Vidám malacságok

egyéb rendezvényeknews: malacsagok.jpgcímmel hagyományőrző disznóvágást rendez az Örökség Egyesület, melyre meghív minden civil szervezetet. Így a mi egyesületünket is.

Ebben az évben október 17-én lesz, melyre nagy lendülettel készülünk. Fényképekkel illusztrálva be fogunk számolni élményeinkről.

Virágültetés

rendezvényeinknews: ilyen_lett2.jpgFöldünket - és szükebb környezetünket - nem csak a vesszélyeshulladék-gyűjtéssel próbáljuk szebbé és élhetőbbé tenni, hanem virágültetéssel is, a nemrég kihelyezett - Ludányi Jenő által faragott falutábláknál. Úgy gondoltuk, ha már kaptunk ilyen szép táblákat, a környéke is szép legyen, virágot ültetünk.

Köszönetet kell mondanom Revák Józsefnek, aki már eddig is sokat tett a községünkért, és most is önzetlen segítségéről tett tanúbizonyságot - kaptunk tőle fát, amivel körbe rakhattuk az ágyásokat, hogy ne mossa el a virág alól a földet az eső, illetve, így sokkal mutatósabb is. Ezen kívül köszönetet kell mondjak Csontos Mihálynak, aki termőföldet vitetett a táblákhoz. Nem feledkezünk meg a közmunkásokról sem, mivel a munka oroszlán részét ők végezték el. Ásták, berakták szépen sorban a fákat. Az elültetett virág egy részét Egyesületünk tagjai hozták, másik részét vásároltuk, illetve Szórád József jóvoltából kaptuk.

Amint a képeken is látszik, szorgoskodtunk, hogy szép legyen a bevezető út mellett álló tábla környéke. Kérjük a hernádiakat, mindenki vigyázzon a virágágyásokra, hogy sokáig díszítse falunkat! Köszönjük!

Földünkért

rendezvényeinknews: DSCF5539a.jpgEbben az évben is tettünk valamit a Földünkért. 2009. október 10-én sikeresen lebonyolítottunk egy veszélyeshulladék gyűjtési akciót.

Már negyedik éve, hogy megszervezzük ezt az akciót a Földünkért Világnap közelében. Nem volt ez másként most sem. Mint eddig mindig, ebben az évben is a Búcsú téren 9-12 óra között vettük át a veszélyes hulladékokat. Nagy örömünkre ebben az évben is sokan hoztak - az otthon csak a helyet foglaló - elektromos és elektronikus hulladékokat. Idén is a Design Kft.-vel vitettük el az összegyűjtött hulladékot. A cég bizonyította, amit eddig is tudtunk: nagyon megbízható és pontos vállalokzás.
Az előző években ömlesztve vitték el összegyűjtött hulladékot, most külön-külön konténerekbe pakoltak, osztályozva. Így, amikor elindultak, nem igazán mutatta az autó rakománya, hogy a konténerek megteltek.

Pályázati felhívás pet-palack gyűjtésről

pályázat, felhívásA Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület versenyt hirdet általános iskolás osztályok részére, PET palack gyűjtésre, 2009. szeptember 14-től 2010. június 13-ig.

pet.jpgA versenyt osztályonként hirdetjük.

Alsó és felső tagozatban külön jutalmazunk három-három osztályt, akik a legtöbb pet-palackot gyűjtik össze (laposra taposva). A külön gyűjtött kupakot is hozzák be.

Eredményhirdetés:  2010. júniusában, a tanévzárón ünnepségen.

A közös gyűjtőzsákot egyesületünk biztosítja, és az elszállításról is gondoskodik.

Kérjük az osztályfőnököket, hogy szám szerint tartsák nyilván, mennyi db PET-palackot hoztak összesen a diákok, mert az alapján tudunk eredményt hirdetni.

Egész évre eredményes munkát kívánunk és segítségüket előre is köszönjük!

Pályázat: Tiszta udvar, rendes ház, parlagfű-mentes telek

pályázat, felhívás
A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület ismét pályázatot hirdet„Tiszta udvar, rendes ház, parlagfű-mentes telek”
2009-2010.Jelentkezési lap
Hernádi lakosok számára

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület folytatja a mozgalmat a „Tiszta udvar, rendes ház, parlagfű-mentes telek” cím elnyeréséért.

Szeretnénk a gondozott, parkosított, virágos portákat díjazni.
Minden a kiírásnak megfelelő porta tulajdonosa egy kihelyezhető emblémát kap ajándékba.
A különösen szép kerteket jövőre a Falunapon jutalmazzuk.
Az akció 2009. évi Falunaptól a 2010. évi Falunapig tart.

Pályázni lehet az alábbi űrlap kitöltésével, mely személyesen leadható a Művelődési Házban működő Teleházban, postai levélben, az alábbi címre:
Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület – 2376 Hernád, Fő utca 43/a, vagy a faluszepito@hernad.hu email címen.

Jelentkezést: 2009. december 1-éig fogadunk el.

A jelentkezési lap megnyitható PDF állományban vagy a Részletek-re kattintva nyomtatható ki.

Jelentkezési lap letöltése (PDF)

Veszélyeshulladék-gyűjtés

rendezvényeink„Földünkért Világnap” alkalmából

a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület már 4. alkalommal veszélyeshulladék-gyűjtési akciót hirdet.


A gyűjtés során térítésmentesen lehet leadni az alábbi hulladékokat:
Akkumulátor, elektromos és elektronikus hulladékok (hűtő, mosógép, számítógép, konyhai kisgépek, stb.) fáradt olaj, fénycsövek, szárazelemek.

A hűtő kompresszor nélkül 1000.- Ft/db,TV, számítógép monitor 79.- Ft/kg.

A gyűjtés helyszíne: Hernád, Búcsú tér
Időpontja: 2009. október 10-én (szombat) 9 és 12 óra között

Kérjük, hogy csak a felsorolásban szereplő hulladékokat hozzák ki, és csak a fent megjelölt napon és időpontban!

Reméljük, hogy minél több hulladékot sikerül összegyűjteni, hogy ezzel is tegyünk környezetünk védelmének érdekében!

Az állatok világnapja - október 4.

pályázat, felhívásA Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület negyedszer emlékezett meg az Állatok Világnapjáról. Az óvodásoknak rajzpályázatot hirdetettünk, „Élővilágunk” címmel. Nagy örömmel tölt el, hogy ebben az évben is sok szép rajzot kaptunk pályázati felhívásunkra.

 A világnapok sorában számtalan, az állatokkal foglalkozó ünnep alakult ki, felmérve a „konkurenciaharcot” mindegyik keresi saját arculatát, amellyel újat és különlegeset nyújt. Az állatok világnapját 1931-ben Olaszországban hívták életre, a kezdeményezés célja a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt. Később a kör tágult, minden állat védelmét felvállalta. A világnapok szaporodásával párhuzamosan viszont egyre inkább a velünk élő állatok kerültek a középpontba. Eredeti időpontja október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója. Magyarországon a rendszerváltás után vált népszerűvé.  A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. A szervezők a leggyakrabban október első vasárnapjára szervezik a programokat, hogy még több emberhez eljusson az üzenetük.
Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.
Világszerte programokkal viszik közelebb az elgondolást a gyakorlathoz: kisállat-örökbefogadást, állatkerti programokat, fesztiválokat, nyílt napokat és más hasonló akciókat szerveznek. Mi ezzel a rajzkiállítással járulunk hozzá az állatok védelméhez, legalább rajzban gondolunk rájuk.
Mielőtt kiosztanám az ajándékokat, azelőtt köszönöm az óvonőknek, hogy elkészítették a rajzokat, hiszen az ő ösztönzésük nélkül nem jött volna létre ez a rajzkiállítás.
Köszönöm a gyerekeknek, hogy ilyen sokan rajzoltak, Sajnáljuk, hogy nem tudjuk az összes rajzot díjazni, nagy fejtörést okozott nekünk, hogy kié legyen az a 3 rajz, amit díjazunk. Azért ne búsuljanak azok, akiket nem nevezünk meg közületek, mert egy csekély ajándékot azért mégis kap mindenki. Kívánunk mindenkinek  további eredményes rajzolást, és további sok sikereket az életben.

Az erdemények a Részletekre kattintva olvashatók.

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület 2009. évi programja

hírekEgyesületünk egész évi programja: (katt a Részletekre)

Ízelítő

hírekEgyesületünk igen gazdag programmal készül minden évben arra, hogy környezetünk még tisztább, barátságosabb legyen a Hernádon élőknek, illetve a községünkbe látogatóknak.

Eddig a Hernádi Hírmondóban, a község honlapján jelentettük meg híreinket. Mostantól saját honlapon is láthatók, olvashatók lesznek újdonságaink, cikkeink, az egyesület megmozdulásairól készített fényképek.

A Részletekre kattintva ízelítőnek néhány olyan programunk, ami az év első felében történt:
Generálási idő: 0.03 másodperc
3,610,230 egyedi látogató