Madarak és fák napja

rendezvényeink

Egyesületünk már évek óta kerékpártúrával ünnepli meg a Madarak és Fák Napját. Nagy örömünkre egyre többen csatlakoznak hozzánk. Ebben az évben 45-en voltunk.

 

Idén nem mentünk messzire, csak a hernádi Vadászházhoz. Ismét nagy főzés volt, székelykáposzta. Nagy sikere volt, mert mind elfogyott, pedig 50 főre főztünk.
Nagyon vidám, jó hangulat volt, jót beszélgettünk, énekeltünk, meg megünnepeltük a Parancs Józsiék 45. házassági évfordulóját, mert pont erre a napra esett. Az idő is nagyon jó volt, még a szél sem fújt.

 


 

 

Természet
 Hallgasd a madarak vidám beszédét,
minden madár másként dalolja énekét.
Lehet ettől szebb zene fülünknek,
mikor ők ily szépen beszélgetnek.

A méhek zümmögése,
tücskök ciripelése,
bogarak zúgása a levegőbe,
Hangyák szorgalma a nedves fűbe,

A virágok finom illata,
a növények csodás csoportja,
a föld alatt élő állatok,
előbújnak látni a napvilágot.

Mennyi szépséget rejt a természet,
Sok ember nem tudja, mit veszíthet,
Nem megy ki az erdőbe, rétre,
ahol a fű a világ tarka terítője. 

 

(Ismeretlen szerző)

 

Galéria >>

Május 1.

 Reggel 8-kor, mint évek óta mindig feldíszítettük a községünk májusfáját. Délután pedig a tájháznál tartottunk egy kis majálist.

 

Sokan eljöttek, aminek nagyon örültünk. Kivételesen nem batyus majális volt, mint ahogy meghirdettük, hanem a Jaczina házaspár megvendégelt bennünket egy kis őzpörkölttel az 50. házassági évfordulójuk alkalmából. Kívánjuk, még sok boldog évet érjenek meg együtt. Nagyon jól sikerült, vidám társaság gyűlt össze. A talpalávalót Kovács Janinak köszönjük. Nemcsak a civil szervezetek tagjai, de a lakosság közül is jöttek, hogy együtt ünnepeljük ezt a szép májusi napot.

 

„Mi kék az ég!
Mi zöld a föld!
Zöld föld felett, kék ég alatt
hangos pacsirta fütyörész;
dalával a Napot kicsalta,
a Nap rá gyönyörködve néz.” 
Petőfi Sándor (részlet)

 

 

Galéria >>

 

2018-as év közhasznú jelentése

dokumentumok

Közhasznú jelentés 2018. (pdf)

 

Korábbi évek közhasznú jelentései:

Közhasznú jelentések (2003 - 2017.)

2019-es év programjai

 

Elkészült egyesületünk 2019-es évi programnaptára, melyet a jobb oldali menüből is el lehet elérni.

 

  

Veszélyeshulladék-gyűjtés

 Már 14. éve, hogy a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület meghirdeti a veszélyes hulladékok átvételét. Elmondhatjuk, hogy mindig sikeres volt, de azt hiszem, ebben az évben túlszárnyaltunk mindent. A „tavaszi nagytakarítás” jól sikerült!

 

Negyedik éve, hogy az Önkormányzat által szervezett lomtalanítást is lebonyolítottuk ezen a napon, a lakosság nagy örömére. Köszönöm a lakosságnak, hogy türelmesen kivárta a sorát. Nagy volt a forgalom április 6-án a Búcsú téren. Négy kukásautó, két konténer, és 6 kisteherautó veszélyes hulladékot vettünk át.

 


 

Köszönöm a családomnak, hogy segítségemre voltak a szállításban, a lakosságnak, hogy ismét partnereink voltak a programunk sikeres lebonyolításában. 

 

„A klímaváltozás sürget, ha késlekedünk, nagyobb lesz a baj. Azonban ne a bajon sopánkodjunk, hanem kezdjünk el tenni is ellene, ne várjunk arra, hogy mások dolga tenni valamit, és ne hárítsuk a felelősséget másra. Az emberiség egy hétmilliárdod részeként van valamennyi hatásunk, és ez sem csekély dolog, de ha saját szemszögünkből nézünk körül, akkor láthatjuk, hogy egy külön saját világ vagyunk. Tegyük ezt a világot élhetőbbé, érezzük jól magunkat benne!" 

Dobosy Antal

"TE SZEDD!"

hírek

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület nevében regisztráltam a „Te Szedd!” mozgalomhoz.

 

Elmondhatom, hogy ennyire jól még nem sikerült soha, mint most. Az Általános Iskola diákjai, tanárai 360-an az egyesületekből 11 tag, valamint az Hernád Nagyközség Önkormányzatának összes dolgozója 11-en, részt vett március 22-én a szemétszedésben.

 


 

Ami elszomorít, hogy megint volt munkánk bőven. 9 órakor gyülekeztünk az Iskola parkolójában, és minden osztály ment egy-egy utcán végig. Az Egyesületi tagok mentek együtt pár iskolással, egy utca felén, ahol mi egy megpúpozott nagy utánfutóval szedtünk össze, azon az 1,5 km-es szakaszon a szemetet. Azért az utcák többségében nem volt ennyi szemét, inkább a bevezető utakon, de még így is megtelt másodszor is púposra az utánfutó.

 

Az idő nagyon kedvezett nekünk, mert nagyon szép napos, meleg idő volt. Azért annak nagyon tudnánk örülni, ha jövőre nem kellene megismételni. Végre eljutnánk oda, hogy nem szemetelnek az emberek. Sajnos tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy nem is a lakossággal van a baj, hanem akik átautóznak a főutakon. Azon az utcán, amit említettem, pl. biztos, hogy autóval szándékosan viszik ki zsákszámra a szemetet, de azt még nem tudtuk megállapítani, hogy helyi lakosok teszik, vagy céltudatosan oda hordják, mert tudják, hogy nálunk minden évben van szemétszedés. De van lomtalanítás és veszélyeshulladék-gyűjtés is. Ami itt a környező településeken nincs.

 


 

Ennek ellenére nagyon büszke vagyok, és nagyon köszönöm a lakosságnak, hogy ismét partnereim voltak a program sikeres megvalósításában. Azt meg külön köszönjük, hogy az Önkormányzat dolgozói is kivették részüket ebben a felhívásban. 

 

Nagy László Sándorné

135 éves mandulafa lett az Európai Év Fája

Gondoltad volna?

Az örök megújulás szimbóluma

 

A Havas Boldogasszony-templom előtt álló mandulafa 135 éve örvendezteti meg virágaival a látogatókat. A mandulavirágzás Janus Pannonius püspök 1466-ban, egy mandulafáról írt verse óta az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is a 2000 éves városban. A fehér sziklákon álló, szelekkel dacoló matuzsálemről már 100 éve is szeretettel írtak, de a csodálatos panoráma, melyet a táj varázsának és a történelmi korok lenyomatának összefonódása teremt meg itt, azóta is sokakat rabul ejt.

 

 

 

Európai Év Fája oldal >>

Tavaszi nagytakarítás

1 százalék

2019. év madara - a gólyatöcs

Gondoltad volna?

A gólyatöcs, egyik szép régi nevén – a székigólya, nem véletlenül kapta ezt a népi elnevezést. Hosszú lábával és csőrével, fekete-fehér színével valóban miniatűr fehér gólyához hasonlít. A tavaly nyári internetes szavazáson a három választható madárfajra (gólyatöcs, gulipán és nagy póling) érkezett 8993 voks közül a gólyatöcs kapta a legtöbbet, így lett ez a faj az idei év madara.

 

 

2019. év madara - a gólyatöcs (Fotó: Orbán Zoltán)

 

 

Tovább a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára >>

-

2018. év madara - a vándorsólyom

Gondoltad volna?

A vándorsólyom több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 20 éves évfordulóra emlékezve szenteli a világ leggyorsabb madarának 2018-at.

 

 

 

Tovább a cikkhez >>

Veszélyeshulladék-gyűjtés

hírek

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület harmadik alkalommal szervezte meg az iskola javára a veszélyes hulladék gyűjtését.

 

Elmondhatjuk, hogy érdemes volt a péntek délelőttöt rááldozni erre az akcióra, mert ahhoz képest, hogy munkanap volt, azért megpakoltunk egy autót tele, és egyet félig.Nagyon köszönjük, hogy a lakosság megint partner volt ebben az akcióban.Köszönjük a Selector Kft-nek, hogy ismét elszállította a veszélyes hulladékot.

 

 

 

Fényképek a galériában láthatók >>

Generálási idő: 0.08 másodperc
1,798,530 egyedi látogató