Madarak és Fák Napja 2021

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület 2000 óta ünnepelte ezt a napot. Hol kerékpár túrával, hol gyalogtúrával mentünk ki a természetbe.

 

Először batyus kirándulásokat szerveztünk, majd főztünk a velünk ünneplőknek. Nagy volt mindig az érdeklődés. Nem riadtak vissza még a nyugdíjasok sem a gyaloglástól, vagy a kerékpározástól. A pusztavacsi erdő mindig jó hangulatot adott ehhez az eseményhez, de az örkényi Halásztó is. Vagy a Vadászház Hernádon. De az újhartyáni halastó is. Igyekeztünk mindig kimenni a természetbe ezen a napon. Sajnos ebben az évben ez is elmaradt, mind eddig minden rendezvényünk. Nem rajtunk múlott, hogy nem tudtuk megrendezni.Pedig már nagyon jó lenne találkozni a tagokkal, meg azokkal, akik velünk akartak tartani, de sajnos a vírus mindent felülírt.Azért most így emlékezünk erre a napra is. Erőt merítünk az emlékeinkből.

 

 

Aranyosi Ervin: A fák és madarak napjára

 

Üzenem a fáknak és a madaraknak:

– Boldog az én szívem, örülök, hogy vannak!

Mert tudom a sok fa tüdeje a Földnek,

ők a teremtői a tiszta levegőnek.

Na, de nem csak ezért tisztelem a fákat,

akik élőhelyet adnak sok madárnak,

hanem szépek, zöldek, jó magasra nőnek,

tagjai lehetnek ligetnek, erdőnek.

Lombjuk palettája milliónyi zöldnek,

dicsérik munkáját az őket Teremtőnek.

Mennyi féle levél és hány féle termés,

ahogy lélegeznek, jól kitalált, elmés.

És ha a törzsüket gyakran megöleled,

energiát adnak, csodát tesznek veled.

Gyökereiken át beléd élet árad,

szeresd hát a fákat,

hisz jobbak tenálad.

Hisz, mindent, mijük van, önzetlenül adják,

az embert jóságban jócskán meghaladják.

Te csak annyit tehetsz, óvjad, védjed őket,

csak hagyd őket élni, becsüld az erdőket!

 

 

S tudd, madárdal nélkül, unalmas a hajnal,

együtt ébredeznek a felkelő Nappal.

Manapság sok veszély leselkedik rájuk,

pedig lelket vidít reggeli trillájuk.

Ha figyeled őket, látod, csodaszépek,

és ha szomorú vagy, egy szép madáréneklelked

megnyugtatja, elűzi a gondot,

leveszi lelkedről a fájó koloncot.

Színesek, pajkosak, jobbra-balra szállnak,

párjukat csábítva vígan dalolásznak.

Kedves kis lakói ligetnek, erdőnek,

mosolyt gerjesztenek, ha figyeled őket.

 

Üzenem a fáknak és a madaraknak:

– Ha én rajtam múlik, élnek, megmaradnak,

csak olyan pusztítja, aki élni sem mer,

csak a pénzt hajszoló, felelőtlen ember!


Május 1.

Sajnos ebben az évben sem tudjuk megünnepelni május 1-ét, így ezzel a kis emlékeztetővel szeretnénk emlékeztetni erre a szép napra. 

 

 Eddig mindig összejöttünk a tájháznál és batyus ünnepet tartottunk, még mulattunk is. Hát ez még az idén sem lehetséges, így csak vissza tudunk emlékezni, mikor még lehetett összejönni beszélgetni, egy kis kikapcsolódást hozni az életünkbe.
Reméljük következő évben vége lesz ennek a rémálomnak, és ismét sok programot szervezhetünk!

 

 

"A munka ünnepe (korábban a munkások ünnepe)
a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. A legtöbb országban május elsején, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában viszont szeptember első hétfőjén ünneplik.
Május 1-je hasonló tartalommal 1955 óta XII. Piusz pápa rendelete nyomán katolikus egyházi ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) tiszteletére.
A május elsejére eső ősi európai pogány ünnepek, mint például a beltane, vagy a hagyományok, mint a májusfa állítása, más eredetűek és tartalmúak.

 


 

 

Nemzeti ünneppé válása

1933. május 1-jei felvonulás, Lustgarten, Berlin, Németország Budapest, 1919. május elsejei dekoráció 

 

A nemzetközi szocialista, szakszervezeti és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, mely során a hagyományos munkásünnep fokozatosan nemzeti ünneppé nőtte ki magát a világ számos országában.

 

 

A munka ünnepe a világ országaiban

   Május 1. a munka ünnepe
  Május 1-jén mást ünnepelnek
  Május 1. nem ünnep, de a munka ünnepét más napon ünneplik
  Május 1. nem ünnep és más napon sem ünneplik a munka ünnepét

 

Az Egyesült Államokban már 1894 óta nemzeti ünnep a munka ünnepe, de a más országokban szokásostól eltérően szeptember első hétfőjén tartják. Franciaországban 1919 óta, Svédországban 1939 óta, Brazíliában 1924 óta nemzeti ünnep a munka ünnepe. Napjainkban a világ több mint 160 országában ünnepnap május elseje.”
(Wikipédia)

A Föld napja

Ebben az évben sem sikerült programot szervezni április 22-re a „Föld Napjára” emlékezve, mivel a természet közbeszólt. De hogy ne feledjük ezt a napot, így legalább a honlapunkon keresztül emlékezünk meg erről a jeles napról.

 

„Ez a Föld nem a miénk, hanem csak az unokáinktól kaptuk kölcsön!”  

 

Ezt sose felejtse senki, és vigyázzunk, hogy minél tovább megmaradjon.

 

 

 

Egy kis emlékeztető, hogy mikortól ünnepeljük a Földet.

„Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.
Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

 

A következő jelentős esemény a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása volt 1989-ben Kaliforniában, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon.
2013-ban, 2014-ben, 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben a Google egy-egy animált logóval emlékeztetett a Föld Napjára, amihez 2018-ban egy animált videóüzenet is tartozott, amin Jane Goodall beszél. 2018 kiemelt témája a „műanyagmentes világ” volt.”

 

Kapcsolódó oldal: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

1%

Visszaemlékezés az elmúlt 20 évre. (2000.12.29.-2020.12.29.)

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesületet lakossági kezdeményezésre Károlyi Mihály alapította.

2004 óta én, Nagy László Sándorné vagyok a vezetője. Az évforduló alkalmából megpróbálom összefoglalni, mivel is foglalkoztunk az elmúlt 20 évben.

 

 

Egy kép 2009-ből: virágültetés a falutáblánál...

 

 

A teljes cikk itt olvasható: Visszaemlékezés az elmúlt 20 évre. (2000.12.29.-2020.12.29.)

Karácsony 2020

Tulipánból festék, használt farmerből hangszigetelés készül

Gondoltad volna?

Használt farmerből hangszigetelés és lebomló ruhák: holland cégek járnak az élen abban, hogy bebizonyítsák, ami másnak hulladék és ezzel járó költség, az valójában nyersanyag és még bevételt is hozhat.

 


 

Rengeteg szó esik a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás hatékonyságának a javításáról, ám önmagában nem elég erre fókuszálni, egyre több szakértő hangsúlyozza, hogy a körforgásos gazdaság a cél. Ennek lényege, hogy elszakadjunk magától az alapanyaghasználattól (de legalábbis a lehető legkevesebbre csökkentsük), és gyártsunk minél hosszabb élettartamú, könnyen javítható és felújítható termékeket. Ez azonban újfajta társadalmi és gazdasági megközelítést is kíván.

 

 

A cikk folytatása a Humusz.hu oldalon olvasható >>

 


Kupakokkal fizetnek a szarkák az ételautómatánál

Gondoltad volna?

Ételadagolót épített egy robotfejlesztő szakember szarkáknak. A gép magokat és száraz tápot ad, ha a madarak egy kupakot helyeznek a megfelelő nyílásba.

 
Hans Forsberg a saját udvarában állította fel az automatát, és maga tanította be az állatokat annak használatára. 

Az ötletet az adta, amikor megfigyelte, hogy a kertben lakó szarkák a kültéri lámpák zárját próbálják kinyitni. Az állatok a gyertyákat akarták megszerezni, mert a varjúfélékhez hasonlóan szeretnek lopkodni. Forsberg arra gondolt, hogy munkára fogja az intelligens madarakat.

 

 

 

A cikk folytatása a Humusz.hu oldalon >>

Újra jön a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen – hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.

 


 

Tovább a cikkre >>

Szavazz a kedvenc fádra!

 Az idei évben 38 fát neveztek az Év Fája versenybe az ország különböző pontjairól. A zsűri 10 fát juttatott a döntőbe, ahol a te szavazatoddal megnyerheti a 2020-as Év Fája címet, és indulhat februárban az Európai Év Fája versenyen.

A voksolás 2020.07.01-től 2020.10.01-ig tart, de előtte egy héttel titkos lesz, így izgalmasabbá téve a verseny hajráját.
Az eredményhirdetés 2020. október közepén egy díjátadó keretében valósul meg.

 

Tovább a 2020 | Az Év Fája oldalra >>

Mi legyen 2021 év madara? - lakossági szavazás

hírek

A 2020. július 27. 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2021 év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését.

 

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély

(grafikák: Kókay Szabolcs)

 

 

Tovább Az év madara szavazáshoz >>

Veszélyeshulladék-gyűjtés

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület értesíti a lakosságot, hogy a kialakult helyzetre tekintettel az április 18-ra tervezett veszélyeshulladék-gyűjtés egyenlőre elmarad! Időben fogjuk értesíteni a lakosságot, hogy mikor lesz megtartva.
Köszönjük előre is megértésüket! 

 

Nagy László Sándorné elnök

 

 

-

Generálási idő: 0.24 másodperc
3,610,002 egyedi látogató