Eszem a zúzádat

egyéb rendezvények

Már évek óta megrendezésre kerül az Örökség Egyesület által szervezett gasztró rendezvény, amelyen a civil szervezetek vesznek részt. Főzünk valamilyen ételt, amit közösen megeszünk.

 

 Egyesületünk tárkonyos ragulevest készített csirkéből. Azt hiszem nagyon jól sikerült, mert elfogyott mind.  De Tiszai mama jóvoltából volt kenyérlángos is. Kaptunk almát Károlyi Mihály felajánlása, nagyon finom volt az is.Kóstoltunk a többi civil szervezet által sütött, főzött ételeket is, mindenki kitett magáért. az idő is kedvezett a szabadtéri rendezvénynek, mert most a Tájház udvarán volt minden. A főzés és utána az evés is. A nyugdíjasok szokásukhoz híven süteményeket is hoztak. Jó hangulatban telt ez a nap

 

.„Kínálgató

Ne feledd, hogy régi szabál:

Csak mértékkel egyél, igyál.

Kövérség korai vénség,

Tehát móddal ó vendégség.

Az angyalok sose esznek,

Mégis gyönyörűek lesznek.”

             József Attila

 

 


Állatok világnapja

„Az állatok szeretete az egyetlen szeretet, amelyben az ember sohasem csalódik.” 

Krasznahorka László

 

 11. alkalommal rendeztük meg az Állatok Világnapja alkalmával az óvisoknak, és iskolásoknak a pályázatot, amely most nem rajz volt, hanem újrahasznosított anyagokból kellett állatokat készíteni. Nagy örömünkre szolgált, hogy 6 óvis csoport, és 57 iskolás készített felhívásunkra valamilyen állatfigurát.

 

Az óvisok ismét színvonalas műsorral készültek, az iskolások közül pedig Losonczi Fanni énekkel, Frankovics Mirella verssel örvendeztetett meg bennünket. 

 

„Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük. Ezen a napon az állati lét minden formája ünnepelt. A világ minden táján számos templomban az október negyedikéhez legközelebb eső vasárnapon megáldják az állatokat.

 

Október negyedikét azért választották ennek a jeles napnak, mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának is az ünnepnapja. 

 

Az ember a Föld első számú csúcsragadozója, hiszen a mindennapi életben a hobbiállatok, a természetben élő állatok egy része és a gazdasági haszonállatok is az emberi cselekményektől függenek. Az állatvédők szemléletformáló programjaik révén segítik, hogy a helyzet elfogadhatóbb legyen.”  (ollózva: Sokszínű Vidék honlapról)

 

Köszönöm mindenkinek, aki részt vett a felhívásunkra. Külön köszönet az óvónőknek, tanárnőknek, hogy partnereink voltak a pályázat megvalósításában, és köszönet Liga Mihálynak, hogy a díjkiosztót megörökítette.

 


Tanévnyitó 2018

egyéb rendezvények

2018.augusztus 31-én tanévnyitó ünnepség volt a hernádi általános iskolában.  

 

 A Himnusz elhangzása után Ráczné Kocsis Krisztina igazgatónő köszöntötte a megjelenteket. Külön szólt az elsősökhöz, az ötödikesekhez és a nyolcadikosokhoz, valamint a szülőkhöz, akiket arra kért, hogy nagyon figyeljenek oda gyermekeikre. 

 

Az Iskoláért Alapítvány elnöke ismertette az ebben a tanévben is zajló egyéni és osztályonkénti versenyeket, majd a Tanoda vezetője is tartott
egy rövid tájékoztatót. 

 

A Környezetvédő-és Faluszépítő Egyesület, az elmúlt évhez hasonlóan, tujákat ajándékozott az elsősöknek és osztályfőnökeiknek, arra kérve őket, hogy  ültessék el és gondozzák a kis bokrokat, és majd meglátják, mi lesz az ápolás eredménye nyolc év múlva. 

 

Természetesen az elsősök, a hagyományokhoz híven, egy kis ajándékcsomagot is kaptak az iskolától, amit az ötödikesek adtak át nekik. 

 

Színesítette az ünnepséget egy-két kedves, az eseményhez illő vers, amit ügyes gyerekek mondtak el. 

 

Végül az igazgatónő a 2018/19-es tanévet megnyitottnak nyilvánította.
Bensőséges, jó hangulatú, jól szervezett tanévnyitó részesei lehettünk. 

 

Köszönjük a képeket az InfoTV videósának, Liga Mihálynak. 

 

 

Zsné

 

Osvát Erzsébet: Szeptember elseje

 

 
Szeptember elseje
elérkezett végre.
Örömöt csillant az
elsősök szemébe.
Még alig pitymallik,
ők már talpon vannak,
nehezen várják, hogy
útnak induljanak.
Kis táskájuk fénylik,
vadonatúj, tiszta.
Benne ábécéskönyv,
tolltartó és irka.
Üres lett a fészek,
kirepült a madár.
A sok kicsi elsős
már iskolába jár.


Dinnyenap és tematikus nap Ópusztaszeren

rendezvényeink

 

„Dinnyenap és tematikus nap Ópusztaszeren!

 

Minden, ami dinnye Ópusztaszeren! Augusztus 11-én, a Dinnyenapon nemcsak kedvére fogyaszthatják a mézédes gyümölcsöt, hanem az abból készült szobrokat is megnézhetik. Kézműves foglalkozások, néptánc, népzene és gabonához kapcsolódó tematikus programnap is várja az érdeklődőket!” 

 

 Túl vagyunk ismét egy kiránduláson. A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület lehetőséget biztosított nemcsak a tagjai számára, hogy elvigye Ópusztaszerre, hanem a lakosság közül is az érdeklődőket, egy buszkirándulásra. Nagy örömünkre tele busszal mentünk.
Megnéztük a Feszty körképet, majd mindenki azt nézhetett meg, ami érdekelte, szabad program volt. Az idő is nekünk kedvezett, nem volt olyan elviselhetetlen meleg. Megkóstolhattuk a dinnyét, a kemencébe sült kalácsot, vagy vehettünk kosarat is magunknak. Mindig fejlesztik, bővítik a látnivalókat, így aki régen járt ott, új látnivalót is talál magának. A Feszty körkép épületét kibővítették a felújítás alkalmával, panoptikummal is. A dinnyeszobrokat olyan gyorsan készítette a mester, hogy csak pislogtunk. Pillanatok alatt kész volt a mű a keze alatt. A néptáncosok is színvonalas műsort adtak. Nagyon finom volt a kemencében sült kalács is.  

 

Köszönöm mindazoknak, aki velünk töltötte ezt a napot, hogy nem hagytak cserben most sem.


 


 


Falunap varázsa

Megértük a 26. falunapot is. A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület is kint volt, mint már évek óta mindig. Az időjárás is kedvezett, mert nem esett az eső, habár ennek ellentéte, hogy nagyon meleg volt. 

Délután voltak programok, melyek minden korosztály kielégítésére szolgált. Nem hiszem, hogy volt olyan, akinek a sok műsor közül valamelyik ne tetszett volna.  Most is voltak vendégeink is Komárom Szent-Péterről, és Dunavarsányból. Most nem készültek műsorral, csak ellátogattak hozzánk.
Sok árus is volt, meg a gyerekeknek játékok.
Vidáman telt a délután, és nagyon szép tűzijátékkal tért véget.


 

Faluünnep örömében,
vándorok tömegében,
találkozások ha hívnak,
barátságok magukba szívnak.

Hűs faludból elvándorlók,
szülőhazát feltámasztók
ünnepi nagy forgatagban,
itt lüktetsz minden szívhangban.

Más föld küld ide engemet,
falud lelke mégsem ereszt,
fogva tartja lelkemet,
hogy mindig itt lel tégedet.

Benne vagy itt fűben-fában,
az égő nap sugarában,
a levegő csodájában,
a falunap varázsában.

Kiskunmajsa levendulavirágzás

egyéb rendezvények

Eredetileg Szőregre készültünk, de menet közben a tagság úgy döntött, hogy inkább Kiskunmajsára menjünk levendulát szedni. Nagyon sok programmal várták az odalátogatókat. Sikerült megint megtölteni a buszt is, így 49 fővel mentünk. Nagyon jól éreztük magunkat.

 

 Lehetett levendulát szedni, lehetett kézműves termékeket venni, de aki megnézte és úgy döntött, elmehetett fürödni is. Nagyon finom kenyeret sütöttek kemencébe, amit szét is osztottak az odalátogatóknak, jó meleg kenyér zsírral, nagyon finom volt. Nagyon szép gyógyfürdője is van Kiskunmajsának, és nem messze volt a Lópofa Csárdától, így gyalog mentek el, akik fürödni szerettek volna. Nagyon szórakoztató vidám nap volt.

 

Egy kis történelem

 

Levendulás kert

Jól ismert illat különleges környezetben
Ha azt hallja, levendula, mi jut az eszébe? Egy távoli mediterrán vidék, ahol egymást érik a lila virágú levendula cserjék, vagy a semmivel össze nem téveszthető illat dereng fel, amit a nagymama szekrényei is árasztottak, s vele visszatérnek a boldog gyermekkor emlékei? Akármit is idéz fel Önben a növény említése, biztosan kellemes érzés járja át a testét és a lelkét.
Levendulaültetvényünk létrehozásakor bennünket is az a cél vezérelt, hogy vendégeink számára még kellemesebbé tegyük az itt tartózkodás idejét. A Lópofa Csárda udvarán található, megközelítően 450 tőből álló levendulás kert nem szokványos jelenség az Alföldön, így már csak ezért is érdemes ellátogatni hozzánk. Emellett ültetvényünk nem homogén, a levendula három fajtája található meg benne: az orvosi levendula, melyet hajdan - ahogy neve is mutatja - elsősorban orvosi felhasználásra termesztettek, a rózsaszín virágú levendula, melyre jellemző rendkívül aromás illata és a többitől eltérő rózsaszín virágai, valamint a törpe levendula, melyet sokszor viszont láthatunk kiskertek dísznövényeként is.


Folytatás >>

Dinnyenap Ópusztaszer

Zacskómentes világnap

Gondoltad volna?

"A szemét, amit termelsz, még az ükunokáidat is elboríthatja. 

 

 Ma van a zacskómentes világnap. A világnapok arra hivatottak, hogy fontos dolgokra hívják fel a figyelmet. Joggal kérdezheted hát, hogy a zacskómentes világnap ugyan mitől lenne olyan fontos? 

 

Nézzük a számokat! Ezek száraz tények, amik talán némi józanságra intenek. Percenként hozzávetőleg 1 millió darab nejlonzacskó fogy világszerte. Csak Európában az emberek átlagosan 200 és 500 darab közötti nejlonzacskót használnak évente. Fejenként! Ezek mind a szemétben végzik. És tudod, mi az igazán durva? A lebomlási idő. 

 

Tippelj, mennyi idő alatt bomlik le egy nejlon bevásárlószatyor! Akár 400 év is eltelhet, mire teljesen eltűnik. Számold ki gyorsan, hogy hányadik generációs leszármazottad issza majd meg annak a levét, hogy te képtelen vagy vászontáskában, fonott kosárban vagy bármi más - nem környezetszennyező - eszközben hazavinni a megvásárolt termékeket! 

 

Most terhelhetnélek további statisztikai adatokkal. Arról, hogy mióta gyártanak a világon nejlonzacskót, hogy mennyit, milyen körülmények között, mennyi kőolajat használnak hozzá, melyik országokból tiltották ki végleg őket, mit jelent ez a probléma globálisan, hogyan teszi tönkre az élővilágot, borítja fel az ökológiai egyensúlyt, stb, stb..."

 

"A baj csak az, hogy ezek számok, adatok, amiket elfelejtesz, mire a cikk végére érsz. Meg egyébként is: legalább egyszer már biztosan olvastál róla.

 FORRÁS: NATIONAL GEOGRAPHIC/ JOHN CANCALOSI

 

Nem kell feltétlenül globálisan gondolkodnunk, kezdjük csak kicsiben!Bemész egy nagyáruházba nagybevásárolni. Benyomod a százast a bevásárlókocsiba, és nekilódulsz. Először a zöldség-gyümölcs részlegen vagy. Veszel krumplit, hagymát, fokhagymát, egy avokádót, egy fürt banánt, néhány narancsot, pár almát, egy jégsalátát. Kis paradicsomot, paprikát, uborkát. Két szem körtét, egy csomag újhagymát, pár barackot.

Számolod, hány nejlonnál járunk? Tizennégy! És még nem vettél konkrét vacsorának valót, csak a család vitaminpótlásáról gondoskodtál. Azután elmész a húspulthoz, a friss pékárukhoz, veszel egy kis felvágottat, sajtot... Érted már, hogy mi a baj?

Na de akkor mit tegyél? - Teszed fel jogosan a kérdést. Hiszen ezeket a termékeket csak nejlonzacskóban tudod megvenni. Nos, nagyon egyszerű, ne ott vásárolj! Menj be a helyi zöldségeshez, vigyél magaddal kosarat vagy vászontáskát, és ő a mérlegről egyenesen oda teszi neked a termékeket. Mi legyen a hússal? Ne a habtálcás, előre csomagoltat vedd meg, hanem kérj a húspultból, és tedd a saját fedeles dobozodba!


Hohó, de hát az a doboz is műanyag! Igen, de az tartós műanyag, amit hosszú évekig használsz, majd amikor megrongálódik, elreped, a szelektív hulladékgyűjtőbe teheted, és útjára bocsáthatod újrahasznosításra. Számold ki, hogy hány nejlonzacskótól kíméled meg közben a környezetedet! Vásárolj több vászontáskát, és tegyél belőle mindenhova! A kézitáskádba, a kardigánod zsebébe, a csomagtartóba, a kesztyűtartóba, hogy még véletlenül se kelljen nejlonszatyrot vásárolnod.

Emlékszel még a cikk elején szereplő számadatokra? Persze, hogy nem! Én sem mindre, pedig én írtam a cikket. De arra igen, hogy percenként 1 millió darab nejlonzacskó fogy világszerte. Ne támogasd ezt a hatalmas számot vásárlásonként 15-30 darabbal! Szükséged van azokra a nejlonzacskókra?

Tényleg kell arra a harminc percre, ameddig hazaviszed benne, amit vettél, hogy azután a kukába dobd? Ne dugd homokba a fejed! A változás kicsiben kezdődik. A legjobb gyógymód a megelőzés! Gyógyítsd te is a Földet! Ne vásárolj nejlonzacskót!"

Diáknap

Minden gyereknek szüksége van arra, hogy feltétel nélkül szeressék!” 

 

 

Elérkeztünk a Diáknaphoz is. Ez mindig tanév vége felé van, mikor a gyerekek már elfáradnak a tanulásban, és egy jó kis kikapcsolódás számukra ez a nap. Már negyedik éve, hogy Diáknapot is ünnepelünk az iskolásokkal.

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület ebből a napból is kiveszi részét. A gyerekek nagy lelkesedéssel oldották meg a feladatokat.

 

Eddig sikerült minden évben valami újabb játékot kitalálni, hogy a gyerekek nagyobb lelkesedéssel oldják meg a feladatot. Most is ügyességi játékkal készültünk, de teljesen másmilyennel, mint eddig.

 


 

Most asztalnál ülve szívószállal kellett beletalálni az asztal másik felén lévő üres vödörbe a pingpong labdával. Nagy ujjongás volt, amikor sikerült. De lehetett papír tányérból készült dobálós játékot is játszani. Az is nagyon tetszett a gyerekeknek.

Gyermeknap

egyéb rendezvények

Nagyon sok érdekes program várta a gyerekeket szombaton (2018.05.26.) Kalózos témák voltak, ami nagyon tetszett a gyerekeknek.
Mi memória játékkal és képkirakós játékkal (puzzle) vártuk a hozzánk látogatókat.  Volt tenger, amin át kellett kelni egy hídon keresztül. A tengerben volt kalózhajó, sárkány, krokodil. De a papagáj sem maradhatott le.

 

 Nagyon tetszett a gyerekeknek, ha jól végezték el a feladatokat, akkor nemcsak pecséttel jutalmaztuk őket, hanem földieperrel és cukorkával. Az epernek nagy sikere volt.
De volt állatsimogató, kézműves foglalkozás, szabaduló szoba, ringató, koncert, mesejáték, palacsinta és minifánk, arcfestés. Minden mi szem szájnak ingere.
Köszönöm a segítőimnek, hogy nem hagytak magamra!


 

 

Szilágyi Anita - Incselkedő kis csibészek 

 

Incselkedő kis csibészek,
Ez a napocska csak a tiétek,
Móka, kacagás, vidámság,
Egy gyerkőc se legyen szomorkás!”

Levendula Szüret 2018

Kerékpártúra az örkényi horgásztóhoz

rendezvényeink

Ismét túl vagyunk egy nagyon sikeres programon. Mint már évek óta a Madarak és Fák Napja alkalmával kerékpártúrát szervezünk, hogy egy kicsit legyünk a természetben is.

 

Mostmár 3. éve, hogy az Örkényi Horgásztóhoz kerékpározunk, mivel ott nagyon kulturáltan tudunk egy kicsit kikapcsolódni. Lajosbányai Istvánnak köszönhetően, mindig vendégül lát bennünket.
Az időjárás is nekünk kedvezett, mert nagyon szép napos meleg idő volt. Mikor elindultunk voltunk 10-en, mire odaértünk 44-en lettünk, nagy örömünkre. Csülkös babgulyást főztünk, aminek nagy sikere volt. Jót beszélgettünk, akinek volt kedve körbe sétálta a tavat. 3 órakor indultunk haza.  

 

Horváth Imre: Fák és madarak

“Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.
S üres a fa, ha nincs rajta madár.
Én azt hiszem nem kelne föl a nap,
Ha nem lennének fák és madarak.”

KerékpártúraIsmét túl vagyunk egy nagyon sikeres programon. Mint már évek óta a Madarak és Fák Napja alkalmával kerékpártúrát szervezünk, hogy egy kicsit legyünk a természetben is.

Mostmár 3. éve, hogy az Örkényi Horgásztóhoz kerékpározunk, mivel ott nagyon kulturáltan tudunk egy kicsit kikapcsolódni. Lajosbányai Istvánnak köszönhetően, mindig vendégül lát bennünket.

Az időjárás is nekünk kedvezett, mert nagyon szép napos meleg idő volt. Mikor elindultunk voltunk 10-en, mire odaértünk 44-en lettünk, nagy örömünkre. Csülkös babgulyást főztünk, aminek nagy sikere volt. Jót beszélgettünk, akinek volt kedve körbe sétálta a tavat. 3 órakor indultunk haza.

Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.

S üres a fa, ha nincs rajta madár.

Én azt hiszem nem kelne föl a nap,

Ha nem lennének fák és madarak.”

/Horváth Imre: Fák és madarak/

Az iskola szépítése

hírek

 Most már második éve, hogy segítünk az iskolásoknak szépíteni az ablakokat.  

 

Ebben az évben is muskátlit ültettünk a Duhaj Szidónia osztályával.
Segítségemre volt a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület néhány tagja is, így a gyerekek nagy örömére hamar végeztünk.

 


 

A muskátli az a drága,
A magyar lélek virága
És az igazi, a csinos,
Mint a borvirág, oly piros.

A muskátli, ez az álom,
Ott van szinte minden házon
És mint írva van a dalban
Minden muskátlis ablakban.

Minden ablakban, ha kinyílt,
Mint a lakók szíve, virít.
Egy muskátlis ablak mögött,
Nem hiszek mást csak örömöt.

A piros muskátli mára,
A magyar lélek virága,
S, ha gondozzák. Ott a hála,
Gyönyörű szép, nagy virága.

Én nekem így minden nyáron
Muskátlis ablak az álmom
Ily ablakból, ha kinézek
Látom a világot szépnek.

 

(Antal György)


Generálási idő: 0.04 másodperc
1,798,507 egyedi látogató