Konferencia élményeim

egyéb rendezvényekElső előadó Gőgös Zoltán államtitkár FVM a vidéki foglalkoztatás bővítésének lehetőségéről beszélt. Modernizálni és fejleszteni kell, szövetkezeteket alakítani. Vidéki energiaellátáson javítani. Az alapanyagok minőségének javítására kell törekedni. Megújuló energiaforrásokat kell fejleszteni. A vidékiek termeljenek saját maguk felhasználására termékeket, valamint a felesleget vigyék a piacokra. (Ami már nagyon régen bevált, de vissza lett fejlesztve.)
Konzervgyárakat akarnak újra építeni, hogy a gazdák termékeit fel tudják dolgozni, és feldolgozott állapotban tovább adni, mert van rá kereslet. Főleg azok részére, akik nem tudnak a nyugati piac igényeinek megfelelő árút termelni.
A túltermelés, eladhatatlan takarmányt fel lehetne használni a bió üzemekben, így nem menne tönkre a termés és energiát nyerhetnénk belőle.

Abonyban van egy energiafarm, (Abonyi Mezőgazdasági Zrt.) amit meg is látogattunk.
Az energiafarm 1600 szarvasmarhából áll, aminek a melléktermékét (trágyát) alakítják át gázzá, ami egy generátort meghajtva elektromos áramot termel. Ez az országban még egyedülálló.
De van Szabolcsban bió erőmű, és Siklós mellett egy kis községben van még nagyon jó példa, hogy lehet egy majdnem kihalt falut virágzóvá tenni.

Szeretnének Hungarika baromfitenyésztést elterjeszteni, a gyümölcs, zöldség termesztést is. Vagyis a magyar régen tartott baromfit, nem táppal etetettet tenyészteni, és eladni. Magyar termékeket szeretnének a magyar boltokba, saját kezű eladhatóság, vagyis, amit megtermel a gazda, azt saját maga adhassa el.

Pályázatokat is egyszerűsíteni szeretnék, hogy ne 5 helyre kelljen ugyan azért pályázni, hanem csak egy helyre. Szövetkezeteket alakítani, ahol a ma munkanélküli embereket lehetne foglalkoztatni. (tehát a jól működő TSz-ket nem kellett volna felszámolni saját vélemény) Falun vissza kell hozni a múltat. Gazdálkodni kell, turizmust fejleszteni, pályázatokat írni.

Szűcs Erika kormánybiztos SzMM, a vidéki munkahelyteremtés eredményeiről beszélt.
A munkahelyteremtés az elsődlegesen fontos dolog, de ez csak úgy megy, ha akarunk dolgozni. Idegen pénzt költöttünk, nincs jövedelem. A fiatalok munkavállalására nagyobb hangsúlyt helyezni. 1 millió ember dolgozhatna, ha akarna. Szociális ellátás helyett fizetést kellene adni az embereknek. Zöldgazdaság, amiben mindent fel lehet dolgozni. Önkormányzati munkahely, helyi gazdaságok teremtése. Képzések, adókulcsok csökkentése, fogyasztás növelése.

Munkahely teremtés, munkahely megőrzés. Dr. Kis Zoltán Foglalkoztatási Programiroda vezető FVM. Nagyon sok érdekes példát hozott fel, hogyan lehet az embereket bevonni a munkába.
Érden az iskolába működik egy alapítvány, amelyik azzal foglalkozik, hogy a gyerekek szabad idejét hasznosan tudja eltölteni. Tehát ha a szülő nem tud érte menni 4 órára, akkor sincs semmi baj, mert a leckét megcsinálják az iskolába, és utána kézműves foglalkozást, vagy olyan programot szerveznek, amivel hasznosan tudják a várakozási időt kitölteni. Nekem ezek a gondolatok csapódtak le.

Nagyon érdekes és hasznos információkat kaptam.

nagyné

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.02 másodperc
2,754,643 egyedi látogató