Zacskómentes világnap

Gondoltad volna?

"A szemét, amit termelsz, még az ükunokáidat is elboríthatja. 

 

 Ma van a zacskómentes világnap. A világnapok arra hivatottak, hogy fontos dolgokra hívják fel a figyelmet. Joggal kérdezheted hát, hogy a zacskómentes világnap ugyan mitől lenne olyan fontos? 

 

Nézzük a számokat! Ezek száraz tények, amik talán némi józanságra intenek. Percenként hozzávetőleg 1 millió darab nejlonzacskó fogy világszerte. Csak Európában az emberek átlagosan 200 és 500 darab közötti nejlonzacskót használnak évente. Fejenként! Ezek mind a szemétben végzik. És tudod, mi az igazán durva? A lebomlási idő. 

 

Tippelj, mennyi idő alatt bomlik le egy nejlon bevásárlószatyor! Akár 400 év is eltelhet, mire teljesen eltűnik. Számold ki gyorsan, hogy hányadik generációs leszármazottad issza majd meg annak a levét, hogy te képtelen vagy vászontáskában, fonott kosárban vagy bármi más - nem környezetszennyező - eszközben hazavinni a megvásárolt termékeket! 

 

Most terhelhetnélek további statisztikai adatokkal. Arról, hogy mióta gyártanak a világon nejlonzacskót, hogy mennyit, milyen körülmények között, mennyi kőolajat használnak hozzá, melyik országokból tiltották ki végleg őket, mit jelent ez a probléma globálisan, hogyan teszi tönkre az élővilágot, borítja fel az ökológiai egyensúlyt, stb, stb..."

 

"A baj csak az, hogy ezek számok, adatok, amiket elfelejtesz, mire a cikk végére érsz. Meg egyébként is: legalább egyszer már biztosan olvastál róla.

 FORRÁS: NATIONAL GEOGRAPHIC/ JOHN CANCALOSI

 

Nem kell feltétlenül globálisan gondolkodnunk, kezdjük csak kicsiben!Bemész egy nagyáruházba nagybevásárolni. Benyomod a százast a bevásárlókocsiba, és nekilódulsz. Először a zöldség-gyümölcs részlegen vagy. Veszel krumplit, hagymát, fokhagymát, egy avokádót, egy fürt banánt, néhány narancsot, pár almát, egy jégsalátát. Kis paradicsomot, paprikát, uborkát. Két szem körtét, egy csomag újhagymát, pár barackot.

Számolod, hány nejlonnál járunk? Tizennégy! És még nem vettél konkrét vacsorának valót, csak a család vitaminpótlásáról gondoskodtál. Azután elmész a húspulthoz, a friss pékárukhoz, veszel egy kis felvágottat, sajtot... Érted már, hogy mi a baj?

Na de akkor mit tegyél? - Teszed fel jogosan a kérdést. Hiszen ezeket a termékeket csak nejlonzacskóban tudod megvenni. Nos, nagyon egyszerű, ne ott vásárolj! Menj be a helyi zöldségeshez, vigyél magaddal kosarat vagy vászontáskát, és ő a mérlegről egyenesen oda teszi neked a termékeket. Mi legyen a hússal? Ne a habtálcás, előre csomagoltat vedd meg, hanem kérj a húspultból, és tedd a saját fedeles dobozodba!


Hohó, de hát az a doboz is műanyag! Igen, de az tartós műanyag, amit hosszú évekig használsz, majd amikor megrongálódik, elreped, a szelektív hulladékgyűjtőbe teheted, és útjára bocsáthatod újrahasznosításra. Számold ki, hogy hány nejlonzacskótól kíméled meg közben a környezetedet! Vásárolj több vászontáskát, és tegyél belőle mindenhova! A kézitáskádba, a kardigánod zsebébe, a csomagtartóba, a kesztyűtartóba, hogy még véletlenül se kelljen nejlonszatyrot vásárolnod.

Emlékszel még a cikk elején szereplő számadatokra? Persze, hogy nem! Én sem mindre, pedig én írtam a cikket. De arra igen, hogy percenként 1 millió darab nejlonzacskó fogy világszerte. Ne támogasd ezt a hatalmas számot vásárlásonként 15-30 darabbal! Szükséged van azokra a nejlonzacskókra?

Tényleg kell arra a harminc percre, ameddig hazaviszed benne, amit vettél, hogy azután a kukába dobd? Ne dugd homokba a fejed! A változás kicsiben kezdődik. A legjobb gyógymód a megelőzés! Gyógyítsd te is a Földet! Ne vásárolj nejlonzacskót!"

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.02 másodperc
3,232,052 egyedi látogató