Kirándulás Budapesten
Írta: Admin - Dátum: March 20 2024 18:27:00

A Hernádi Környezetvédő és Faluszépítő Egyesület kirándulást szervezett Budapestre. 

 

 Busszal felmentünk Városmajorig, onnan Fogaskerekűvel a Széchenyi hegyre, majd ott elsétáltunk a Gyermekvasútig, ahol vonatoztunk Hüvösvölgyig.
Hűvösvölgyben már várt ránk a busz, és elvitt minket Máriaremetére a Ketytemplomhoz.
Onnan pedig a Hidegkuti úton lévő Gyertyás vendéglőhöz, ahol megebédeltünk.

 

A fogaskerekű vasútat 1871-ben nyitották meg, mely azóta szállítja az utasokat Városmajortól a mostani nevén Széchényi hegyre. 2883 m hosszú szakaszon. Mely annak idején legnagyobb részben fák között ment. A színtkülönbség 264 m. Ma már az ablakból házakat látni, az évek során nagyon beépült.
Régen az uttörő vasúttal kötötték össze, ma Gyermekvasútnak hívják.
A gyermekvasút építése 1948-ban kezdődőtt. A vasútat önkéntesek és egyetemisták építették. A mai napig gyermekek a forgalmisták, kalaúzok.
Nagyon szép erdős részen megy végig. Közben le lehet szállni is és későbbi vonattal tovább menni pl. a János-hegyre, ahol most Erzsébet kilátónak hívják az addig Jánoshegyi kilátót. De Csillebércre is lehet menni, meg több megállója is van. 50 percet lehet rajta utazni, végállomástól-végállomásig.
Széchenyi hegyról indul és Hövösvölgyben van a végállomás. Az évek során az útvonal mellett sok változás van, mert nagyon sok ház épült. 11,7 km hosszú és a végállomás előtt van egy hosszabb alagút is, mely még élvezetesebbé teszi az utat. 

 

 Máriaremetén csak nekünk 46-nak kinyitották a templomot is, és László atya rövid tájékoztatást is adott a Ketytemplomról, ami mára már zarándokhellyé vált. 1899-ben építették a mai formájában és még az eredeti festett olomkristály ablakok díszítik. A padsorok Sissi királyné ajándéka volt, ami még mindig diszíti a templomot. Nagy terület van hozzá, ami tele van fákkal, és minden évben valami újat alkotnak a területen. Van szabadtéri oltár is, ahol jó időben szabadtéri miséket is tartanak, vagy rendezvényeket. Nagy búcsújáró hely.

A templom semmit nem vesztett szépségéből, mert nekem kislánykoromból vannak emlékeim a templomról és a templomkertről. Annak idején voltak bodék is, ahol kegytárgyakat árultak. Azok már sajnos nincsenek, de építettek helyette mást. Más funkcióval, de jó időben sok időt el lehet tölteni a templomkertben. Van látnivaló bőven.

 

Sőt már a kisgyerekekre is gondoltak, mert játszótér is van.

 

 

 


„Szűz Máriát dicsérni, hívek, jöjjetek!
Remetei kegyhelyen hálát zengjetek!
Amennyi szép virág van nyíló tavaszkor,
Annyiszor légy dicsérve Anyánk, mindenkor.” 

 

A Gyertyás vendéglő egy kis 50 személyes vendéglő, ahol nagyon finoman főznek és ugyan nem sok alkalmazottja van, de udvarias gyors kiszolgálásban volt részünk.
 

 

Elmondhatom, aki ott volt, nagyon jól érezte magát!

 

További képek a galériában láthatók >>