Veszélyeshulladék-gyűjtés

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület értesíti a lakosságot, hogy a kialakult helyzetre tekintettel az április 18-ra tervezett veszélyeshulladék-gyűjtés egyenlőre elmarad! Időben fogjuk értesíteni a lakosságot, hogy mikor lesz megtartva.
Köszönjük előre is megértésüket! 

 

Nagy László Sándorné elnök

 

 

-

Veszélyeshulladék-gyűjtés

egyéb rendezvények

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület 14 éve alatt sok veszélyes hulladékot gyűjtött össze. Ebben az évben már második alkalommal sikerült sikeresen lebonyolítanunk a gyűjtést. A mostani gyűjtésért kapott összeget az iskola javára ajánljuk fel.

 

 Bölcsen rendelé az úr
amikor kőbe vésette a törvényeket
a kövek persze elföldelhetők
mint bármely más veszélyes hulladék
de a köveknek nincs felezőidejük
elég egy ítéletidő
isten ments egy földindulás
a kövek bármikor felszínre kerülhetnek
és akkor bizony mondom néktek
kő kövön nem marad.
                              Kányádi Sándor

 

Nagy örömömre szolgált, hogy a lakosság nem hagyott cserben most sem. Péntek lévén nem hittem, hogy ennyi veszélyes hulladék összegyűlhet. Sikerült 3 tranzit autót megpakolni.
Köszönöm a fiamnak, hogy kölcsönadta az autóját, utánfutóját, a férjemnek és Tukodi Lászlónak, hogy segítettek a lakosság kérését is teljesíteni, és aki kérte, onnan elhozták a veszélyes hulladékot.

"Válasszunk bármilyen úti célt, ne felejtsük el soha, hogy ne hozzunk magunkkal mást, csak fotókat, és ne hagyjunk ott mást, csak a lábunk nyomát." 

Simon G. Dures

Az év fája: sajmeggy

A sajmeggyet nem tartják különösebben számon természetvédelmi, erdészeti, vagy erdei haszonvétel szempontjából, pedig mindhárom területen fontos szerepet tölt be. A fa termése sok madár-, rovar- és emlősfaj kedvelt tápláléka, így az erdei ökoszisztémában is jelentősége van, írja Bojtos Ferenc a csemete.com oldalon.

 

 

A sajmeggy vagy pipaszármeggy (Prunus mahaleb) a rózsafélék családjába tartozó növényfaj, amelyet török meggynek, szagos meggynek és mahaleb meggynek is neveznek. A latin fajnév (mahaleb) arab eredetű, jelentése: édes illatú, ami virágainak illatára utal.

 

A fajjal általában elegyfaként találkozhatunk, nem önálló erdőalkotó, ám a magyarországi középhegységekben viszonylag elterjedt. A napos, sziklás tetők és oldalak jellemző növénye, főként az alsó lombkoronaszint alkotója. Ahol a fényre törhet, ott ritkán a 10 m-es magasságot is elérheti.

 

Folytatás >>

   


Köszönjük!

A rajzpályázat eredményhirdetése

A Hernádi Környezetvédő-és Faluszépítő Egyesület ebben az évben is rajzpályázatot hirdetett az Állatok Világnapja alkalmából "Védett állataink"címmel, óvodások és általános iskolások számára.

 

A pályázatra a gyerekek 122 rajzot készítettek, s mivel egyik szebb volt, mint a másik,a bírálóbizottság tagjai nehezen tudtak dönteni. Végül mégis megszületett a sorrend, és 2019.október 11-én kihirdettük az eredményt.

 
A rendezvényen  az óvodások rövid műsort adtak, két iskolás kislány pedig verssel köszöntötte a megjelenteket.
Az ovisok csoportos elismerésben részesültek, az iskolások egyéni díjaknak örülhettek, de hogy senki ne maradjon ki, minden gyerek, aki rajzot készített, kapott egy szelet csokoládét.

Köszönjük Hernád Nagyközség Önkormányzatának a díjak megvásárlásához biztosított anyagifedezetet.                                                                                                                        

 

Zsné

 


 

 

 

„Az Állatok világnapja
Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.”    (wwf.hu)

Gasztronómiai rendezvény 2019

Immár 14. alkalommal, ebben az évben is sor került arra a gasztronómiai rendezvényre, amelyen civil szervezetek tagjai főztek maguknak és egymásnak.

 


 

Tájjellegű ételeket kellett készíteni, mi a palóc levest választottuk. Szerintünk nagyon jól sikerült, /köszönet érte Holiné Erzsinek és Zsadányiné Icának/, de igazán nem erre voltunk büszkék, hanem a pogácsasütő versenyen elért eredményünkre. Bár mi vagyunk a legkisebb létszámú egyesület, a versenyen az első és második helyet is megszereztük. Gratulálunk Tiszainé Julikának és Bálintné Sziráki Katinak.
A rendezvényen egyébként, mint korábban minden évben, nagyon jól éreztük magunkat. Ettünk, ittunk, beszélgettünk, a végén pedig, harmónikaszóra, mindenki
énekelni kezdett.
 

 

A szervezők megígérték, hogy jövőre, immár 15. alkalommal, ismét megrendezik a bulit, úgyhogy jövőre veletek ugyanitt.

Zsné


 

A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.
(Paul Gauguin)

Veszélyeshulladék-gyűjtés

Állatok világnapja - Rajzpályázat

Makó, Hagymafesztivál

„Szereted, vagy nem szereted,
Ha megeszed, megkönnyezed.”
hagyma

 

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület buszkirándulást szervezett Makóra, a Hagymafesztiválra.

 
 Elmondhatjuk, hogy színes látnivaló várt minket, és sok Makovecz Imre által tervezett épület, amelyeknek mindegyike a hagymát formáza. A fesztivál is sok látnivalóval várt minket, sok kézműves terméket lehetett vásárolni, de volt lovagi torna, főzőverseny, ahol nagyon finom ételeket főztek. Aki nem akart résztvenni a fesztiválon, az elment fürödni a „Hagymatikum” gyógyfürdőbe, amit szintén Makovecz Imre tervezett, és természetesen azon is a hagyma formája volt a főszereplő. Voltak, akik végigjárták Makó nevezetességeit.
 

 

Volt sok kézműves foglalkozás is, láthattunk fafaragókat, és különböző játékokat lehetett kipróbálni. Nemcsak a gyerekek játszhattak, hanem a felnőttek is, ami így még érdekesebb volt.
 

 

Az időjárás is kegyes volt hozzánk, mert egész nap sütött a nap, amikor felszálltunk a buszra, indultunk haza, akkor kezdett esni az eső. Mindenki jó hangulatban, élményekkel tele érkezett haza.
 

 

Egy kis ízelítő, hogy miért épp Makón tartják a hagymafesztivált, és mióta.
 

 

„Az itt található „fekete föld” páratlan adottságokat nyújt a hagymatermesztésre, a makói vöröshagyma a Maros folyami hordalékának, a réti agyag és a vályoggal fedett löszhát keverékének köszönheti szilárdságát és kivételes minőségét.” Wikipédia
 

 

XXIX. Makói hagymafesztivál 2019
A Makói Hagymafesztivál gazdag és értékes hagyományokra épülő rendezvény. 2019-ben 29. alkalommal kerül megrendezésre, melyen a város méltán ünnepli a híres makói vöröshagymát, az ízletes hungarikumot. A program egy igazi gasztronómiai kirándulás, melyet számos neves hazai zenekar fellépése színesít.”
 

 

Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott ezen a szép szombaton.
 

 

Külön köszönetet kell mondanunk Hernád Nagyközség Önkormányzatának, hogy támogatta ezt a buszkirándulást.

Makói Hagymafesztivál

Kirándulás Dinnyésre

rendezvényeink

2019 augusztus 3-án a Dinnyési Várparkban és a Velencei-tónál jártunk. A Dinnyési Várpark egy turisztikai létesítmény a Gárdonyhoz tartozó Dinnyés területén, közel a Velencei-tóhoz.

 
A várparkban 38 középkori magyar vár valósághű makettjeit építették fel, eredeti tájolással.
A várakat sétány övezi, emlékoszlopokkal. Minden oszlop 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. 2019-ben Árpád-kori témájú skanzen is épült a Várpark mellé. Ez a világ egyetlen, anyaghűen megépített vármakett parkja.

 A sétány Nagy-Magyarországot formázza. 

A park megalkotója Alekszi Zoltán, aki saját udvarán építette fel a kuriózumnak számító látványosságot, ami tényleg nagyon különleges és egyedi. Örülök, hogy megnézhettük, én most voltam ott először, de visszatérek majd az unokáimmal is.

 


 

Dinnyésről a Velencei-tó kapujához, a Velence Korzó és Szabadstrandra mentünk. Gyönyörű, homokos part, sportpályák, éttermek, kávézók, fagyizók gondoskodnak róla, hogy a látogatók jól érezzék magukat. Hát mi jól is éreztük. Ettünk, ittunk, sétálgattunk, beszélgettünk, néztük a hattyúkat és a fürdőzőket. Bár nem voltunk elég bátrak, nem mertünk bemenni a vízbe, csak bokáig, de az is élmény volt.
Fáradtan, sok új ismerettel gazdagodva indultunk haza.
Köszönjük Nagyné Katinak, a Környezetvédő-és Faluszépítő Egyesület elnökének a szép napot.

 

                                                                                               Zsné

Buszkirándulás

Generálási idő: 0.07 másodperc
2,422,652 egyedi látogató