2019-es év programjai

 

Elkészült egyesületünk 2019-es évi programnaptára, melyet a jobb oldali menüből is el lehet elérni.

 

  

Veszélyeshulladék-gyűjtés

 Már 14. éve, hogy a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület meghirdeti a veszélyes hulladékok átvételét. Elmondhatjuk, hogy mindig sikeres volt, de azt hiszem, ebben az évben túlszárnyaltunk mindent. A „tavaszi nagytakarítás” jól sikerült!

 

Negyedik éve, hogy az Önkormányzat által szervezett lomtalanítást is lebonyolítottuk ezen a napon, a lakosság nagy örömére. Köszönöm a lakosságnak, hogy türelmesen kivárta a sorát. Nagy volt a forgalom április 6-án a Búcsú téren. Négy kukásautó, két konténer, és 6 kisteherautó veszélyes hulladékot vettünk át.

 


 

Köszönöm a családomnak, hogy segítségemre voltak a szállításban, a lakosságnak, hogy ismét partnereink voltak a programunk sikeres lebonyolításában. 

 

„A klímaváltozás sürget, ha késlekedünk, nagyobb lesz a baj. Azonban ne a bajon sopánkodjunk, hanem kezdjünk el tenni is ellene, ne várjunk arra, hogy mások dolga tenni valamit, és ne hárítsuk a felelősséget másra. Az emberiség egy hétmilliárdod részeként van valamennyi hatásunk, és ez sem csekély dolog, de ha saját szemszögünkből nézünk körül, akkor láthatjuk, hogy egy külön saját világ vagyunk. Tegyük ezt a világot élhetőbbé, érezzük jól magunkat benne!" 

Dobosy Antal

"TE SZEDD!"

hírek

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület nevében regisztráltam a „Te Szedd!” mozgalomhoz.

 

Elmondhatom, hogy ennyire jól még nem sikerült soha, mint most. Az Általános Iskola diákjai, tanárai 360-an az egyesületekből 11 tag, valamint az Hernád Nagyközség Önkormányzatának összes dolgozója 11-en, részt vett március 22-én a szemétszedésben.

 


 

Ami elszomorít, hogy megint volt munkánk bőven. 9 órakor gyülekeztünk az Iskola parkolójában, és minden osztály ment egy-egy utcán végig. Az Egyesületi tagok mentek együtt pár iskolással, egy utca felén, ahol mi egy megpúpozott nagy utánfutóval szedtünk össze, azon az 1,5 km-es szakaszon a szemetet. Azért az utcák többségében nem volt ennyi szemét, inkább a bevezető utakon, de még így is megtelt másodszor is púposra az utánfutó.

 

Az idő nagyon kedvezett nekünk, mert nagyon szép napos, meleg idő volt. Azért annak nagyon tudnánk örülni, ha jövőre nem kellene megismételni. Végre eljutnánk oda, hogy nem szemetelnek az emberek. Sajnos tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy nem is a lakossággal van a baj, hanem akik átautóznak a főutakon. Azon az utcán, amit említettem, pl. biztos, hogy autóval szándékosan viszik ki zsákszámra a szemetet, de azt még nem tudtuk megállapítani, hogy helyi lakosok teszik, vagy céltudatosan oda hordják, mert tudják, hogy nálunk minden évben van szemétszedés. De van lomtalanítás és veszélyeshulladék-gyűjtés is. Ami itt a környező településeken nincs.

 


 

Ennek ellenére nagyon büszke vagyok, és nagyon köszönöm a lakosságnak, hogy ismét partnereim voltak a program sikeres megvalósításában. Azt meg külön köszönjük, hogy az Önkormányzat dolgozói is kivették részüket ebben a felhívásban. 

 

Nagy László Sándorné

135 éves mandulafa lett az Európai Év Fája

Gondoltad volna?

Az örök megújulás szimbóluma

 

A Havas Boldogasszony-templom előtt álló mandulafa 135 éve örvendezteti meg virágaival a látogatókat. A mandulavirágzás Janus Pannonius püspök 1466-ban, egy mandulafáról írt verse óta az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is a 2000 éves városban. A fehér sziklákon álló, szelekkel dacoló matuzsálemről már 100 éve is szeretettel írtak, de a csodálatos panoráma, melyet a táj varázsának és a történelmi korok lenyomatának összefonódása teremt meg itt, azóta is sokakat rabul ejt.

 

 

 

Európai Év Fája oldal >>

Tavaszi nagytakarítás

1 százalék

2019. év madara - a gólyatöcs

Gondoltad volna?

A gólyatöcs, egyik szép régi nevén – a székigólya, nem véletlenül kapta ezt a népi elnevezést. Hosszú lábával és csőrével, fekete-fehér színével valóban miniatűr fehér gólyához hasonlít. A tavaly nyári internetes szavazáson a három választható madárfajra (gólyatöcs, gulipán és nagy póling) érkezett 8993 voks közül a gólyatöcs kapta a legtöbbet, így lett ez a faj az idei év madara.

 

 

2019. év madara - a gólyatöcs (Fotó: Orbán Zoltán)

 

 

Tovább a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára >>

-

2018. év madara - a vándorsólyom

Gondoltad volna?

A vándorsólyom több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 20 éves évfordulóra emlékezve szenteli a világ leggyorsabb madarának 2018-at.

 

 

 

Tovább a cikkhez >>

Veszélyeshulladék-gyűjtés

hírek

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület harmadik alkalommal szervezte meg az iskola javára a veszélyes hulladék gyűjtését.

 

Elmondhatjuk, hogy érdemes volt a péntek délelőttöt rááldozni erre az akcióra, mert ahhoz képest, hogy munkanap volt, azért megpakoltunk egy autót tele, és egyet félig.Nagyon köszönjük, hogy a lakosság megint partner volt ebben az akcióban.Köszönjük a Selector Kft-nek, hogy ismét elszállította a veszélyes hulladékot.

 

 

 

Fényképek a galériában láthatók >>

Eszem a zúzádat

egyéb rendezvények

Már évek óta megrendezésre kerül az Örökség Egyesület által szervezett gasztró rendezvény, amelyen a civil szervezetek vesznek részt. Főzünk valamilyen ételt, amit közösen megeszünk.

 

 Egyesületünk tárkonyos ragulevest készített csirkéből. Azt hiszem nagyon jól sikerült, mert elfogyott mind.  De Tiszai mama jóvoltából volt kenyérlángos is. Kaptunk almát Károlyi Mihály felajánlása, nagyon finom volt az is.Kóstoltunk a többi civil szervezet által sütött, főzött ételeket is, mindenki kitett magáért. az idő is kedvezett a szabadtéri rendezvénynek, mert most a Tájház udvarán volt minden. A főzés és utána az evés is. A nyugdíjasok szokásukhoz híven süteményeket is hoztak. Jó hangulatban telt ez a nap

 

.„Kínálgató

Ne feledd, hogy régi szabál:

Csak mértékkel egyél, igyál.

Kövérség korai vénség,

Tehát móddal ó vendégség.

Az angyalok sose esznek,

Mégis gyönyörűek lesznek.”

             József Attila

 

 


Állatok világnapja

„Az állatok szeretete az egyetlen szeretet, amelyben az ember sohasem csalódik.” 

Krasznahorka László

 

 11. alkalommal rendeztük meg az Állatok Világnapja alkalmával az óvisoknak, és iskolásoknak a pályázatot, amely most nem rajz volt, hanem újrahasznosított anyagokból kellett állatokat készíteni. Nagy örömünkre szolgált, hogy 6 óvis csoport, és 57 iskolás készített felhívásunkra valamilyen állatfigurát.

 

Az óvisok ismét színvonalas műsorral készültek, az iskolások közül pedig Losonczi Fanni énekkel, Frankovics Mirella verssel örvendeztetett meg bennünket. 

 

„Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük. Ezen a napon az állati lét minden formája ünnepelt. A világ minden táján számos templomban az október negyedikéhez legközelebb eső vasárnapon megáldják az állatokat.

 

Október negyedikét azért választották ennek a jeles napnak, mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának is az ünnepnapja. 

 

Az ember a Föld első számú csúcsragadozója, hiszen a mindennapi életben a hobbiállatok, a természetben élő állatok egy része és a gazdasági haszonállatok is az emberi cselekményektől függenek. Az állatvédők szemléletformáló programjaik révén segítik, hogy a helyzet elfogadhatóbb legyen.”  (ollózva: Sokszínű Vidék honlapról)

 

Köszönöm mindenkinek, aki részt vett a felhívásunkra. Külön köszönet az óvónőknek, tanárnőknek, hogy partnereink voltak a pályázat megvalósításában, és köszönet Liga Mihálynak, hogy a díjkiosztót megörökítette.

 


Tanévnyitó 2018

egyéb rendezvények

2018.augusztus 31-én tanévnyitó ünnepség volt a hernádi általános iskolában.  

 

 A Himnusz elhangzása után Ráczné Kocsis Krisztina igazgatónő köszöntötte a megjelenteket. Külön szólt az elsősökhöz, az ötödikesekhez és a nyolcadikosokhoz, valamint a szülőkhöz, akiket arra kért, hogy nagyon figyeljenek oda gyermekeikre. 

 

Az Iskoláért Alapítvány elnöke ismertette az ebben a tanévben is zajló egyéni és osztályonkénti versenyeket, majd a Tanoda vezetője is tartott
egy rövid tájékoztatót. 

 

A Környezetvédő-és Faluszépítő Egyesület, az elmúlt évhez hasonlóan, tujákat ajándékozott az elsősöknek és osztályfőnökeiknek, arra kérve őket, hogy  ültessék el és gondozzák a kis bokrokat, és majd meglátják, mi lesz az ápolás eredménye nyolc év múlva. 

 

Természetesen az elsősök, a hagyományokhoz híven, egy kis ajándékcsomagot is kaptak az iskolától, amit az ötödikesek adtak át nekik. 

 

Színesítette az ünnepséget egy-két kedves, az eseményhez illő vers, amit ügyes gyerekek mondtak el. 

 

Végül az igazgatónő a 2018/19-es tanévet megnyitottnak nyilvánította.
Bensőséges, jó hangulatú, jól szervezett tanévnyitó részesei lehettünk. 

 

Köszönjük a képeket az InfoTV videósának, Liga Mihálynak. 

 

 

Zsné

 

Osvát Erzsébet: Szeptember elseje

 

 
Szeptember elseje
elérkezett végre.
Örömöt csillant az
elsősök szemébe.
Még alig pitymallik,
ők már talpon vannak,
nehezen várják, hogy
útnak induljanak.
Kis táskájuk fénylik,
vadonatúj, tiszta.
Benne ábécéskönyv,
tolltartó és irka.
Üres lett a fészek,
kirepült a madár.
A sok kicsi elsős
már iskolába jár.


Generálási idő: 0.34 másodperc
1,722,070 egyedi látogató