Híres emberek kedvenc ételei

Ha október eleje, akkor gasztrofesztivál. A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület ebben is ismét részt vett. Most híres emberek kedvenc ételeit kellett megfőzni. 

 

Mi Jókai bablevest főztünk, aminek nagy sikere volt.
Jókai Mór nagyon szerette a bablevest füstölt csülökkel, füstölt körömmel, füstölt kolbásszal. A Gundel étteremben mindig ezt rendelte, de ha tehette otthonában is ezt kért ebédre. Utána vagy kapros túróslepényt, vagy tepertős pogácsát kért. Mi ezt a két süteményt is elkészítettük. Lelkes tagjainknak köszönhetően.

 


 

A Tájháznál készítettük el a bablevest, a süteményt pedig Tiszai Zoltánné tepertős pogácsát, míg Rolenc Lajosné a túróslepényt készítette el. Köszönjük nekik.
Köszönjük az Egyesület tagjainak a főzésben való segítést, az Önkormányzatnak a hozzájárulását, hogy ezt az ételt meg tudjuk főzni, Liga Mihálynak, hogy ezt meg is örökítette.
Kivágtam egy idézetet Jókai Mór idézetei közül:

 

„Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja az utána következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kell mondani, hogy „de már ebből eszünk!”” 

Jókai Mór: A barátfalvi lévita

Generálási idő: 0.02 másodperc
3,825,172 egyedi látogató