Üdvözlet

Üdvözöljük a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület oldalán!


Kedves Látogatóink!

Örömmel tudatjuk, hogy a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület még nagyobb  körben szeretne hírt adni programjairól, terveiről, elért eredményeiről, ezért honlapot indított. Így a későbbiekben még szélesebb körben tudjuk tájékoztatni internetező honfitársainkat az Egyesület eddigi, jelenlegi és jövőbeni munkájáról.

Reméljük mindenkinek elnyeri tetszését és gyakran látogatja honlapunkat, részt vesz programjaink megvalósításában is.


Nagy László Sándorné elnökAdó 1%

Szemétszedés

Kirándulás Budapesten

programjaink

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület kirándulást szervezett Budapestre. 

 

 Busszal felmentünk Városmajorig, onnan Fogaskerekűvel a Széchenyi hegyre, majd ott elsétáltunk a Gyermekvasútig, ahol vonatoztunk Hüvösvölgyig.
Hűvösvölgyben már várt ránk a busz, és elvitt minket Máriaremetére a Ketytemplomhoz.
Onnan pedig a Hidegkuti úton lévő Gyertyás vendéglőhöz, ahol megebédeltünk.

 

A fogaskerekű vasútat 1871-ben nyitották meg, mely azóta szállítja az utasokat Városmajortól a mostani nevén Széchényi hegyre. 2883 m hosszú szakaszon. Mely annak idején legnagyobb részben fák között ment. A színtkülönbség 264 m. Ma már az ablakból házakat látni, az évek során nagyon beépült.
Régen az uttörő vasúttal kötötték össze, ma Gyermekvasútnak hívják.
A gyermekvasút építése 1948-ban kezdődőtt. A vasútat önkéntesek és egyetemisták építették. A mai napig gyermekek a forgalmisták, kalaúzok.
Nagyon szép erdős részen megy végig. Közben le lehet szállni is és későbbi vonattal tovább menni pl. a János-hegyre, ahol most Erzsébet kilátónak hívják az addig Jánoshegyi kilátót. De Csillebércre is lehet menni, meg több megállója is van. 50 percet lehet rajta utazni, végállomástól-végállomásig.
Széchenyi hegyról indul és Hövösvölgyben van a végállomás. Az évek során az útvonal mellett sok változás van, mert nagyon sok ház épült. 11,7 km hosszú és a végállomás előtt van egy hosszabb alagút is, mely még élvezetesebbé teszi az utat. 

 

 Máriaremetén csak nekünk 46-nak kinyitották a templomot is, és László atya rövid tájékoztatást is adott a Ketytemplomról, ami mára már zarándokhellyé vált. 1899-ben építették a mai formájában és még az eredeti festett olomkristály ablakok díszítik. A padsorok Sissi királyné ajándéka volt, ami még mindig diszíti a templomot. Nagy terület van hozzá, ami tele van fákkal, és minden évben valami újat alkotnak a területen. Van szabadtéri oltár is, ahol jó időben szabadtéri miséket is tartanak, vagy rendezvényeket. Nagy búcsújáró hely.

A templom semmit nem vesztett szépségéből, mert nekem kislánykoromból vannak emlékeim a templomról és a templomkertről. Annak idején voltak bodék is, ahol kegytárgyakat árultak. Azok már sajnos nincsenek, de építettek helyette mást. Más funkcióval, de jó időben sok időt el lehet tölteni a templomkertben. Van látnivaló bőven.

 

Sőt már a kisgyerekekre is gondoltak, mert játszótér is van.

 

 

 


„Szűz Máriát dicsérni, hívek, jöjjetek!
Remetei kegyhelyen hálát zengjetek!
Amennyi szép virág van nyíló tavaszkor,
Annyiszor légy dicsérve Anyánk, mindenkor.” 

 

A Gyertyás vendéglő egy kis 50 személyes vendéglő, ahol nagyon finoman főznek és ugyan nem sok alkalmazottja van, de udvarias gyors kiszolgálásban volt részünk.
 

 

Elmondhatom, aki ott volt, nagyon jól érezte magát!

 

További képek a galériában láthatók >>

Az év madara

2024-ben is megválasztották az év madarát. Ebben az évben a kerecsensólyomra esett a választás. 

 

 

 

A faj 60 %-a hazánkban fészkel.
„A kerecsensólyom nagy termetű, széles szárnyú, az egerészölyvhöz hasonló méretű és színezetű sólyom, Eurázsiában csak az északi sólyom nagyobb nála.”
„A sólyomféle rokonság többi tagjához hasonlóan fészket nem épít, évente egyszer költ. A sziklafalak párkányain hollók fészkét, fészekmaradványát használja, vagy pedig a csupasz párkány törmelékes talajába alakít ki a tojó egy sekély mélyedést a tojásoknak, fás élőhelyeken más közepes és nagy testű madarak, elsősorban ölyvek és sasok üres fészkeibe költözik be. 

 

Mint felidézik, a sziklai fészkelőhelyek esetében az MME éveken át sikeresen alkalmazta az önkéntesekkel végzett fészekőrzést, majd ugyancsak fontos lépés volt az ürge védetté nyilváníttatása, illetve a rágcsálók visszatelepítése egykori élőhelyeikre.” 

 

Aki esetleg többet szeretne tudni ezekről a madarakról az keresgéljen az interneten, sok érdekes információt lehet megtudni róluk.

 

 

Kapcsolódó oldalak:

 

Kerecsensólyom (MME)

Kerecsensólyom (Falco cherrug) – Az év madara 2024 (madaraink.hu)

Buszkirándulás

 

Karácsonyi üdvözlet

Mikulás

 

 

 

 

Donászy Magda: Télapó

 

Télapóka öreg bácsi,
hóhegyeken éldegél.
Hóból van a palotája,
kilenc tornya égig ér.
Miklós-napkor minden évben
tele tömi puttonyát,
mézes-mázos ajándékkal
szánkázik az úton át.

 

 

 

Ebben az évben is megrendezésre került a Falumikulás a gyerekek nagy örömére!

 

 


 

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület most is, mint mindig teával várta a Főtérre látogatókat. A Nyugdíjas Egyesület meg finomabnál finomabb süteményekkel készültek. A gyerekek vidám énekekkel és versekkel köszöntötték a Télapót!
Vidám hangulatban telt ez az esemény is!

 

 

 

További képek a galériában láthatól >>

Gasztrofeszt

Megint eltelt egy év, így ismét az Egyesületek nagy izgalommal kezdtek a főzésnek, immár 8. alkalommal.

 

Volt szilvásgomboc, mákosnudli, pörkölt krumplipürével, paradicsomos töltöttkáposztó, vadas zsemlegomboccal, hagyományos töltöttkáposzta. 

 


 

A kiírás szerint olyan vacsorát kellett főzni, amit a nagymámáinktól tanultunk. A fent említett ételek lettek főzve. 

De nagyon sok sütemény is volt, mindenki kitett magáért! 

 

A vacsora előtt Gulyás László mesemondó szórakoztatott bennünket, nagyon jó történetekkel és zenével. Volt vidám hangulat! 

Vacsora után megérkezett Kovács János is a harmonikájával, így aki birta, táncra is perdült.

 

Nagyon jó délután volt. 

 

Nagymamáink arany mondásai egyike!

 

 

 

További képek a galériában láthatók >>

Kedvenc állatom rajzpályázat

Mondd, szereted az állatokat,
s figyeled őket néhanap:
hogy mit csinálnak, hogyan élnek,
s a maguk nyelvén mit mesélnek?
(Rónay György)

 

 

A Hernádi Környezetvédő és Faluszéptítő Egyesület nevében szeretettel köszöntök  mindenkit.
Ebben az évben rekord mennyiségű rajz érkezet, ami nagy örömmel tölt el! 190 rajzot kaptunk, ami szebbnél szebb. Alig tudtunk választani közülük. 14. alkalommal, hogy megrendezzük ezt a rajzversenyt, de ennyi szép képet még nem láttunk együtt! Sok ügyeskezű rajzoló van az iskolában, óvodában.

 

„Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.”

 

Kérem, hogy az óvodások és iskolások mondják el dalaikat, verseiket, amivel készültek!

 


 

Köszönjük a sok szép rajzot. Köszönjük Ráczné Kocsis Krisztina Igazgatóasszonynak, hogy megtarthattuk ezt a rajzversenyt, köszönjük Kovácsné Gere  Marika tanító néninek a gyerekek felkészítését, és köszönjük Liga Mihálynak, hogy mindezt megörökítette. És nem utolsó sorban Köszönöm az Egyesület tagjainak, hogy segítségemre voltak.

 

Mindenkinek kívánok további jó egészséget, sikeres tanulást, jó munkát. És végezetül de nem utolsósorban  az Önkormányzat támogatását, hogy ezt a kiállást nemcsak megendezhettük, hanem ajándékokat is adhattunk.

 

 

További képek a galériában láthatók >>

 

Állatok világnapja - Kedvenc állatom

Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület az
Állatok Világnapjára emlékezve az óvodásoknak, iskolásoknak
rajzpályázatot hirdet.

 
„Kedvenc állatom”


címmel, melyet az Általános Iskola átriumában állítunk ki.

 

További információ itt olvasható >>

Bugaszegi kirándulás

programjaink

Ismét kirándultunk egyet. Az idő is jó volt, így kiélvezhettük a „Bugaszegi Köztársaságot!” 

 

Annyi érdekes épület van, hatalmas területen gazdálkodnak is Csere Jani bácsi és felesége. Akik benne vannak a kórban. Jani bácsi már 75 éves, de bármelyik fiatal megirigyelhetné amit még a mai napig is tud alkotni. Nagyon kedvesen fogadtak, és meglestük a mestert munka közben is. Van sok épület, malacok, kacsák, aranyhalak. De szőllő lugas, üvegház, mindenféle zöldség, gyümölcs, saját maguk termelnek meg mindent maguknak.  

 


 

Nagyon jól eltalálta az épületeket, és kivitelezte. Még árnyékban sem volt hiány, mert sok fa is van a területen. Ott is laknak, így reggeltől estig tudnak tevékenykedni az építkezéssel és a kerttel is.  

 

Egy kicsit kiegészítettem írásomat az interneten talált ismertetővel. 

 

„A “tanya” igazi élménypark kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A hangulatosan és eklektikusan berendezett 3 hektáros területen a  kacsák és kismalacok emlékezetes élményt jelentenek a gyermekeknek. 

 

Csere Jani bácsi birodalma, a Bugaszeg Köztársaság egy olyan különleges hely, ami nem sok van az országban. Az alapító mintegy tíz év sajátkezű munkájával, régi, többségében „címeres” téglákból épített várkastély-jellegű építménye egy igazi kuriózum. A háromhektáros területen történelmi emlékpark, jurta sátor, harangtorony, kemence és a mindig termő Gecsemáni-kert található. Igazi gyermekparadicsom!”

 

 

További képek a galériában láthatók >>

Adó 1 %

Farkasgyepű

programjaink

Túl vagyunk a kiránduláson, mely ismét jól sikerült. Aki ott volt, nagyon jól érezte magát!
Nagyon sok mindent láttunk, hallottunk. Az idegenvezetők nagy lelkesedéssel mesélték el a Bakonyba történteket. Sok érdekes dolgot láttunk.

 


 

Iskolamúzeumban

 

 

A farkasgyepűi kirándulás cikk itt olvasható >>

Generálási idő: 0.02 másodperc
3,609,938 egyedi látogató