Május 1.
Írta: Admin - Dátum: May 01 2021 07:13:00

Sajnos ebben az évben sem tudjuk megünnepelni május 1-ét, így ezzel a kis emlékeztetővel szeretnénk emlékeztetni erre a szép napra. 

 

 Eddig mindig összejöttünk a tájháznál és batyus ünnepet tartottunk, még mulattunk is. Hát ez még az idén sem lehetséges, így csak vissza tudunk emlékezni, mikor még lehetett összejönni beszélgetni, egy kis kikapcsolódást hozni az életünkbe.
Reméljük következő évben vége lesz ennek a rémálomnak, és ismét sok programot szervezhetünk!

 

 

"A munka ünnepe (korábban a munkások ünnepe)
a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. A legtöbb országban május elsején, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában viszont szeptember első hétfőjén ünneplik.
Május 1-je hasonló tartalommal 1955 óta XII. Piusz pápa rendelete nyomán katolikus egyházi ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) tiszteletére.
A május elsejére eső ősi európai pogány ünnepek, mint például a beltane, vagy a hagyományok, mint a májusfa állítása, más eredetűek és tartalmúak.

 


 

 

Nemzeti ünneppé válása

1933. május 1-jei felvonulás, Lustgarten, Berlin, Németország Budapest, 1919. május elsejei dekoráció 

 

A nemzetközi szocialista, szakszervezeti és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, mely során a hagyományos munkásünnep fokozatosan nemzeti ünneppé nőtte ki magát a világ számos országában.

 

 

A munka ünnepe a világ országaiban

   Május 1. a munka ünnepe
  Május 1-jén mást ünnepelnek
  Május 1. nem ünnep, de a munka ünnepét más napon ünneplik
  Május 1. nem ünnep és más napon sem ünneplik a munka ünnepét

 

Az Egyesült Államokban már 1894 óta nemzeti ünnep a munka ünnepe, de a más országokban szokásostól eltérően szeptember első hétfőjén tartják. Franciaországban 1919 óta, Svédországban 1939 óta, Brazíliában 1924 óta nemzeti ünnep a munka ünnepe. Napjainkban a világ több mint 160 országában ünnepnap május elseje.”
(Wikipédia)