Cikk hierarchia

Mérgező ételek, avagy mit (nem) ehetnek a keresztallergiások?

Magyarországon jelenleg mintegy kétmillióra tehető a pollenallergiások száma. Hat százalékuk, tehát körülbelül 120 ezer beteg küzd a keresztallergiával - állítja Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont szakorvosa. A gyógyítás legjobb esélyét az immunterápia kínálja.

Az allergiával küzdők egy része tapasztalhatja, hogy panaszai az allergiás szezonban akkor is erősödnek, ha nem emelkedik a pollen-koncentráció a levegőben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia áll.
Ez azt jelenti, hogy bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket.

- Keresztreakció lehet pollen és étel között. Ez azt jelenti, hogy bizonyos gyümölcs, zöldség vagy fűszerféle elfogyasztása után viszketés tapasztalható a nyelven, a szájüregben, megduzzadhat a száj, a nyelv, rosszabb esetben a garat, esetleg a gége. Igen ritkán görcsös hasi fájdalom is kialakulhat. A tünetek jellemzően a kiváltó pollen szezonjában lépnek fel - tudatta Dr. Balogh Katalin.

- Milyen ételek esetében fordul ez elő a leggyakrabban?

- Tapasztalatom szerint a nyírfapollen allergiásoknál az alma, körte, őszibarack, cseresznye, kivi, mandula, dió, mogyoró, spenót, sárgarépa, burgonya, paradicsom okoz a legtöbbször
keresztallergiát. A fűpollen-allergiásoknál a gabonafélék, borsó, bab, lencse, szója, földimogyoró, burgonya és paradicsom. A parlagfű-, fekete üröm- és aranyvessző allergiás betegeknél keresztallergiát okozhat a görögdinnye, sárgadinnye, uborka, tök, banán, napraforgómag, zeller és még számos fűszer, mint a bazsalikom, szerecsendió, fehérbors, paprika és oregánó.

- Az allergiásoknak kerülniük kell ezeket a ételeket?

- Nem mindenkinek. A keresztallergia a pollenallergiás betegek mintegy hat százalékát érinti. Aki még soha nem tapasztalta, hogy allergiás reakciót váltott volna ki egy étel, az nyugodtan fogyassza a fentiekben felsoroltakat is. Amennyiben már előfordult már ilyen tünet, tisztázni kell, hogy a beteg allergiás-e a szimptómákat kiváltó élelmiszerre vagy pollenallergiás, és ezért alakult ki allergiás keresztreakció. Ha az utóbbiról van szó, az ételek fogyasztása elsősorban a pollen szezonjában kerülendő. Előfordul, hogy szezonon kívül is jelentkeznek a keresztallergia tünetei, de ez nem gyakori. Ha valaki az ételre allergiás, egyáltalán nem fogyaszthatja azt.

- Milyen tévhitek alakultak ki a keresztallergiával kapcsolatban?

- A leggyakoribb tévhit szerint a keresztallergia önálló betegség. Nem erről van szó. A keresztallergia a pollenallergiás betegek sajátos reakciója.

- A keresztallergiával küzdők számára a megoldás az allergiás tünetet kiváltó ételről való lemondás?

- Nem feltétlenül. De olyankor mindenképpen szükséges, ha a keresztallergia a kiváltó pollen szezonjában jelentkezik. Sajnos a pollenallergia tüneteit megszüntető gyógyszerek a keresztallergia esetében nem hatásosak. Szakirodalomban megjelent adatok szerint az immunterápia, amely az allergia jelenleg ismert egyetlen oki terápiája, amennyiben sikeres, nem csak a pollenallergia tüneteit csökkenti jelentős mértékben, hanem a pollen-étel keresztallergia tünetei is közel 70 százalékban csökkennek. Az immunterápia lényege, hogy az allergiát kiváltó úgynevezett allergént hosszú időn át, minimum három évig, szigorúan meghatározott és ellenőrzött, emelkedő, majd fenntartó adagban juttatják a beteg szervezetébe, amely erre immunanyag termelésével reagál. A gyógyhatás már a kezelés első évében megmutatkozhat.

(forrás: kaja.zug.hu)

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.07 másodperc
1,568,662 egyedi látogató