Falunap varázsa

Megértük a 26. falunapot is. A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület is kint volt, mint már évek óta mindig. Az időjárás is kedvezett, mert nem esett az eső, habár ennek ellentéte, hogy nagyon meleg volt. 

Délután voltak programok, melyek minden korosztály kielégítésére szolgált. Nem hiszem, hogy volt olyan, akinek a sok műsor közül valamelyik ne tetszett volna.  Most is voltak vendégeink is Komárom Szent-Péterről, és Dunavarsányból. Most nem készültek műsorral, csak ellátogattak hozzánk.
Sok árus is volt, meg a gyerekeknek játékok.
Vidáman telt a délután, és nagyon szép tűzijátékkal tért véget.


 

Faluünnep örömében,
vándorok tömegében,
találkozások ha hívnak,
barátságok magukba szívnak.

Hűs faludból elvándorlók,
szülőhazát feltámasztók
ünnepi nagy forgatagban,
itt lüktetsz minden szívhangban.

Más föld küld ide engemet,
falud lelke mégsem ereszt,
fogva tartja lelkemet,
hogy mindig itt lel tégedet.

Benne vagy itt fűben-fában,
az égő nap sugarában,
a levegő csodájában,
a falunap varázsában.

Kiskunmajsa levendulavirágzás

egyéb rendezvények

Eredetileg Szőregre készültünk, de menet közben a tagság úgy döntött, hogy inkább Kiskunmajsára menjünk levendulát szedni. Nagyon sok programmal várták az odalátogatókat. Sikerült megint megtölteni a buszt is, így 49 fővel mentünk. Nagyon jól éreztük magunkat.

 

 Lehetett levendulát szedni, lehetett kézműves termékeket venni, de aki megnézte és úgy döntött, elmehetett fürödni is. Nagyon finom kenyeret sütöttek kemencébe, amit szét is osztottak az odalátogatóknak, jó meleg kenyér zsírral, nagyon finom volt. Nagyon szép gyógyfürdője is van Kiskunmajsának, és nem messze volt a Lópofa Csárdától, így gyalog mentek el, akik fürödni szerettek volna. Nagyon szórakoztató vidám nap volt.

 

Egy kis történelem

 

Levendulás kert

Jól ismert illat különleges környezetben
Ha azt hallja, levendula, mi jut az eszébe? Egy távoli mediterrán vidék, ahol egymást érik a lila virágú levendula cserjék, vagy a semmivel össze nem téveszthető illat dereng fel, amit a nagymama szekrényei is árasztottak, s vele visszatérnek a boldog gyermekkor emlékei? Akármit is idéz fel Önben a növény említése, biztosan kellemes érzés járja át a testét és a lelkét.
Levendulaültetvényünk létrehozásakor bennünket is az a cél vezérelt, hogy vendégeink számára még kellemesebbé tegyük az itt tartózkodás idejét. A Lópofa Csárda udvarán található, megközelítően 450 tőből álló levendulás kert nem szokványos jelenség az Alföldön, így már csak ezért is érdemes ellátogatni hozzánk. Emellett ültetvényünk nem homogén, a levendula három fajtája található meg benne: az orvosi levendula, melyet hajdan - ahogy neve is mutatja - elsősorban orvosi felhasználásra termesztettek, a rózsaszín virágú levendula, melyre jellemző rendkívül aromás illata és a többitől eltérő rózsaszín virágai, valamint a törpe levendula, melyet sokszor viszont láthatunk kiskertek dísznövényeként is.


Folytatás >>

Dinnyenap Ópusztaszer

Zacskómentes világnap

Gondoltad volna?

"A szemét, amit termelsz, még az ükunokáidat is elboríthatja. 

 

 Ma van a zacskómentes világnap. A világnapok arra hivatottak, hogy fontos dolgokra hívják fel a figyelmet. Joggal kérdezheted hát, hogy a zacskómentes világnap ugyan mitől lenne olyan fontos? 

 

Nézzük a számokat! Ezek száraz tények, amik talán némi józanságra intenek. Percenként hozzávetőleg 1 millió darab nejlonzacskó fogy világszerte. Csak Európában az emberek átlagosan 200 és 500 darab közötti nejlonzacskót használnak évente. Fejenként! Ezek mind a szemétben végzik. És tudod, mi az igazán durva? A lebomlási idő. 

 

Tippelj, mennyi idő alatt bomlik le egy nejlon bevásárlószatyor! Akár 400 év is eltelhet, mire teljesen eltűnik. Számold ki gyorsan, hogy hányadik generációs leszármazottad issza majd meg annak a levét, hogy te képtelen vagy vászontáskában, fonott kosárban vagy bármi más - nem környezetszennyező - eszközben hazavinni a megvásárolt termékeket! 

 

Most terhelhetnélek további statisztikai adatokkal. Arról, hogy mióta gyártanak a világon nejlonzacskót, hogy mennyit, milyen körülmények között, mennyi kőolajat használnak hozzá, melyik országokból tiltották ki végleg őket, mit jelent ez a probléma globálisan, hogyan teszi tönkre az élővilágot, borítja fel az ökológiai egyensúlyt, stb, stb..."

 

"A baj csak az, hogy ezek számok, adatok, amiket elfelejtesz, mire a cikk végére érsz. Meg egyébként is: legalább egyszer már biztosan olvastál róla.

 FORRÁS: NATIONAL GEOGRAPHIC/ JOHN CANCALOSI

 

Nem kell feltétlenül globálisan gondolkodnunk, kezdjük csak kicsiben!Bemész egy nagyáruházba nagybevásárolni. Benyomod a százast a bevásárlókocsiba, és nekilódulsz. Először a zöldség-gyümölcs részlegen vagy. Veszel krumplit, hagymát, fokhagymát, egy avokádót, egy fürt banánt, néhány narancsot, pár almát, egy jégsalátát. Kis paradicsomot, paprikát, uborkát. Két szem körtét, egy csomag újhagymát, pár barackot.

Számolod, hány nejlonnál járunk? Tizennégy! És még nem vettél konkrét vacsorának valót, csak a család vitaminpótlásáról gondoskodtál. Azután elmész a húspulthoz, a friss pékárukhoz, veszel egy kis felvágottat, sajtot... Érted már, hogy mi a baj?

Na de akkor mit tegyél? - Teszed fel jogosan a kérdést. Hiszen ezeket a termékeket csak nejlonzacskóban tudod megvenni. Nos, nagyon egyszerű, ne ott vásárolj! Menj be a helyi zöldségeshez, vigyél magaddal kosarat vagy vászontáskát, és ő a mérlegről egyenesen oda teszi neked a termékeket. Mi legyen a hússal? Ne a habtálcás, előre csomagoltat vedd meg, hanem kérj a húspultból, és tedd a saját fedeles dobozodba!


Hohó, de hát az a doboz is műanyag! Igen, de az tartós műanyag, amit hosszú évekig használsz, majd amikor megrongálódik, elreped, a szelektív hulladékgyűjtőbe teheted, és útjára bocsáthatod újrahasznosításra. Számold ki, hogy hány nejlonzacskótól kíméled meg közben a környezetedet! Vásárolj több vászontáskát, és tegyél belőle mindenhova! A kézitáskádba, a kardigánod zsebébe, a csomagtartóba, a kesztyűtartóba, hogy még véletlenül se kelljen nejlonszatyrot vásárolnod.

Emlékszel még a cikk elején szereplő számadatokra? Persze, hogy nem! Én sem mindre, pedig én írtam a cikket. De arra igen, hogy percenként 1 millió darab nejlonzacskó fogy világszerte. Ne támogasd ezt a hatalmas számot vásárlásonként 15-30 darabbal! Szükséged van azokra a nejlonzacskókra?

Tényleg kell arra a harminc percre, ameddig hazaviszed benne, amit vettél, hogy azután a kukába dobd? Ne dugd homokba a fejed! A változás kicsiben kezdődik. A legjobb gyógymód a megelőzés! Gyógyítsd te is a Földet! Ne vásárolj nejlonzacskót!"

Diáknap

Minden gyereknek szüksége van arra, hogy feltétel nélkül szeressék!” 

 

 

Elérkeztünk a Diáknaphoz is. Ez mindig tanév vége felé van, mikor a gyerekek már elfáradnak a tanulásban, és egy jó kis kikapcsolódás számukra ez a nap. Már negyedik éve, hogy Diáknapot is ünnepelünk az iskolásokkal.

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület ebből a napból is kiveszi részét. A gyerekek nagy lelkesedéssel oldották meg a feladatokat.

 

Eddig sikerült minden évben valami újabb játékot kitalálni, hogy a gyerekek nagyobb lelkesedéssel oldják meg a feladatot. Most is ügyességi játékkal készültünk, de teljesen másmilyennel, mint eddig.

 


 

Most asztalnál ülve szívószállal kellett beletalálni az asztal másik felén lévő üres vödörbe a pingpong labdával. Nagy ujjongás volt, amikor sikerült. De lehetett papír tányérból készült dobálós játékot is játszani. Az is nagyon tetszett a gyerekeknek.

Gyermeknap

egyéb rendezvények

Nagyon sok érdekes program várta a gyerekeket szombaton (2018.05.26.) Kalózos témák voltak, ami nagyon tetszett a gyerekeknek.
Mi memória játékkal és képkirakós játékkal (puzzle) vártuk a hozzánk látogatókat.  Volt tenger, amin át kellett kelni egy hídon keresztül. A tengerben volt kalózhajó, sárkány, krokodil. De a papagáj sem maradhatott le.

 

 Nagyon tetszett a gyerekeknek, ha jól végezték el a feladatokat, akkor nemcsak pecséttel jutalmaztuk őket, hanem földieperrel és cukorkával. Az epernek nagy sikere volt.
De volt állatsimogató, kézműves foglalkozás, szabaduló szoba, ringató, koncert, mesejáték, palacsinta és minifánk, arcfestés. Minden mi szem szájnak ingere.
Köszönöm a segítőimnek, hogy nem hagytak magamra!


 

 

Szilágyi Anita - Incselkedő kis csibészek 

 

Incselkedő kis csibészek,
Ez a napocska csak a tiétek,
Móka, kacagás, vidámság,
Egy gyerkőc se legyen szomorkás!”

Levendula Szüret 2018

Kerékpártúra az örkényi horgásztóhoz

rendezvényeink

Ismét túl vagyunk egy nagyon sikeres programon. Mint már évek óta a Madarak és Fák Napja alkalmával kerékpártúrát szervezünk, hogy egy kicsit legyünk a természetben is.

 

Mostmár 3. éve, hogy az Örkényi Horgásztóhoz kerékpározunk, mivel ott nagyon kulturáltan tudunk egy kicsit kikapcsolódni. Lajosbányai Istvánnak köszönhetően, mindig vendégül lát bennünket.
Az időjárás is nekünk kedvezett, mert nagyon szép napos meleg idő volt. Mikor elindultunk voltunk 10-en, mire odaértünk 44-en lettünk, nagy örömünkre. Csülkös babgulyást főztünk, aminek nagy sikere volt. Jót beszélgettünk, akinek volt kedve körbe sétálta a tavat. 3 órakor indultunk haza.  

 

Horváth Imre: Fák és madarak

“Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.
S üres a fa, ha nincs rajta madár.
Én azt hiszem nem kelne föl a nap,
Ha nem lennének fák és madarak.”

KerékpártúraIsmét túl vagyunk egy nagyon sikeres programon. Mint már évek óta a Madarak és Fák Napja alkalmával kerékpártúrát szervezünk, hogy egy kicsit legyünk a természetben is.

Mostmár 3. éve, hogy az Örkényi Horgásztóhoz kerékpározunk, mivel ott nagyon kulturáltan tudunk egy kicsit kikapcsolódni. Lajosbányai Istvánnak köszönhetően, mindig vendégül lát bennünket.

Az időjárás is nekünk kedvezett, mert nagyon szép napos meleg idő volt. Mikor elindultunk voltunk 10-en, mire odaértünk 44-en lettünk, nagy örömünkre. Csülkös babgulyást főztünk, aminek nagy sikere volt. Jót beszélgettünk, akinek volt kedve körbe sétálta a tavat. 3 órakor indultunk haza.

Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.

S üres a fa, ha nincs rajta madár.

Én azt hiszem nem kelne föl a nap,

Ha nem lennének fák és madarak.”

/Horváth Imre: Fák és madarak/

Az iskola szépítése

hírek

 Most már második éve, hogy segítünk az iskolásoknak szépíteni az ablakokat.  

 

Ebben az évben is muskátlit ültettünk a Duhaj Szidónia osztályával.
Segítségemre volt a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület néhány tagja is, így a gyerekek nagy örömére hamar végeztünk.

 


 

A muskátli az a drága,
A magyar lélek virága
És az igazi, a csinos,
Mint a borvirág, oly piros.

A muskátli, ez az álom,
Ott van szinte minden házon
És mint írva van a dalban
Minden muskátlis ablakban.

Minden ablakban, ha kinyílt,
Mint a lakók szíve, virít.
Egy muskátlis ablak mögött,
Nem hiszek mást csak örömöt.

A piros muskátli mára,
A magyar lélek virága,
S, ha gondozzák. Ott a hála,
Gyönyörű szép, nagy virága.

Én nekem így minden nyáron
Muskátlis ablak az álmom
Ily ablakból, ha kinézek
Látom a világot szépnek.

 

(Antal György)


Május 1.

József Attila - Május

 

 
A rengő lomb virágban ég
és készül a gyümölcsre,
a nyílt uccára lép a nép,
hogy végzetét betöltse.
Iramlanak bogarak,
friss jelszavak repülnek.
S az aranyba vont ég alatt,
-mert beköszönt az ünnep -
a szabadság sétára megy.
Hős népe ágat lenget,
s ő kézenfogva vezeti
szép gyermekét, a rendet!

 

 

 

Megint túl vagyunk egy jól sikerült rendezvényen. Vagyis a 18-on.

Május 1-én mindig délután kettőtől a tájháznál mi is állítunk májusfát,

majd vidám beszélgetéssel, énekléssel, harmonikaszóval, evéssel, ivással

eltöltjük a napot, miután feldíszítjük a májust köszöntő fánkat.
Évek során egyre népszerűbb ez a rendezvényünk is, aminek nagyon örülünk,

és köszönjük a résztvevőknek, hogy velünk töltötték ezt a szép napos délutánt is.

Nagytakarítás

Tavasz a nagytakarítások időszaka. Ilyenkor minden család próbál megszabadulni a feleslegessé váló dolgaitól. Mi ebben nyújtunk segítséget nekik.

 
A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület elmondhatja, hogy 11. éve, sikeresen bonyolítja le a veszélyeshulladék-gyűjtést. Nagy örömünkre szolgált, hogy ismét nagy volt az aktivitás a lakosság részéről. 5 kisteherautó telt meg.


A Hernád Nagyközség Önkormányzatának külön köszönet, hogy ismét létrejöhetett a lomtalanítás is. Sajnos megint hoztak olyan törvényt, hogy nem vihetik el egyszer egy évben ingyen a lomot, így az Önkormányzat magára vállalta ennek finanszírozását. Különben nem tudtuk volna megtartani. Azt hiszem, hogy nemcsak mi, de a lakosság is nagyon hálás ezért. Nagyon sokan voltak, és fegyelmezetten kivárták a sorukat, hogy leadhassák a lomot, amit hoztak. A kukás autó is 2-szer fordult, meg a konténer is.

 Aki szereti a környezetét, az tesz is érte.


Köszönjük a lakosságnak, az Önkormányzatnak, és a Selector Kft-nek, hogy megszabadították kedves Nagyközségünket ettől a rengeteg lomtól, veszélyes hulladéktól.

Ismét kerékpártúra

2017-es év közhasznú jelentése

közhasznú jelentések

Közhasznú jelentés 2017. (pdf)

 

Korábbi évek közhasznú jelentései:

Közhasznú jelentések (2003 - 2016.)

  


Generálási idő: 0.02 másodperc
2,484,682 egyedi látogató