Gyermeknap

egyéb rendezvények

 Mint évek óta mindig ebben az évben is megrendezésre került a Nagyközségünk gyermeknapja a Hamvas Béla művelődési ház és könyvtár rendezésében.

 

Eddig mindig a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület is kivette részét a rendezvény színesítésében. Nagyon jól sikerült gyermeknap volt. Sok gyermek érkezett kisebbek szüleikkel, a nagyobbak egyedül. Sok színes programmal vártuk a gyermekeket. Volt ugrálóvár, arcfestés, kézműves foglalkozás, régészet, enni-innivaló. Minden gyermek megtalálhatta, ami neki tetszett.  

 

Egyesületünk kosárlabda palánkot vitt, melybe kosarat tett, és abba kellett beledobálni a könnyű műanyag labdákat. Amint az iskolai „Diáknapon” úgy a „gyermeknapon” is nagy sikere volt. De ezen kívül vittünk dinos kifestőket, és dinos figurákat, dinos puzlét, és jutalmul epret.  

 

A Nyugdíjas Egyesület is kitett magáért, nemcsak volt, aki beöltözött dinonak, de több mint 800 db palacsintát is sütöttek, amit megtöltöttek kívánság szerint lekvárral, dióval, kakaóval, nutellával, és egy csomó kókuszgolyót is készítettek. Minden szervező bőven kivette részét, hogy ez nagy élmény legyen a gyerekeknek. 

 

Egyesületünk, és a Nyugdíjas Egyesület programja is Hernád Nagyközség Önkormányzatának támogatásával jött létre. Köszönjük a támogatást!

 


Diáknap 2019.

egyéb rendezvények

 Már 4. éve, hogy megrendezésre kerül az Általános Iskola szervezésében a diáknap. A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület is egy állomás volt.

 

Ebben az évben kosárlabda palánkok hálójába kosarakat tettünk és abba kellett beletalálni könnyű kis műanyag labdákkal. A gyerekek nagyon élvezték. Természetesen mi is, mert nagyon igyekeztek a gyerekek, hogy sikerüljön ezeket a könnyű labdákat beletalálni a kosarakba. 

 

Köszönöm Holi Mihálynénak, hogy segítségemre volt, és férjemnek, aki szintén kivette részét a programból. A szervezőnek, Miklósi Lászlónak, hogy meghívott erre a rendezvényre.
 

 

Köszönet Hernád Nagyközség Önkormányzatának, mert az ő támogatásuk nélkül nem jöhetett volna létre ez a program.

 

"A kiválóság nem örökletes.
A minőség nem veled született.
Csak akkor lehetsz a legjobb,
ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt.”

Gundel Károly

Június 5. - Környezetvédelmi viágnap

 

„1972. június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét. Wikipédia
Hiába a Világnap, ha a képeket nézzük, akkor inkább a világ szemete. Ami nemcsak minket érint, hanem  az egész világot ellepi.
Egyre több és több fénykép kerül elő, hogy mennyire szennyezzük környezetünket. Lassan bele is fulladunk! 

 

Nem tudom, miért nem tesznek valamit érte, hogy ne így legyen!

 

 

 

Következzen néhány sokkoló kép >>

Budapesten jártunk

egyéb rendezvények

Már régebb óta szó volt róla, hogy meg kellene látogatnunk a Szépművészeti Múzeumot, amit összekötöttünk a várbeli sétával is.

 

Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy jó kis program volt Múzeumban rengeteg festmény van, melynek csak egy töredékét láthattuk az 1 óra alatt. Nyugdíjas Egyesület szervezte, de a Környezetvédő Egyesületből is ott voltunk jó páran.

 


 

Emlékeimben élt egy kép a környékéről is, amit még régi pompájában őriztek meg. Mikor évtizedekkel ezelőtt voltam arra, akkor a Vajdahunyad vár előtt lévő tó éppen ki volt száradva. Most eredeti pompájában ragyogott az is. Nagy élmény volt újra átélni a régi élményeket.

 

A vár is nagy élmény volt. Épül szépül. Igaz nagyon sokan voltak a Mátyás templom, Halászbástya, és a Vár környékén, de azt hiszem, csak mi 40-en beszéltünk magyarul. Rengeteg turista külföldi diákok, felnőttek sokasága lepte el a tereket.

 

A képek magukért beszélnek. Még mindig szép ott minden.  A kilátásról nem is beszélve. Habár mikor utoljára arra jártam, még nem volt ennyi modern épület, meg a hegyoldalak nem voltak beépítve. Most ki sem látszik a hegyoldal a házaktól. De csodálatos látvány tárult elénk.

Virágültetés az iskolában

rendezvényeink

 Egyesületünk 3. éve, hogy virágot segít ültetni az alsós gyerekeknek. Nem volt ez másként május 3-án sem. Most a témahét befejezésének megkoronázása alkalmából szépítettük az ablakpárkányokat.

 

Ebben az évben is virágfölddel járultunk hozzá, hogy szépítsük az iskola udvarát pár virágláda megtöltésével. A gyerekek, mint eddig mindig, nagy lelkesedéssel szorgoskodtak az osztályfőnökükkel Kocsisné Gere Máriával; Pallagáné Pekár Hajnalka és Egyesületünk tagjainak segítségével (Holi Mihályné; Tukodi László; Bálintné Sziráki Katalin; Nagy László, köszönöm nekik a segítséget).  De segítettek az iskola dolgozói is, Oláhné Bánka Éva, Vizi István - köszönjük. Ebben az évben egynyári virágokat ültettünk, meg egy pár muskátlit.

 
Nagyon szépek, hangulatossak lettek az ablakpárkányok.

 

József Attila: Kertész leszek

Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton-
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.

Madarak és fák napja

rendezvényeink

Egyesületünk már évek óta kerékpártúrával ünnepli meg a Madarak és Fák Napját. Nagy örömünkre egyre többen csatlakoznak hozzánk. Ebben az évben 45-en voltunk.

 

Idén nem mentünk messzire, csak a hernádi Vadászházhoz. Ismét nagy főzés volt, székelykáposzta. Nagy sikere volt, mert mind elfogyott, pedig 50 főre főztünk.
Nagyon vidám, jó hangulat volt, jót beszélgettünk, énekeltünk, meg megünnepeltük a Parancs Józsiék 45. házassági évfordulóját, mert pont erre a napra esett. Az idő is nagyon jó volt, még a szél sem fújt.

 


 

 

Természet
 Hallgasd a madarak vidám beszédét,
minden madár másként dalolja énekét.
Lehet ettől szebb zene fülünknek,
mikor ők ily szépen beszélgetnek.

A méhek zümmögése,
tücskök ciripelése,
bogarak zúgása a levegőbe,
Hangyák szorgalma a nedves fűbe,

A virágok finom illata,
a növények csodás csoportja,
a föld alatt élő állatok,
előbújnak látni a napvilágot.

Mennyi szépséget rejt a természet,
Sok ember nem tudja, mit veszíthet,
Nem megy ki az erdőbe, rétre,
ahol a fű a világ tarka terítője. 

 

(Ismeretlen szerző)

 

Galéria >>

Május 1.

 Reggel 8-kor, mint évek óta mindig feldíszítettük a községünk májusfáját. Délután pedig a tájháznál tartottunk egy kis majálist.

 

Sokan eljöttek, aminek nagyon örültünk. Kivételesen nem batyus majális volt, mint ahogy meghirdettük, hanem a Jaczina házaspár megvendégelt bennünket egy kis őzpörkölttel az 50. házassági évfordulójuk alkalmából. Kívánjuk, még sok boldog évet érjenek meg együtt. Nagyon jól sikerült, vidám társaság gyűlt össze. A talpalávalót Kovács Janinak köszönjük. Nemcsak a civil szervezetek tagjai, de a lakosság közül is jöttek, hogy együtt ünnepeljük ezt a szép májusi napot.

 

„Mi kék az ég!
Mi zöld a föld!
Zöld föld felett, kék ég alatt
hangos pacsirta fütyörész;
dalával a Napot kicsalta,
a Nap rá gyönyörködve néz.” 
Petőfi Sándor (részlet)

 

 

Galéria >>

 

2018-as év közhasznú jelentése

dokumentumok

Közhasznú jelentés 2018. (pdf)

 

Korábbi évek közhasznú jelentései:

Közhasznú jelentések (2003 - 2017.)

2019-es év programjai

 

Elkészült egyesületünk 2019-es évi programnaptára, melyet a jobb oldali menüből is el lehet elérni.

 

  

Veszélyeshulladék-gyűjtés

 Már 14. éve, hogy a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület meghirdeti a veszélyes hulladékok átvételét. Elmondhatjuk, hogy mindig sikeres volt, de azt hiszem, ebben az évben túlszárnyaltunk mindent. A „tavaszi nagytakarítás” jól sikerült!

 

Negyedik éve, hogy az Önkormányzat által szervezett lomtalanítást is lebonyolítottuk ezen a napon, a lakosság nagy örömére. Köszönöm a lakosságnak, hogy türelmesen kivárta a sorát. Nagy volt a forgalom április 6-án a Búcsú téren. Négy kukásautó, két konténer, és 6 kisteherautó veszélyes hulladékot vettünk át.

 


 

Köszönöm a családomnak, hogy segítségemre voltak a szállításban, a lakosságnak, hogy ismét partnereink voltak a programunk sikeres lebonyolításában. 

 

„A klímaváltozás sürget, ha késlekedünk, nagyobb lesz a baj. Azonban ne a bajon sopánkodjunk, hanem kezdjünk el tenni is ellene, ne várjunk arra, hogy mások dolga tenni valamit, és ne hárítsuk a felelősséget másra. Az emberiség egy hétmilliárdod részeként van valamennyi hatásunk, és ez sem csekély dolog, de ha saját szemszögünkből nézünk körül, akkor láthatjuk, hogy egy külön saját világ vagyunk. Tegyük ezt a világot élhetőbbé, érezzük jól magunkat benne!" 

Dobosy Antal

"TE SZEDD!"

hírek

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület nevében regisztráltam a „Te Szedd!” mozgalomhoz.

 

Elmondhatom, hogy ennyire jól még nem sikerült soha, mint most. Az Általános Iskola diákjai, tanárai 360-an az egyesületekből 11 tag, valamint az Hernád Nagyközség Önkormányzatának összes dolgozója 11-en, részt vett március 22-én a szemétszedésben.

 


 

Ami elszomorít, hogy megint volt munkánk bőven. 9 órakor gyülekeztünk az Iskola parkolójában, és minden osztály ment egy-egy utcán végig. Az Egyesületi tagok mentek együtt pár iskolással, egy utca felén, ahol mi egy megpúpozott nagy utánfutóval szedtünk össze, azon az 1,5 km-es szakaszon a szemetet. Azért az utcák többségében nem volt ennyi szemét, inkább a bevezető utakon, de még így is megtelt másodszor is púposra az utánfutó.

 

Az idő nagyon kedvezett nekünk, mert nagyon szép napos, meleg idő volt. Azért annak nagyon tudnánk örülni, ha jövőre nem kellene megismételni. Végre eljutnánk oda, hogy nem szemetelnek az emberek. Sajnos tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy nem is a lakossággal van a baj, hanem akik átautóznak a főutakon. Azon az utcán, amit említettem, pl. biztos, hogy autóval szándékosan viszik ki zsákszámra a szemetet, de azt még nem tudtuk megállapítani, hogy helyi lakosok teszik, vagy céltudatosan oda hordják, mert tudják, hogy nálunk minden évben van szemétszedés. De van lomtalanítás és veszélyeshulladék-gyűjtés is. Ami itt a környező településeken nincs.

 


 

Ennek ellenére nagyon büszke vagyok, és nagyon köszönöm a lakosságnak, hogy ismét partnereim voltak a program sikeres megvalósításában. Azt meg külön köszönjük, hogy az Önkormányzat dolgozói is kivették részüket ebben a felhívásban. 

 

Nagy László Sándorné

135 éves mandulafa lett az Európai Év Fája

Gondoltad volna?

Az örök megújulás szimbóluma

 

A Havas Boldogasszony-templom előtt álló mandulafa 135 éve örvendezteti meg virágaival a látogatókat. A mandulavirágzás Janus Pannonius püspök 1466-ban, egy mandulafáról írt verse óta az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is a 2000 éves városban. A fehér sziklákon álló, szelekkel dacoló matuzsálemről már 100 éve is szeretettel írtak, de a csodálatos panoráma, melyet a táj varázsának és a történelmi korok lenyomatának összefonódása teremt meg itt, azóta is sokakat rabul ejt.

 

 

 

Európai Év Fája oldal >>

Tavaszi nagytakarítás

Generálási idő: 0.03 másodperc
2,422,605 egyedi látogató