Kerékpártúra az örkényi horgásztóhoz

rendezvényeink

Ismét túl vagyunk egy nagyon sikeres programon. Mint már évek óta a Madarak és Fák Napja alkalmával kerékpártúrát szervezünk, hogy egy kicsit legyünk a természetben is.

 

Mostmár 3. éve, hogy az Örkényi Horgásztóhoz kerékpározunk, mivel ott nagyon kulturáltan tudunk egy kicsit kikapcsolódni. Lajosbányai Istvánnak köszönhetően, mindig vendégül lát bennünket.
Az időjárás is nekünk kedvezett, mert nagyon szép napos meleg idő volt. Mikor elindultunk voltunk 10-en, mire odaértünk 44-en lettünk, nagy örömünkre. Csülkös babgulyást főztünk, aminek nagy sikere volt. Jót beszélgettünk, akinek volt kedve körbe sétálta a tavat. 3 órakor indultunk haza.  

 

Horváth Imre: Fák és madarak

“Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.
S üres a fa, ha nincs rajta madár.
Én azt hiszem nem kelne föl a nap,
Ha nem lennének fák és madarak.”

KerékpártúraIsmét túl vagyunk egy nagyon sikeres programon. Mint már évek óta a Madarak és Fák Napja alkalmával kerékpártúrát szervezünk, hogy egy kicsit legyünk a természetben is.

Mostmár 3. éve, hogy az Örkényi Horgásztóhoz kerékpározunk, mivel ott nagyon kulturáltan tudunk egy kicsit kikapcsolódni. Lajosbányai Istvánnak köszönhetően, mindig vendégül lát bennünket.

Az időjárás is nekünk kedvezett, mert nagyon szép napos meleg idő volt. Mikor elindultunk voltunk 10-en, mire odaértünk 44-en lettünk, nagy örömünkre. Csülkös babgulyást főztünk, aminek nagy sikere volt. Jót beszélgettünk, akinek volt kedve körbe sétálta a tavat. 3 órakor indultunk haza.

Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.

S üres a fa, ha nincs rajta madár.

Én azt hiszem nem kelne föl a nap,

Ha nem lennének fák és madarak.”

/Horváth Imre: Fák és madarak/

Az iskola szépítése

hírek

 Most már második éve, hogy segítünk az iskolásoknak szépíteni az ablakokat.  

 

Ebben az évben is muskátlit ültettünk a Duhaj Szidónia osztályával.
Segítségemre volt a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület néhány tagja is, így a gyerekek nagy örömére hamar végeztünk.

 


 

A muskátli az a drága,
A magyar lélek virága
És az igazi, a csinos,
Mint a borvirág, oly piros.

A muskátli, ez az álom,
Ott van szinte minden házon
És mint írva van a dalban
Minden muskátlis ablakban.

Minden ablakban, ha kinyílt,
Mint a lakók szíve, virít.
Egy muskátlis ablak mögött,
Nem hiszek mást csak örömöt.

A piros muskátli mára,
A magyar lélek virága,
S, ha gondozzák. Ott a hála,
Gyönyörű szép, nagy virága.

Én nekem így minden nyáron
Muskátlis ablak az álmom
Ily ablakból, ha kinézek
Látom a világot szépnek.

 

(Antal György)


Május 1.

József Attila - Május

 

 
A rengő lomb virágban ég
és készül a gyümölcsre,
a nyílt uccára lép a nép,
hogy végzetét betöltse.
Iramlanak bogarak,
friss jelszavak repülnek.
S az aranyba vont ég alatt,
-mert beköszönt az ünnep -
a szabadság sétára megy.
Hős népe ágat lenget,
s ő kézenfogva vezeti
szép gyermekét, a rendet!

 

 

 

Megint túl vagyunk egy jól sikerült rendezvényen. Vagyis a 18-on.

Május 1-én mindig délután kettőtől a tájháznál mi is állítunk májusfát,

majd vidám beszélgetéssel, énekléssel, harmonikaszóval, evéssel, ivással

eltöltjük a napot, miután feldíszítjük a májust köszöntő fánkat.
Évek során egyre népszerűbb ez a rendezvényünk is, aminek nagyon örülünk,

és köszönjük a résztvevőknek, hogy velünk töltötték ezt a szép napos délutánt is.

Nagytakarítás

Tavasz a nagytakarítások időszaka. Ilyenkor minden család próbál megszabadulni a feleslegessé váló dolgaitól. Mi ebben nyújtunk segítséget nekik.

 
A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület elmondhatja, hogy 11. éve, sikeresen bonyolítja le a veszélyeshulladék-gyűjtést. Nagy örömünkre szolgált, hogy ismét nagy volt az aktivitás a lakosság részéről. 5 kisteherautó telt meg.


A Hernád Nagyközség Önkormányzatának külön köszönet, hogy ismét létrejöhetett a lomtalanítás is. Sajnos megint hoztak olyan törvényt, hogy nem vihetik el egyszer egy évben ingyen a lomot, így az Önkormányzat magára vállalta ennek finanszírozását. Különben nem tudtuk volna megtartani. Azt hiszem, hogy nemcsak mi, de a lakosság is nagyon hálás ezért. Nagyon sokan voltak, és fegyelmezetten kivárták a sorukat, hogy leadhassák a lomot, amit hoztak. A kukás autó is 2-szer fordult, meg a konténer is.

 Aki szereti a környezetét, az tesz is érte.


Köszönjük a lakosságnak, az Önkormányzatnak, és a Selector Kft-nek, hogy megszabadították kedves Nagyközségünket ettől a rengeteg lomtól, veszélyes hulladéktól.

Ismét kerékpártúra

2017-es év közhasznú jelentése

közhasznú jelentések

Közhasznú jelentés 2017. (pdf)

 

Korábbi évek közhasznú jelentései:

Közhasznú jelentések (2003 - 2016.)

  


A 2018-as év programjai

Elkészült egyesületünk 2018-as évi programnaptára, melyet a jobb oldali menüből is el lehet elérni.

Takarítsunk újra!

Gödöllőn jártunk

A Nyugdíjas Egyesület jóvoltából eljutottunk a Grassalkovich-királyi kastélyba, mely Sisi királynő kedvenc kastélya volt. sok minden történt az idők folyamán, sokmindenre használták, de most felújítják, hogy eredeti pompájában láthassa aki odalátogat.

 

Nagyon sok szoba fel van már újítva, így sok volt a látnivaló. Gyönyörű parkja is van, így egy egész napot el tudtunk ott tölteni. De a városban is volt látnivaló.

 


 

 

„A kastély történetének egy része
A 18. század egyik legjelentősebb főurának, a Grassalkovich család kiemelkedő tagjának, Grassalkovich Antalnak, Mária Teréziabizalmasának (1694–1771) sok mindent köszönhet Gödöllő. A kastélyt és a hozzátartozó épületegyüttest az 1730-as években építtette, Mayerhoffer András tervei alapján. A kettős U-alak nyolc szárnyának építése több szakaszban történt. A díszterem a középső rész utcai frontján van, a terem alapterülete 170 négyzetméter. 1746 és 1749 között két új szárnnyal bővült az épület mindkét oldalon: a déli szárnyban istálló és szénapadlás kapott helyet, az északi szárnyban pedig ekkor készült el a római katolikus templom. A kastély bővítését fia Grassalkovich Antal (1734–1794) folytatta 1782 és 1785 között. Ekkor létesült a színházterem, kettős páholysorral és kitűnő színpadtechnikával. Ez Magyarország egyetlen rekonstruált barokk színháza. Unokája, Grassalkovich Antal (1771–1841) nevéhez fűződik az északi oldal utolsó szárnya, az új narancsház megépítése és a franciakert tájképi kertté való alakítása. 1841-ben Grassalkovich Antal halálával kihalt a Grassalkovich család férfi ága, így a leányágon öröklődő birtokot a kastéllyal 1850-ben báró Sina György (1783–1856) vásárolta meg, akinek fia, Sina Simon (1810–1876) 1864-ben adta el egy belga banknak.
A kastélynak sok illusztris vendége volt. Járt itt többek között 1751-ben Mária Terézia is. Windisch-Grätz hercegnek 1849-ben itt volt a főhadiszállása.”

Veszélyeshulladék-gyűjtés

Veszélyeshulladék-gyűjtésMásodik alkalommal rendeztük meg az iskola javára a veszélyeshulladék-gyűjtését.

Elmondhatjuk, hogy ismét jól sikerült. Nem gondoltuk volna, hogy ismét megtöltenek egy furgont. Nagy öröm számunkra, hogy ezzel is segíthettünk az iskolának, habár nem nagy összeget kapunk érte.

 

Tavaszra is lesz, lomtalanítással együtt, amire készülhetnek már most, majd tavaszra hozzák ki a Búcsú térre.
Elmondhatjuk azt is, hogy a papírgyűjtés, a PET palack, fémdoboz gyűjtés is egyre felkapottabb, nagyon szép mennyiséget hoznak. Már csak egy bálázó gép hiányzik, és akkor összepréselve még kisebb helyen tudnák tárolni és még többet tudnának egyszerre elvitetni. Már csak szponzorokra lenne szükségünk, aki venne nekünk egy használt bálázót. Sajnos bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk kigazdálkodni, pedig végül is nem olyan nagy összeg, használtan már félmillió forintért is hozzá tudnánk jutni, csak sajnos nincs annyi pénzünk. 

 

Aki olvassa ezt a cikket és tudnak rajtunk segíteni, annak nagyon örülnénk, mert mindig van valami cél, amire tudnák az iskolások fordítani azt az összeget, amit így kapnak.

Eleink ételei

Ismét megrendezésre került a gasztró rendezvény, mely a civil szervezetek részére van megrendezve, ahol közösen főzünk a tájháznál és este közösen esszük meg, a művelődési házban.

 

Ebben az évben „Eleink ételei” címet adták ennek az eseménynek, amely keretében olyan ételeket kellett főzni, amit elődeink főztek. Mi Jókai bablevest főztünk, ami ugyan ma is divat, de a régi recept szerint készítettük el. Nagyon finomra sikeredett.

 

Este a Búzavirág énekegyüttes énekeivel nyitotta meg a vacsorát, utána elfogyasztottuk és vidám éneklés és zeneszó mellett tovább élveztük, hogy együtt lehetünk.

 


Poroszló

rendezvényeink

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület ismét buszkirándulást szervezet. Most Poroszlóra látogattunk el. Éppen kifogtuk, hogy Nagycsaládosok napja is volt, így sokminden volt olyan, ami máskor nem.

 

Kint voltak a rendőrségtől, feladatokat adtak a gyerekeknek, be lehetett ülni a Skoda járőr kocsiba, de a rohamrendőrség felszerelését is meg lehetett nézni, és fel lehetett próbálni a bukósisakot, és aki tudta, össze lehetett szerelni a fegyvert is. Mivel voltak velünk gyerekek is, természetesen nagyon élvezték ezeket a programokat is. De az akvárium is nagyon látványos volt. Nagyon szép napos időt fogtunk ki, így a 7 emelet magasból messzire el lehetett látni.

 


 

Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki még nem járt ott, látogasson el oda, mert egy élmény a látvány.
Azt hiszem, aki velünk volt, az nagyon jól érezte magát. A hajókázás külön élmény volt. Sok mindent meg lehetett tudni a Tisza-tóról.  

 

„Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely 735.000 liter össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természetközeli élményt nyújt.”

 

Állatok világnapja - rajzpályázat

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület 10. alkalommal rendezte meg az Állatok világnapján a rajzpályázatot.

 

„Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.
A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.”

 

Ebben az évben „melyik állat a barátom” címet adtuk a rajzpályázatnak. Köszönjük, hogy ilyen sok rajzot készítettetek, nagyon ügyesek vagytok.
116 rajzból nagyon nehéz volt választani, így az osztályok közül 1 fiút és egy lányt választottunk.
Az ovisokat pedig csoportonként díjaztuk.

 

Az óvodások ebben az évben is nagyon szép műsorral készültek, de az iskolások is kitettek magukért.
Szeretnék köszönetet mondani az iskola igazgatónőjének, hogy ismét megrendezhettük ezt a rajzpályázatot, melyre szép rajzokat rajzoltak a diákok. Az óvoda vezetőjének, hogy partnerünk volt óvónőivel és az óvodásaival, a szép műsorral és a rajzokkal.

 

Vas Verának és osztályának 2./b. a felkészítést és a szép műsort. Liga Mihálynak, hogy felvételt készített erről az eseményről, és köszönet az Egyesület tagjainak a segítségért.

 

 1/a: Orosz Anna; Gaál Szabolcs
1/b: Marosi Virág; Horváth Zsolt
2/a: Zsolnai Mirjam; Mátyás Zsolt
2/b: Mishl Hanna; Szobácsi Hunor
3/a: Fodor Vivien; Major Ferenc
3/b: Beliczki Panna; Orosz Kitti
4/a: Csipkés Vanessza; Opóczki Jázmin; Tamás Márió
4/b: Kovács Rebeka; Kis-Pinner Edvárd 

 

Óvodások: Manócska; Fácska; Pihe; Falevél; Babóca; Rigó csoportok.  

 

Mindenkinek kívánok további eredményes munkát, jó egészséget.

 

Nagy Lászlóné

 

Galéria >>

Generálási idő: 0.20 másodperc
1,548,500 egyedi látogató