A túzok lett a 2014-es év madara!

Gondoltad volna?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az év madara cím odaítélésével a figyelmet szeretné felhívni a veszélyeztetett fajra.

 

 A világszerte veszélyeztetett faj magyarországi populációja jelentősen megfogyatkozott az elmúlt évtizedekben. Korábban az egész Kárpát-medencében fészkeltek, ma már csupán a Dunamenti-síkságon és a Hortobágy térségében maradtak fenn nagyobb számban. A túzok nagy termete ellenére is tud repülni, ha pedig ráijesztenek, egy egész kórusművet ad elő. Élőhelyüket azonban veszélyezteti a mezőgazdasági termelés, számuk az elmúlt évtizedekben csaknem tizedére csökkent, csupán 1500 példány maradt az országban. Megőrzésük a fajvédelem szempontjából létfontosságú lett, ezért a dévaványai túzokvédelmi állomásra kerül be az összes veszélyeztetett fészekalj.

 

A madártani egyesület 1979 óta választja meg az év madarát, ezzel is felhívva a figyelmet egy-egy fajra. Ezúttal - az elmúlt évek gyakorlatával felhagyva - nem a lakosság szavazott a következő év madaráról, hanem az egyesület választotta ki. "Nagyon örömteli év lesz a jövő év, hiszen 40 évesek leszünk" - mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyik munkatársa. Orbán Zoltán hozzátette: az egyesület Kelet-Közép-Európa legnagyobb természetvédelmi civil szervezete. A túzok világszerte veszélyeztetett faj. Magyarországon is fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

A hír folytatása >>

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.11 másodperc
1,595,228 egyedi látogató