Ha október eleje, akkor gasztrofesztivál. A Hernádi Környezetvéd� és Faluszépít� Egyesület ebben is ismét részt vett. Most híres emberek kedvenc ételeit kellett megf�zni.
Mi Jókai bablevest f�ztünk, aminek nagy sikere volt.
Jókai Mór nagyon szerette a bablevest füstölt csülökkel, füstölt körömmel, füstölt kolbásszal. A Gundel étteremben mindig ezt rendelte, de ha tehette otthonában is ezt kért ebédre. Utána vagy kapros túróslepényt, vagy tepert�s pogácsát kért. Mi ezt a két süteményt is elkészítettük. Lelkes tagjainknak köszönhet�en.
A Tájháznál készítettük el a bablevest, a süteményt pedig Tiszai Zoltánné tepert�s pogácsát, míg Rolenc Lajosné a túróslepényt készítette el. Köszönjük nekik.
Köszönjük az Egyesület tagjainak a f�zésben való segítést, az Önkormányzatnak a hozzájárulását, hogy ezt az ételt meg tudjuk f�zni, Liga Mihálynak, hogy ezt meg is örökítette.
Kivágtam egy idézetet Jókai Mór idézetei közül:
„Nemcsak abban áll a magyar szakácsm�vészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud el�állítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja az utána következ�t, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kell mondani, hogy „de már ebb�l eszünk!””
Jókai Mór: A barátfalvi lévita