Üdvözlet

Üdvözöljük a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület oldalán!


Kedves Látogatóink!

Örömmel tudatjuk, hogy a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület még nagyobb  körben szeretne hírt adni programjairól, terveiről, elért eredményeiről, ezért honlapot indított. Így a későbbiekben még szélesebb körben tudjuk tájékoztatni internetező honfitársainkat az Egyesület eddigi, jelenlegi és jövőbeni munkájáról.

Reméljük mindenkinek elnyeri tetszését és gyakran látogatja honlapunkat, részt vesz programjaink megvalósításában is.


Nagy László Sándorné elnökKarácsony 2021.

Állatok világnapja

„Küldetésünk egy olyan jövő megteremtése,

amelyben az emberiség és a természet

harmóniában él egymással.” 

 

 

Ebben az évben nem hirdettünk rajzpályázatot kialakult helyzet miatt
.Azért nem mondtunk le erről a programról végleg, reméljük, hogy még lesz lehetőségünk jövőre ezt a szép programot megtartani. 

 

 

 

„Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.  

 

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.  

 

Háziállataink jólétéről mi magunk tudunk gondoskodni, azonban a vadon élő veszélyeztetett fajok megóvásában is kivehetjük részünket. A WWF fajvédelmi tevékenységét támogathatjuk azzal, ha jelképesen örökbefogadunk egy vadlovat, tigrist vagy akár egy jegesmedvét. Amellett, hogy adományunkkal segítünk abban, hogy ezek az állatok továbbra is zavartalanul élhessenek természetes környezetükben gazdagabbak leszünk egy, az örökbefogadott állatot ábrázoló plüssfigurával és egy névre szóló nevelőszülői oklevéllel is. Az örökbefogadásról részletesebben a www.wwf.hu/orokbefogadas oldalon olvashatunk.„

Lillafüredi kirándulás

Buszkirándulást szerveztünk Lillafüredre.

 

Nagyon szép szerpentines úton  (Bükk) mentünk keresztül, mire Lillafüredre értünk. Sajnos a kisvonat nem közlekedett, de azért így is volt látnivaló elég. 

 

A libegő nagy szenzáció volt, majdnem mindenki felült rá. Majd elsétáltunk a Kastélyhoz, megnéztük a vízesést, a függőkertet, a Hámori tavat. Megnéztük a Szent István barlangot is, mert van több is. Próbáltunk minél több élményt szerezni sétálás közben. Nem is volt időnk mindent bejárni. 

 

 

Nagyon szép időt fogtunk ki, sokan kirándultak ezen a napon Lillafüredre, de mégis nyugodt csendes volt a hely.
Lillafüred magával ragadó környezete tartalmas kirándulás volt mindannyiunk számára. Az ezerarcú táj magával ragadja az odalátogatókat.
Ez a hely még József Attilát is megihlette, az Óda című versét írta erről a helyről: 

 

Itt ülök csillámló sziklafalon.
Az ifju nyár
könnyű szellője, mint egy kedves
vacsora melege, száll.
Szoktatom szívemet a csendhez.
Nem oly nehéz –
idesereglik, ami tovatűnt,
a fej lehajlik és lecsüng a kéz.
 

 

József Attila: Óda (részlet)”

2020-as év közhasznú jelentése

dokumentumok

Közhasznú jelentés 2020. (pdf)

 

Korábbi évek közhasznú jelentései:

Közhasznú jelentések (2003 - 2019.)

Nyugdíjas kirándulás

egyéb rendezvények

Mint minden évben  szokássá vált, hogy a nyugdíjasok 3 napra elmennek az országba valahová kirándulni, nem volt ez másként most sem.

 

Nagyon jó kirándulás volt, mint általában mindig. Első nap megálltunk Szarvason az Arborétumnál, ami nagyon szépen fejlődik. Egyre érdekesebb dolgokkal fejlesztik. Most a számunkra újdonság a mini Magyarország makettpark volt. Nem tudtuk az egész arborétumot bejárni, de a makettparkot igen. Nagyon szép és látványosan építették meg. Mi már voltunk egy hasonlóba, de össze sem hasonlítható a kettő. Voltunk hajókázni is, ami nagy élmény volt, mivel egy olyan kapitánnyal utaztunk, aki nagyon vidáman adta elő a látnivalókat, így mire végére értünk, sokat nevettünk. Nagyon jó volt hajókázni a Körösön. Felejthetetlen élmény. Utána még elmentünk Békéscsabára is, ott várost néztünk. Onnan pedig Gyulára mentünk a Fodor Halászcsárdába. Elmondhatjuk, hogy nagyon szépen fel van újítva, kívül-belül. Hangulatos Hotel lett belőle.

 


 

Második napon kisvonattal körülvittek bennünket a városon, így láthattuk Gyula nagy részét. Voltunk az Almásy-kastélyba, ahol idegenvezető megmutatta mi volt abban az időben. Ez is nagyon érdekes tárlatvezetés volt, mivel itt megtudhattuk az is, hogy már Almásy gróf idejében is volt csokoládé, és senki nem találná ki, hogy Tibi csokoládé volt a neve, a fia után nevezte el. És már abban az időben is ebben a kastélyban nagyon sok finomságot ettek, ami ma is szokás még.  

 

A gyulai vár is szépen fel van újítva, ahol színház is van, meg esküvőket, nagyobb rendezvényeket tartanak benne.  

 

 Ezek után a programok után, mindenki azt csinálhatott, amit akart. Egy páran elmentünk megáztattuk magunkat a Várfürdőbe, a többiek sétáltak és várost néztek. Este szokásunkhoz híven még egy kis mulatságot is rendeztünk Kovács Jani húzta a talpalá valót. 

 

Svédasztalos reggeli és vacsora várt bennünket, így mindenki azt ehetett, amit akart. Nagyon finom volt. 

 

Harmadik nap pedig ellátogattunk Kondorosra és Rózsa Sándorral együtt ebédeltünk. Hangulatos vendéglő és múzeum várt bennünket. Visszaadta azt a hangulatot, ami abban az időben volt. 

 

De ezzel még nem telt el a nap, mert Szolnokon is voltunk a Tisza partján, ahol nagyon érdekes látnivalók voltak. Főleg a gyalogos híd tett jó benyomást a rajtuk átkelőknek, mert ilyent még nem láttak. 

 

Ezzel vége volt a háromnapos kirándulásnak, ahol mindenki jól érezte magát. Dávid Zoltán gondoskodott róla, hogy szerencsésen megjárjuk ezt a 3 napot.

 

További képek a galériában láthatók >>

 

nné


Bölcsöde átadása

egyéb rendezvények

 Szeretném megosztani honlapunkat olvasokkal a tegnapi élményemet! Elérkezett ez a nap is, mikor végre a felújított Csicsergő Bölcsödét sikerült átadni. Nagyon szép környezetben lehetnek egész nap a kicsi bölcsisek.

 

Pogácsás Tibor államtitkár úr után Zsírosné dr. Pallaga Mária polgármester mondott egy pár szót, elmesélve, hogy mi minden volt már ez az épület. (lakóház, orvosi rendelő, idősek napközi otthona, óvoda, és már 4 éve bölcsőde). De most nyerte el azt a formáját, ami minden igényt kielégít. Van sok játékkal szép játszótér, van szép füves terület, vannak még tervek, amik mostanra nem készültek el, de már készülőben van.  

 

Az új udvarrészben pedig ültettek új fákat is. A volt bölcsisek, akik mára már óvisok szép műsorral kedveskedtek. Jó érzés volt látni, hogy milyen szépen felújították és birtokba vehették a kicsik.  

 

Sok erőt és egészséget kívánunk minden kisgyereknek, és gondozójuknak! 

 

nné

Veszélyeshulladék-gyűjtés

Nagyon vártuk már azt a napot, amikor lehet rendezvényt szervezni, így ki is használtuk az első lehetőséget, és megrendeztük a veszélyeshulladék-gyűjtést.

 


 

Az idő is kedvezett nekünk, mert nem volt túl meleg, de ragyogó napsütésben sikerült eltöltenünk ezt a délelőttöt. Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy mennyire aktív volt a lakosság, mert egész délelőtt jöttek az autók, ki utánfutóval, ki teherautóval, ki traktorral.

 

A Selector Kft. 6 autót küldött, ami ½ 11-re meg is teltek, mehettek haza. De aki azután jött, azt sem küldtük el, hanem utánfutóra raktuk, és elhoztuk hozzánk, majd hétfőn jönnek érte.

 

Köszönjük, hogy ilyen aktívak voltak a lakosok, külön köszönöm a családomnak az autót, az utánfutót, és a segítséget, hogy aki kérte onnan elhozták a hulladékot.

 

 

„Bölcsen rendelé az úr
amikor kőbe vésette a törvényeket

a kövek persze elföldelhetők
mint bármely más veszélyes hulladék

de a köveknek nincs felezőidejük
elég egy ítéletidő
isten ments egy földindulás

a kövek bármikor felszínre kerülhetnek
és akkor bizony mondom néktek

kő kövön nem marad."

 

Kányádi Sándor

Veszélyeshulladék-gyűjtés

Madarak és Fák Napja 2021

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület 2000 óta ünnepelte ezt a napot. Hol kerékpár túrával, hol gyalogtúrával mentünk ki a természetbe.

 

Először batyus kirándulásokat szerveztünk, majd főztünk a velünk ünneplőknek. Nagy volt mindig az érdeklődés. Nem riadtak vissza még a nyugdíjasok sem a gyaloglástól, vagy a kerékpározástól. A pusztavacsi erdő mindig jó hangulatot adott ehhez az eseményhez, de az örkényi Halásztó is. Vagy a Vadászház Hernádon. De az újhartyáni halastó is. Igyekeztünk mindig kimenni a természetbe ezen a napon. Sajnos ebben az évben ez is elmaradt, mind eddig minden rendezvényünk. Nem rajtunk múlott, hogy nem tudtuk megrendezni.Pedig már nagyon jó lenne találkozni a tagokkal, meg azokkal, akik velünk akartak tartani, de sajnos a vírus mindent felülírt.Azért most így emlékezünk erre a napra is. Erőt merítünk az emlékeinkből.

 

 

Aranyosi Ervin: A fák és madarak napjára

 

Üzenem a fáknak és a madaraknak:

– Boldog az én szívem, örülök, hogy vannak!

Mert tudom a sok fa tüdeje a Földnek,

ők a teremtői a tiszta levegőnek.

Na, de nem csak ezért tisztelem a fákat,

akik élőhelyet adnak sok madárnak,

hanem szépek, zöldek, jó magasra nőnek,

tagjai lehetnek ligetnek, erdőnek.

Lombjuk palettája milliónyi zöldnek,

dicsérik munkáját az őket Teremtőnek.

Mennyi féle levél és hány féle termés,

ahogy lélegeznek, jól kitalált, elmés.

És ha a törzsüket gyakran megöleled,

energiát adnak, csodát tesznek veled.

Gyökereiken át beléd élet árad,

szeresd hát a fákat,

hisz jobbak tenálad.

Hisz, mindent, mijük van, önzetlenül adják,

az embert jóságban jócskán meghaladják.

Te csak annyit tehetsz, óvjad, védjed őket,

csak hagyd őket élni, becsüld az erdőket!

 

 

S tudd, madárdal nélkül, unalmas a hajnal,

együtt ébredeznek a felkelő Nappal.

Manapság sok veszély leselkedik rájuk,

pedig lelket vidít reggeli trillájuk.

Ha figyeled őket, látod, csodaszépek,

és ha szomorú vagy, egy szép madáréneklelked

megnyugtatja, elűzi a gondot,

leveszi lelkedről a fájó koloncot.

Színesek, pajkosak, jobbra-balra szállnak,

párjukat csábítva vígan dalolásznak.

Kedves kis lakói ligetnek, erdőnek,

mosolyt gerjesztenek, ha figyeled őket.

 

Üzenem a fáknak és a madaraknak:

– Ha én rajtam múlik, élnek, megmaradnak,

csak olyan pusztítja, aki élni sem mer,

csak a pénzt hajszoló, felelőtlen ember!


Május 1.

Sajnos ebben az évben sem tudjuk megünnepelni május 1-ét, így ezzel a kis emlékeztetővel szeretnénk emlékeztetni erre a szép napra. 

 

 Eddig mindig összejöttünk a tájháznál és batyus ünnepet tartottunk, még mulattunk is. Hát ez még az idén sem lehetséges, így csak vissza tudunk emlékezni, mikor még lehetett összejönni beszélgetni, egy kis kikapcsolódást hozni az életünkbe.
Reméljük következő évben vége lesz ennek a rémálomnak, és ismét sok programot szervezhetünk!

 

 

"A munka ünnepe (korábban a munkások ünnepe)
a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. A legtöbb országban május elsején, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában viszont szeptember első hétfőjén ünneplik.
Május 1-je hasonló tartalommal 1955 óta XII. Piusz pápa rendelete nyomán katolikus egyházi ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) tiszteletére.
A május elsejére eső ősi európai pogány ünnepek, mint például a beltane, vagy a hagyományok, mint a májusfa állítása, más eredetűek és tartalmúak.

 


 

 

Nemzeti ünneppé válása

1933. május 1-jei felvonulás, Lustgarten, Berlin, Németország Budapest, 1919. május elsejei dekoráció 

 

A nemzetközi szocialista, szakszervezeti és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, mely során a hagyományos munkásünnep fokozatosan nemzeti ünneppé nőtte ki magát a világ számos országában.

 

 

A munka ünnepe a világ országaiban

   Május 1. a munka ünnepe
  Május 1-jén mást ünnepelnek
  Május 1. nem ünnep, de a munka ünnepét más napon ünneplik
  Május 1. nem ünnep és más napon sem ünneplik a munka ünnepét

 

Az Egyesült Államokban már 1894 óta nemzeti ünnep a munka ünnepe, de a más országokban szokásostól eltérően szeptember első hétfőjén tartják. Franciaországban 1919 óta, Svédországban 1939 óta, Brazíliában 1924 óta nemzeti ünnep a munka ünnepe. Napjainkban a világ több mint 160 országában ünnepnap május elseje.”
(Wikipédia)

A Föld napja

Ebben az évben sem sikerült programot szervezni április 22-re a „Föld Napjára” emlékezve, mivel a természet közbeszólt. De hogy ne feledjük ezt a napot, így legalább a honlapunkon keresztül emlékezünk meg erről a jeles napról.

 

„Ez a Föld nem a miénk, hanem csak az unokáinktól kaptuk kölcsön!”  

 

Ezt sose felejtse senki, és vigyázzunk, hogy minél tovább megmaradjon.

 

 

 

Egy kis emlékeztető, hogy mikortól ünnepeljük a Földet.

„Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.
Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

 

A következő jelentős esemény a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása volt 1989-ben Kaliforniában, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon.
2013-ban, 2014-ben, 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben a Google egy-egy animált logóval emlékeztetett a Föld Napjára, amihez 2018-ban egy animált videóüzenet is tartozott, amin Jane Goodall beszél. 2018 kiemelt témája a „műanyagmentes világ” volt.”

 

Kapcsolódó oldal: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

1%

Visszaemlékezés az elmúlt 20 évre. (2000.12.29.-2020.12.29.)

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesületet lakossági kezdeményezésre Károlyi Mihály alapította.

2004 óta én, Nagy László Sándorné vagyok a vezetője. Az évforduló alkalmából megpróbálom összefoglalni, mivel is foglalkoztunk az elmúlt 20 évben.

 

 

Egy kép 2009-ből: virágültetés a falutáblánál...

 

 

A teljes cikk itt olvasható: Visszaemlékezés az elmúlt 20 évre. (2000.12.29.-2020.12.29.)

Generálási idő: 0.03 másodperc
2,080,744 egyedi látogató