Cikk hierarchia

Mi legyen a használt étolajjal?

Magyarország étolaj felhasználása évente 110 ezer tonna. Ennek jó részét megesszük, egy kevés sütés közben elpárolog, de nagyjából az ötöde (kb. 22 ezer tonna) feleslegessé válik. Ez emberi fogyasztásra alkalmatlan, így valahová "eltűnik" - legtöbbször csatornába, állateledelbe vagy egyszerűen csak a szabad földre. Van aki műanyag palackokban teszi a szemetesbe, de sajnos ezek egy része visszakerül a talajba. Ott pedig gátolja annak légáteresztő képességét, elpusztítja a talajflórát. A folyóvizekbe, tavakba kerülve - a víz felszínén úszva - meggátolja az oxigén bejutását, így csökkentve a víz oldott oxigén tartalmát, és ezzel elpusztítja a vízi élőlényeket.
A folyóvízbe vagy tóba jutó egy liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz tönkre. Ez egy ember 14 évnyi ivóvíz szükséglete.
A háztartási szemétbe (palackokban vagy anélkül) berakott olaj, nehezen lebomló anyagként jelenik meg a lerakókban.

A fenti okok miatt a megoldás az, ha az elhasznált étolajat összegyűjtjük és azt a megfelelő cég időközönként elszállítja.

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület Hernádon már megszervezte, hogy az elhasznált sütőolajat a falu két pontján gyűjti és azt elszállíttatja olyan helyre, ahol megfelelően fel tudják azt dolgozni.
Kérjük, éljenek a lehetőséggel és ne öntsék ki a lefolyóba, szemetesbe és főként ne a talajra az elhasznált étolajat!

A két gyűjtőhely:
- a községháza mögött, a kisház melletti hordó
- az óvoda konyhája mellett lévő hordó.

Kérjük, hogy a használt sütőolajat tegyék valamilyen edénybe (esetleg vissza a saját flakonjába) és azzal együtt helyezzék el a gyűjtőedényben.

Köszönjük!

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.02 másodperc
3,562,354 egyedi látogató