagy nem szereted,
Ha megeszed, megkönnyezed.”
hagyma

 

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület buszkirándulást szervezett Makóra, a Hagymafesztiválra.

 
 Elmondhatjuk, hogy színes látnivaló várt minket, és sok Makovecz Imre által tervezett épület, amelyeknek mindegyike a hagymát formáza. A fesztivál is sok látnivalóval várt minket, sok kézműves terméket lehetett vásárolni, de volt lovagi torna, főzőverseny, ahol nagyon finom ételeket főztek. Aki nem akart résztvenni a fesztiválon, az elment fürödni a „Hagymatikum” gyógyfürdőbe, amit szintén Makovecz Imre tervezett, és természetesen azon is a hagyma formája volt a főszereplő. Voltak, akik végigjárták Makó nevezetességeit.
 

 

Volt sok kézműves foglalkozás is, láthattunk fafaragókat, és különböző játékokat lehetett kipróbálni. Nemcsak a gyerekek játszhattak, hanem a felnőttek is, ami így még érdekesebb volt.
 

 

Az időjárás is kegyes volt hozzánk, mert egész nap sütött a nap, amikor felszálltunk a buszra, indultunk haza, akkor kezdett esni az eső. Mindenki jó hangulatban, élményekkel tele érkezett haza.
 

 

Egy kis ízelítő, hogy miért épp Makón tartják a hagymafesztivált, és mióta.
 

 

„Az itt található „fekete föld” páratlan adottságokat nyújt a hagymatermesztésre, a makói vöröshagyma a Maros folyami hordalékának, a réti agyag és a vályoggal fedett löszhát keverékének köszönheti szilárdságát és kivételes minőségét.” Wikipédia
 

 

XXIX. Makói hagymafesztivál 2019
A Makói Hagymafesztivál gazdag és értékes hagyományokra épülő rendezvény. 2019-ben 29. alkalommal kerül megrendezésre, melyen a város méltán ünnepli a híres makói vöröshagymát, az ízletes hungarikumot. A program egy igazi gasztronómiai kirándulás, melyet számos neves hazai zenekar fellépése színesít.”
 

 

Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott ezen a szép szombaton.
 

 

Külön köszönetet kell mondanunk Hernád Nagyközség Önkormányzatának, hogy támogatta ezt a buszkirándulást.

Makói Hagymafesztivál

Generálási idő: 0.12 másodperc
1,703,218 egyedi látogató