Cikk hierarchia

Föld napja

Föld Napja

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett.
Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Nemcsak a saját környezetünk, hanem az egész Föld védelemre szorul. 1970-ben már sokan felismerték, hogy tenni kell valamit bolygónk egészségéért. Az amerikai kezdeményezésnek köszönhetően ma már minden országban különböző programokat szerveznek az embereknek, hogy egy kis futással vagy játékkal, tegyenek valamit a Földért.
Ti a rajzolással.

Magyarországon 1990 óta ünnepeljük ezt a napot. Mi ezen a nem is olyan kicsi bolygón élünk. Ez az égitest a Naptól számított harmadik bolygó.
A Föld valójában egy óriási űrjármű, amelynek átmérője 13000 kilométer, és 30 kilométeres másodpercenkénti sebességgel száguld a pályáján. 24 óra alatt teljes körülfordulást végez. Az iskolában tanuljátok, hogy bolygónk felszínét a szél, a víz, a hőmérsékleti változások együttesen alakítják. A szárazföldek a Föld felszínének 30%- át adják. A fennmaradó 70%- ot a tengerek és óceánok teszik ki. Szóval mindezeket és még ehhez hasonló fontos dolgokat megtanítanak nekünk az iskolában.

Elméletben mindent tudunk a Földről, amit egy jó diáknak tudni kell. De ez mind nem elég. Sajnos, sokan megfeledkeznek arról, hogy a mi mozgó kis űrjárművünk minden egyes apró részlete maga az élet. Az eldobált szemét, a mérgező gázok, az állatok és növények pusztítása együtt jár a mi környezetünk pusztításával.

Pedig nem mai darab ez a Földnek nevezett valami. Pontos életkorát nem tudjuk, de számos bizonyíték van arra, hogy bolygónk kb. 10.000 éves. Korához képest, pedig meg kell hagyni, hogy már rengeteg mindent kibírt. Nem hiszem, hogy továbbra is próbára kéne tenni tűrőképességét. S ha még évek múlva is szeretnék madarak zenéjére ébredni reggel, vagy ha szeretnénk nyuszit látni az erdőben, akkor tennünk kell nekünk is érte valamit. Fel kell szednünk a szemetet, védeni kell a növényeket, állatokat és figyelmeztetni kell másokat, hogy ne tegye. Mármint a szemetet a Balatonba, az erdőkbe, az árkokba, a kitömött állatok testét a szobája falára, hogy ne vásároljon ózont károsító szereket és ne tegye, hogy nem törődik a környezettel. S ha ezt tudjuk, akkor felkaphatjuk a hátizsákot, felpattanhatunk a bringára, és jöhet a piknik az erdőben. Na, és a szemét az otthoni kukába. Ezek után pedig nyugodtan hajthatjuk álomra fejünket, mert egy nappal mi is meghosszabbítottuk Földünk életkorát.

Köszöntjük tehát mi is április 21-én a Földet. Kívánunk neki még nagyon hosszú, boldog életet. A védett világ, avagy éljen a Föld napja!

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.02 másodperc
3,562,383 egyedi látogató