Cikk hierarchia

Avarégetés helyett: komposztáljunk!

articles: komposztalas4.gifAz avar fontos védelmi szerepet tölt be a természetben, a kertünkben is végbemenő természetes körforgásban. A lehullott levelekből összeálló takaróréteg nélkül a talaj szempontjából életfontosságú mikroorganizmusok nem tudják átvészelni a telet. Komposztálni kell a lehullott leveleket! Foglalatosságunk egyik nagy előnye, hogy segítségével szerves anyagokat juttatunk vissza a körforgásba...

Nos, mint tudjuk, ősszel a nagy mennyiségű lehullott lomb sokakat az őrületbe kerget, főként azokat, akik a színpompás műremeknek beillő levélszőnyeg látványát kizárólag az erdőben tartják helyénvalónak és élvezhetőnek, saját kertjükben viszont leginkább hadat üzennek neki.
Kár.
Az avar ugyanis fontos védelmi szerepet tölt be a természetben, vagy - ha úgy vesszük - a kertünkben is végbemenő természetes körforgásban. A lehullott levelekből összeálló takaróréteg nélkül a talaj szempontjából életfontosságú mikroorganizmusok (egysejtűek, gombák, stb.) nem tudják átvészelni a telet. A lombtakaró búvóhelyet és meleget jelent a talaj és a növények számára elengedhetetlenül fontos földműves gilisztáknak, rovaroknak, csigáknak, apró hüllőknek; de a hidegek beköszöntével csoportosan járó madárvendégek, a biokertészek tavaszi és nyári idénymunkásai is, gyakran keresgélnek táplálékot a földet borító avar közt. A fák, bokrok alatt, cserjés részeken vagy ágyásokon nyugodtan otthagyhatjuk hát lehullott lombunkat, a természet mintájára.

Ezzel az egyszerű eljárással - elhatározással... - nem csak munkától, égetéstől, bezsákolt hulladéktól(?!) szabadulunk meg, de többek között nem járulunk hozzá a szűkebb környezetünkben élő állatok életterének, táplálkozási területének további, körmönfont megrövidítéséhez sem. Tavaszra a lombtakaró szép lassan visszahúzódik, lebomlik. Egy jó tanács a gazdáktól: a talajon hagyott vagy szétterített avarréteg lehetőleg legyen levegős, tehát vékony gallyakat, ágdarabokat is szórjunk közé.
Persze, akad olyan kert is, ahol nincs lehetőség az összes lehullott lomb talajtakaróként való felhasználására. Nos, még ebben az esetben sem kell az égetés ősi művészetéhez folyamodni, hisz azért létezik további környezetkímélőbb, természetközelibb megoldás: a komposztálás.

articles: komposztalas1.jpgMint tudjuk, kedvenc kerti foglalatosságunk egyik nagy előnye, hogy segítségével szerves anyagokat juttatunk vissza a körforgásba, s így, műtrágya helyett ezzel - javítjuk kertünk talajának tápanyagtartalmát. Szóval. Ha van komposztálónk, egy-egy adag rendszeresen belekevert avar minden bizonnyal jó hatással lesz a szerves halomban végbemenő átalakulási folyamatokra. Ha viszont ennél többet is szeretnénk tenni, akkor építhetünk külön lombkomposztáló hálót. Előnye, hogy kizárólag lehullott lombbal pakolhatjuk meg, nem kell forgatni és átrakni, csak feltöltéskor jól meglocsolni a bele kerülő leveleket. A hálót egyszerűen kialakíthatjuk barkácsboltban vásárolt dróthálóból és néhány cölöpből vagy vasrúdból, méretét a lehullott lomb mennyiségéhez igazíthatjuk. (Magyar cég termékeként Tárnokon is beszerezhető előre gyártott lombkomposztáló, lásd: www.komposztalj.hu!
Fontos megjegyezni, hogy minden levél komposztálható, viszont a különféle fajták lebomlási ideje eltér egymástól. Példának okáért a dió, a vadgesztenye, a platán de még az is nyár hosszabb idő alatt komposztálódik, de ezeket is nyugodtan gyűjthetjük, sőt - minél több fajta levelet keverjünk össze! Tavaszra, akárcsak az erdőben - szépen összeesik, lebomlik a lombkupac, de a kerti munkák beindulásának idején még esetlegesen megmaradt halmocskát elhasználhatjuk talajtakarásra (párolgás, gyomosodás, stb. ellen) vagy tavasztól a vegyes zöld javakat komposztáló keretünkbe adagolhatjuk.

Az idei szén-dioxid, szén-monoxid kibocsátás övezte „avarégetős” szezonban gondolkodjunk el mielőtt az első gyufát meggyújtanánk, s ha épp a szomszéd készül rá... hát vele is megpróbálhatunk fentiek alapján  némi nemű konstruktív beszélgetést kezdeményezni.Milyen előnyökkel jár a komposztálás?

Kevesebb lesz a szemét és olcsóbb a kezelése, így kevesebb a szemétdíj (ez nemcsak Önökön múlik).

A talaj minőségét a komposzttal nagyon jól lehet javítani.

Fokozza a talaj biológiai aktivitását.

* Javul a talaj víz-, hő- és levegőgazdálkodása.
* A talaj tápanyagtároló képessége növekszik.
* A komposztokban található hormonhatású anyagok serkentik a növényi növekedést.
* Nagyobb lesz a növények ellenállóképessége a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.
* A talajszerkezet stabilitása nő, csökken a porosodás és az erózió veszélye.
* Tápanyag visszapótlásra, trágyázásra szintén kiválóan alkalmas.
* Lassú a tápanyag-feltáródás, kicsi a kimosódás veszélye.
* Nem kell elégetni a feleslegessé vált ágakat, nyesedékeket, ezzel a levegőt se szennyezzük.
* Kevésbé szennyezzük környezetünket, ésszerűen és felelősen járunk el.
* A komposztálás során a szemünk előtt történik a természet önfenntartó körforgása, amelynek mi is aktív részesei vagyunk.
Hasznos információk olvashatók a komposztálással kapcsolatban a Humusz honlapján.

Cikkek a komposztálásról:

Ezermester 2003./9.
Ezermester 2006./9.
Komposztálni jó - az otthoni komposztálás folyamata

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.06 másodperc
3,562,265 egyedi látogató