Mi legyen a használt étolajjal?

hírekNap mint nap használunk étolajat. A felhasználás után azonban közel az ötöde megmarad.
Mit tudunk a felesleggel kezdeni, hová tehetjük? Erre van már Hernádon is megoldás.

A teljes cikk itt olvasható.

Éveken belül megérkezhet Európába a sivatagi áram

hírekOktóber végén tizenkét európai, jórészt német cég alapított megakonzorciumot arra, hogy a Szaharában felépített naperőművekkel termelt áramot szállítsanak Európába. A sivatagban felállított naperőművek 2050-re kétbillió euró értékű elektromos áramot termelhetnének.

Hat éven belül elméletileg Magyarországon is a szaharai napsütésből származó elektromos árammal világíthatunk, ha megvalósulnak egy a napokban megalakult európai megakonzorcium tervei.

news: sivatagiaram.jpg

A teljes cikk itt olvasható.

Mire jó az égerfa!

Gondoltad volna?news: egerfa.gifÉgerfa (Alnus incana)
Égerfa, hamvaséger. (Alnus incana). Nyírfafélékhez (Betulaceae) tartozik. 6 - 24 m magasra nő. Levele tojásdad vagy kerülékes, kevésbé kihegyezett., fiatalon mindkét lapján szőrös, nem ragadós, felül kopasz. A termő fürtök szélső füzérei csaknem ülők. Terem patakok, folyók mentén hazánk magasabb hegyvidékein.

Használata:
Az égerfa levelei daganatokra kötve gyógyítólag hatnak. Fáradt tagokat az égerfa leveleiből készített főzettel kell mosni, hogy megélénküljenek. Égerfa leveleivel hintsd meg a szobádat s a bolhák kivesznek.

Amit a parlagfű elleni közérdekű védekezésről tudni kell

dokumentumokFigyelem! Felhívás a parlagfű elleni védekezésre!

Magyarországon a parlagfű elleni védekezésben az állampolgárok és a civil szervezetek mellett az állami szervek és az önkormányzatok is részt vesznek pl. tájékoztatás, szemléletformálás, parlagfű mentességet tanúsító matrica stb., azonban ezek közül a leghatékonyabb a közérdekű védekezés.

A 'Részletek'-re kattintva olvasható tovább, ahol kiderül, mekkora büntetésre lehet számítani, ha elmulasztjuk a parlagfű irtását..

221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet

dokumentumoka parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól.

A dokumentum letöltése (PDF)

Menhelyek, állatvédő szervezetek

dokumentumokAz alábbi dokumentumban a legfontosabb tudnivalók, címek találhatók a Budapesten és környékén található menhelyekről és állatvédő szervezetekről.


Közhasznú jelentések

közhasznú jelentések

Az alábbi linkre kattintva olvasható a Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület egyszerűsített éves beszámolói (2003 - 2012. években)

Tartalma:
- egyszerűsített mérleg
- közhasznú eredménykimutatás


  
  

Disznóvágás és disznótor

egyéb rendezvényekAmint igértük, beszámolunk a hagyományőrző disznóvágásról. Délelőtt a Tájháznál vágtuk le a hízót, a gyerekek kézműveskedtek.

Vidám hangulatban telt el a nap első fele. Este a vacsora nagyon jól sikerült, finom volt minden. Vacsora után jót mulattunk a Silver együttes jóvóltából. De beszéljenek a képek...

news: malacsagok1.jpg

Hernád Info TV

hírekAmennyiben a televízióban is kíváncsiak programjainkra, akkor szerdán és vasárnap láthatják a Hernád Info TV adásaiban.

A televízió szerkesztőjének, Liga Mihálynak köszönhetően eddig is értesülhetettek programjainkról. Ezután nemcsak a Hernádi Hírmondó és az Info TV fog beszámolni tevékenységünkről, hanem honlapunkon is olvashatnak minden olyan eseményről amin résztveszünk.

Parlagfű elleni védekezés

hírekA következő hír a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapjáról származik. Kérünk mindenkit, hogy figyeljen oda a portájára, és gondoskodjon róla, hogy ezeket a bírságokat ne kelljen kifizetnie.


Vidám malacságok

egyéb rendezvényeknews: malacsagok.jpgcímmel hagyományőrző disznóvágást rendez az Örökség Egyesület, melyre meghív minden civil szervezetet. Így a mi egyesületünket is.

Ebben az évben október 17-én lesz, melyre nagy lendülettel készülünk. Fényképekkel illusztrálva be fogunk számolni élményeinkről.

Virágültetés

rendezvényeinknews: ilyen_lett2.jpgFöldünket - és szükebb környezetünket - nem csak a vesszélyeshulladék-gyűjtéssel próbáljuk szebbé és élhetőbbé tenni, hanem virágültetéssel is, a nemrég kihelyezett - Ludányi Jenő által faragott falutábláknál. Úgy gondoltuk, ha már kaptunk ilyen szép táblákat, a környéke is szép legyen, virágot ültetünk.

Köszönetet kell mondanom Revák Józsefnek, aki már eddig is sokat tett a községünkért, és most is önzetlen segítségéről tett tanúbizonyságot - kaptunk tőle fát, amivel körbe rakhattuk az ágyásokat, hogy ne mossa el a virág alól a földet az eső, illetve, így sokkal mutatósabb is. Ezen kívül köszönetet kell mondjak Csontos Mihálynak, aki termőföldet vitetett a táblákhoz. Nem feledkezünk meg a közmunkásokról sem, mivel a munka oroszlán részét ők végezték el. Ásták, berakták szépen sorban a fákat. Az elültetett virág egy részét Egyesületünk tagjai hozták, másik részét vásároltuk, illetve Szórád József jóvoltából kaptuk.

Amint a képeken is látszik, szorgoskodtunk, hogy szép legyen a bevezető út mellett álló tábla környéke. Kérjük a hernádiakat, mindenki vigyázzon a virágágyásokra, hogy sokáig díszítse falunkat! Köszönjük!

Földünkért

rendezvényeinknews: DSCF5539a.jpgEbben az évben is tettünk valamit a Földünkért. 2009. október 10-én sikeresen lebonyolítottunk egy veszélyeshulladék gyűjtési akciót.

Már negyedik éve, hogy megszervezzük ezt az akciót a Földünkért Világnap közelében. Nem volt ez másként most sem. Mint eddig mindig, ebben az évben is a Búcsú téren 9-12 óra között vettük át a veszélyes hulladékokat. Nagy örömünkre ebben az évben is sokan hoztak - az otthon csak a helyet foglaló - elektromos és elektronikus hulladékokat. Idén is a Design Kft.-vel vitettük el az összegyűjtött hulladékot. A cég bizonyította, amit eddig is tudtunk: nagyon megbízható és pontos vállalokzás.
Az előző években ömlesztve vitték el összegyűjtött hulladékot, most külön-külön konténerekbe pakoltak, osztályozva. Így, amikor elindultak, nem igazán mutatta az autó rakománya, hogy a konténerek megteltek.
Generálási idő: 0.04 másodperc
3,231,938 egyedi látogató